Naar inhoud springen

Jesaja (boek)/Hoofdstuk 53: verschil tussen versies

2.846 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 22:
 
Ook de Heer ging niet prachtig gekleed. Van zijn afschuwelijk aanzien voor het volk bij Pilatus en aan het kruis sprak 52:14.
 
== Jes .53:3 ==
Jes 53:3  Hij was veracht, en de onwaardigste onder de mensen, een Man van smarten, en verzocht in krankheid; en [eenieder] was als verbergende het aangezicht voor Hem; Hij was veracht, en wij hebben Hem niet geacht. (CP<ref>Hertaling of vertaling door Christipedia, uitgaande van de Statenvertaling. </ref>)
'''Een Man van smarten.''' Zie vers 4.
 
'''En [eenieder] was als verbergende het aangezicht voor Hem.''' Hij was, als gevolg van zijn verwondingen, zijn vernedering, zijn deerniswekkende toestand, niet om aan te zien. Velen ontzetten zich over hem (52:14).
 
''Jes 52:14  Gelijk als velen zich over u ontzet hebben, alzo verdorven was Zijn gelaat, meer dan van iemand, en Zijn gedaante, meer dan van [andere] mensenkinderen;'' (SV)
 
''Lu 23:27  Nu volgde Hem een grote massa van het volk en van vrouwen die weeklaagden en klaagliederen over Hem zongen.'' (Telos)
 
''Lu 23:49  Al zijn bekenden nu stonden op een afstand, ook de vrouwen die Hem waren gevolgd van Galilea, en zagen dit aan.'' (Telos)
 
Toen Mozes met God op de berg Sinaï gesproken had en terugkeerde tot het volk Israël, glinsterde het vel van zijn gezicht. Het maakte de Israëlieten bang (Ex. 34:30). Daarom bedekte Mozes zijn aangezicht voor hen (Ex. 34:33-35). Gods heerlijkheid straalde af op het aangezicht van Mozes. Dat was moeilijk te aan te zien voor de Israëlieten. De geschonden gedaante van de lijdende Heiland, het tegendeel van een glinsterend gelaat, was moeilijk aan te zien.
 
== Jes. 53:4 ==
Jes 53:4  Waarlijk, Hij heeft onze krankheden op Zich genomen, en onze smarten heeft Hij gedragen; doch wij achtten Hem, dat Hij geplaagd, van God geslagen en verdrukt was. (SV)
'''Hij heeft onze krankheden op Zich genomen.'''
 
''Mt 8:16  Toen het nu avond was geworden, brachten zij tot Hem vele bezetenen, en Hij dreef de geesten uit met een woord en Hij genas alle lijdenden, Mt 8:17  opdat vervuld werd wat gesproken is door de profeet Jesaja, die zei: ‘Hijzelf heeft onze zwakheden op Zich genomen en onze ziekten gedragen’.'' (Telos)
 
'''Onze smarten heeft Hij gedragen.''' Zie vers 3: "een Man van smarten".
 
'''Doch wij achtten Hem, dat Hij geplaagd, van God geslagen en verdrukt was.''' Hoe groot was deze vergissing aan de zijde van de Israëlieten. Zij meenden dat God hem strafte om zijn zonden. Het volgende vers maakt echter duidelijk dat Jezus weliswaar gestraft werd, maar niet om zonden die Hij gedaan zou hebben.
 
== Jes. 53:5 ==
Jes 53:5  Maar Hij is om onze overtredingen verwond, om onze ongerechtigheden is Hij verbrijzeld; de straf, die ons den vrede aanbrengt, was op Hem, en door Zijn striemen is ons genezing geworden. (SV)
'''Hij is om onze overtredingen verwond, om onze ongerechtigheden is Hij verbrijzeld.''' Dus niet om overtredingen die Hij begaan zou hebben, gelijk wij meenden (vers 4).
 
== Jes. 53:10 ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.