Naar inhoud springen

Richteren (boek): verschil tussen versies

3 bytes verwijderd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
k (Delen van het dubbele artikel Richteren overgenomen.)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 4:
 
'''Richters.''' De hoofdtaak van de door God gezonden richters (rechters, bevrijders en/of leiders) was Gods volk te weiden:<blockquote>''1Kr 17:6 Heb Ik ooit, overal waar Ik met heel Israël rondtrok, een woord gesproken tot een van de richters van Israël, die Ik bevolen had <u>Mijn volk te weiden</u>: Waarom bouwt u voor Mij geen huis van cederhout? (HSV)''</blockquote>De achtereenvolgende richters zijn [[Othniël]], [[Ehud]], [[Samgar]], [[Debora]] en [[Barak]], [[Gideon]], [[Abimelech]], [[Tola]], [[Jaïr]], [[Jefta]], [[Ebzan]], [[Elon]], [[Abdon]] en [[Simson]]. De bekendste zijn Gideon en Simson.
[[Bestand:Richteren-Access Foundation.jpg|gecentreerd|miniatuur|1331x1331px1330x1330px|''Kaart:'' ''De richters'' ''of rechters'' ''van Israël''|alt=|geen]]
== Naam, tijd en schrijver ==
 
Regel 16:
 
=== Voorgeschiedenis ===
IsraelIsraël had onder leiding van Jozua het land ingenomen met als eerste stad Jericho. Na een indrukwekkende overtocht over de Jordaan legerden ze zich in Gilgal, niet al te ver van Jericho, de Palmstad. In Joz. 5:13-16 zien we dan dat de Engel des Heren, dat is God zelf, aan Jozua verschijnt. In Joz. 6:2 zegt de HERE (=de Engel des Heren): ''"Zie ik geef Jericho met zijn koning en zijn krachtige helden in uw macht.''" Vanaf Jericho neemt Jozua met het volk grote delen van het land in. Het land wordt verdeeld en Jozua overlijdt. De hele generatie van Jozua met zijn oudsten blijft trouw aan de HERE, het volk blijft trouw aan God zolang Jozua en de oudsten leven (Richt 2:7).
 
=== Schrijver ===
In de Joodse Talmoed wordt als mogelijke schrijver Samuël genoemd, maar deze traditie wordt niet ondersteund door de tekst en  heeft geen historische waarde. We zullen moeten accepteren dat het boek anoniem is en de schrijver onbekend.
 
== Sleutelverzen ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.