Naar inhoud springen

Richteren (boek): verschil tussen versies

2.400 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
Delen van het dubbele artikel Richteren overgenomen.
k (Kees Langeveld heeft pagina Richteren (bijbelboek) hernoemd naar Richteren (boek))
k (Delen van het dubbele artikel Richteren overgenomen.)
Regel 1:
'''Richteren''' is een boek in de Bijbel dat handelt over de tijd tussen Jozua en Samuël, een tijd waarin het volk Israël zijn God telkens ontrouw werd, in benauwdheid kwam, God om verlossing aanriep en door God gezonden rechters - eigenlijk bevrijders - werd verlost.
 
Het boek beschrijft het falen van het volk Israël bij de inbezitneming van het land Kanaän, dat het van God heeft gekregen. Als het volk echter een beroep op God doet, neemt Hij het voor hen op. Hij laat Zijn volk niet zitten met de gevolgen van hun ontrouw. Kort gezegd laat dit Bijbelboek ons de ontrouw van het volk van God en de trouw van God zien. De geschiedenis van de christenheid, waarvan wij deel uitmaken, laat hetzelfde zien. Omdat de mens niet is veranderd en God evenmin, is dit boek ook voor onze tijd actueel.
Hun hoofdtaak was Gods volk te weiden:<blockquote>''1Kr 17:6 Heb Ik ooit, overal waar Ik met heel Israël rondtrok, een woord gesproken tot een van de richters van Israël, die Ik bevolen had <u>Mijn volk te weiden</u>: Waarom bouwt u voor Mij geen huis van cederhout? (HSV)''</blockquote>De achtereenvolgende richters (rechters, bevrijders en/of leiders) zijn Otniël, Ehud, Samgar, Debora en Barak, Gideon, Abimelech, Thola, Jaïr, Jefta, Ebzan, Elon, Abdom en Simson. De bekendste zijn Gideon en Simson.
 
Hun'''Richters.''' De hoofdtaak van de door God gezonden richters (rechters, bevrijders en/of leiders) was Gods volk te weiden:<blockquote>''1Kr 17:6 Heb Ik ooit, overal waar Ik met heel Israël rondtrok, een woord gesproken tot een van de richters van Israël, die Ik bevolen had <u>Mijn volk te weiden</u>: Waarom bouwt u voor Mij geen huis van cederhout? (HSV)''</blockquote>De achtereenvolgende richters (rechters, bevrijders en/of leiders) zijn Otniël[[Othniël]], [[Ehud]], [[Samgar]], [[Debora]] en [[Barak]], [[Gideon]], [[Abimelech]], Thola[[Tola]], [[Jaïr]], [[Jefta]], [[Ebzan]], [[Elon]], Abdom[[Abdon]] en [[Simson]]. De bekendste zijn Gideon en Simson.
[[Bestand:Richteren-Access Foundation.jpg|gecentreerd|miniatuur|1331x1331px|''Kaart:'' ''De richters'' ''of rechters'' ''van Israël'']]
== Naam, tijd en schrijver ==
Regel 30 ⟶ 32:
De volgorde van het boek is niet strikt chronologisch. Qua tijdsorde zou het moeten beginnen bij Richteren 2:6-9, gevolgd door 2:10-13, dan de hoofdstukken 17 tot 21, 2:14 tot het eind van hoofdstuk 16. Toch zit er goddelijke logica in deze indeling.
 
'''I.''' De introductie: Richteren 1-2:5 behandelt Israëls afhankelijkheidongehoorzaamheid aan God.
 
* 1:1-20  Juda trekt ten strijde tegen de Kanaänieten
Regel 38 ⟶ 40:
[[Bestand:Simson verscheurt leeuw.jpg|miniatuur|513x513px|Simson verscheurt leeuw]]'''II.''' De herhaling van afval, straf, terugkeer en herstel: Richteren 2:6-16:31 gaat over de afval van de dienst aan God en de daaruit voortvloeiende gevolgen.
 
* 2:6-3:6 De toestand van Israël onder de richters:
* 3:7-11 Optreden van Othniël
* 3:12-30 Optreden van Ehud
Regel 55 ⟶ 57:
* 8:22-27 Gideon vraagt om geroofd goud en maakt er een efod van
* 8:28-32 Hoe het verder met Gideon ging
* 8:33-35 Israël valt terug in afgoderij<br />
 
<br />
 
* 9:1-6 Misdaden van Abimelech
Regel 89:
* 21:1-25 Herstel van de stam Benjamin
 
=== Een andere indeling ===
'''I.''' Opstandigheid van het uitverkoren volk – Richteren 1:1-3:4. Twee delen kunnen wij onderscheiden.
 
a. De vermenging met de naties – Richteren 1:1-2:5.
 
b. De openlijke breuk met de HEERE en het vervallen tot afgoderij – Richteren 2:6-3:4.
 
Over deze onderverdeling kan nog worden gezegd dat deel b. voortvloeit uit deel a. Als het volk van God niet meer afgezonderd blijft van de wereld, is het automatische gevolg dat er een breuk met God komt en dat het de goden van de wereld gaat dienen. Dit is een vervulling van de waarschuwing van de HEERE uit de mond van Jozua (Jozua 23:12-13). De vervulling van die woorden zien we in dit boek. We zien daarin dat God gerechtvaardigd wordt in Zijn woorden.
 
'''II.''' Slavernij en bevrijding – Richteren 3:5-16:31. Dit deel bestaat uit dertien gedeelten, naar het aantal richters dat erin optreedt. We lezen daarin de geschiedenis van Israëls zonden, welke vijanden door God worden gebruikt om hen tot inkeer te brengen en welke richters God verwekt om hen van hun vijanden te bevrijden.
 
'''III.''' Het verdorven hart van de mens geopenbaard – Richteren 17:1-21:25. In dit deel kunnen we, net als het eerste deel, twee delen onderscheiden:
 
a. Richteren 17-18 laten het godsdienstige verval zien, het loslaten van de band met God en het naar eigen idee invullen van het dienen van God.
 
b. Richteren 19-21 laten het morele verval zien, het loslaten van de onderlinge band en het handelen naar eigen inzicht zonder rekening te houden met de ander.
 
Evenals in het eerste deel vloeit ook hier deel b. voort uit deel a. Als de band met God wordt losgelaten, wordt ook de band met elkaar losgelaten. Waar de liefde tot God verkoelt, verkoelt ook de broederliefde.
== Boodschap en les ==
Richteren illustreert de menselijke neiging om van God af te wijken, de gevolgen daarvan en de grote genade van God om afgedwaalden weer terug te brengen op het rechte pad. God gedenkt zijn verbond en neemt het keer op keer in grote liefde op voor zijn koppige volk. God is barmhartig, genadig en rijk aan goedertierenheid.
Regel 114 ⟶ 132:
* Kris Tavernier, ''Inleiding op het boek Richteren''. Oude Sporen, 2009. Als [http://www.oudesporen.nl/Download/OS1561.pdf pdf-bestand] te downloaden van OudeSporen.nl
* Ger de Koning, ''Overzicht van Richteren''. Toespraak op een bijbelstudiedag over Richteren op 9 febr. 2013. [http://jps.doulos.nl/mp3/OS1892.wma Geluidsbestand] (wma-formaat) op OudeSporen.nl
* Ger de Koning, ''Richteren, Toegelicht & toegepast 07''. Uitgeverij Daniel, 2020, 4e druk. Pagina's: 362. [https://www.kingcomments.com/nl/bijbelstudies/Ri Online teTe lezen] op Kingcomments.com. [https://www.oudesporen.nl/Download/OS1002.pdf Download pdf] van oudesporen.nl. [https://www.oudesporen.nl/Download/OS1002.epub E-book] ePub-formaat. [https://www.oudesporen.nl/Download/OS1002.mobi E-book] Mobi-formaat. [https://www.uitgeverijdaniel.nl/product/richteren-toegelicht-toegepast-07/ Productinfo] over de papieren versie.
* H. Rossier, ''Opwekkingen; beschouwingen over het boek Richteren''. In: Bode des Heils in Christus, jaargangen 46 en 47 (1903-1904). [http://www.bodedesheils.nl/download/Rossier_Opwekkingen_Richteren.pdf Pdf-document] op Bodedesheils.nl. Later verschenen als boekje bij uitgever J.N. Voorhoeve, Den Haag, 1927: Opwekkingen; beschouwingen over het boek Richteren. [http://www.delpher.nl/nl/boeken/view?identifier=MMKB02%3A000120629 Pdf-document] op Delpher.nl.
{{Bijbelboeken}}
 
== Bron ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.