Naar inhoud springen

Jesaja (boek)/Hoofdstuk 53: verschil tussen versies

4.398 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 24:
 
== Jes .53:3 ==
Jes 53:3  Hij was veracht, en de onwaardigste onder de mensen, een Man van smarten, en verzocht in krankheid; en [eenieder] was als verbergende het aangezicht voor Hem; Hij was veracht, en wij hebben Hem niet geacht. (CP<ref name=":0">Hertaling of vertaling door Christipedia, uitgaande van de Statenvertaling. </ref>)
'''Een Man van smarten.''' Zie vers 4.
 
Regel 45:
'''Onze smarten heeft Hij gedragen.''' Zie vers 3: "een Man van smarten".
 
'''Doch wij achtten Hem, dat Hij geplaagd, van God geslagen en verdrukt was.''' Hoe groot was deze vergissing aan de zijde van de Israëlieten. Zij meenden dat God hem strafte om zijn zonden. Het volgende vers 5 maakt echter duidelijk dat Jezus weliswaar gestraft werd, maar niet om zonden die Hij gedaan zou hebben.
 
''Jes 53:8  Hij is uit de angst en uit het gericht weggenomen; en wie zal Zijn leeftijd uitspreken? Want Hij is afgesneden uit het land der levenden; om de overtreding van Mijn volks is de plaag op Hem geweest.'' (CP<ref name=":0" />)
 
== Jes. 53:5 ==
Jes 53:5  Maar Hij is om onze overtredingen verwond, om onze ongerechtigheden is Hij verbrijzeld; de straf, die ons den vrede aanbrengt, was op Hem, en door Zijn striemen is ons genezing geworden. (SV)
'''Hij is om onze overtredingen verwond, om onze ongerechtigheden is Hij verbrijzeld.''' Dus niet om overtredingen die Hij begaan zou hebben, gelijk wij meenden (vers 4).
 
== Jes. 53:7 ==
Jes 53:7  Gekweld werd Hij, en Hij liet zich verdrukken; doch Hij deed Zijn mond niet open; als een lam werd Hij ter slachting geleid, en als een schaap, dat stom is voor het aangezicht van zijn scheerders, zo deed Hij Zijn mond niet open. (CP<ref name=":0" />)
'''Gekweld werd Hij, en Hij liet zich verdrukken.''' Deze vertaling is ontleend aan [[Johannes Jacobus van Oosterzee|J.J. van Oosterzee]] (19e eeuw)<ref>Karl August Dächsel; F. P. L. C. van Lingen; H. van Griethuijsen, Antz. et al, ''Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting) : met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden'' (Kampen: Bos, 1893-1901). </ref>.
 
''Mt 26:67  Toen spuwden zij Hem in het gezicht en sloegen Hem met vuisten, Mt 26:68  en zij gaven Hem kaakslagen en zeiden: Profeteer ons, Christus, wie is het die U heeft geslagen? (Telos)''
 
''Mr 14:65  En sommigen begonnen Hem te bespuwen en zijn gezicht te bedekken en Hem met vuisten te slaan en tot Hem te zeggen: Profeteer! En de dienaren sloegen Hem in het gezicht. (Telos)''
 
'''Doch Hij deed Zijn mond niet open.'''
 
''Mt 26:63  Jezus echter zweeg. En de hogepriester antwoordde en zei tot Hem: Ik bezweer U bij de levende God, dat U ons zegt of U de Christus bent, de Zoon van God!'' (Telos)
 
''Mt 27:12  En toen Hij door de overpriesters en oudsten werd beschuldigd, antwoordde Hij niets.'' (Telos)
 
''Mt 27:14  En Hij antwoordde hem op geen enkel woord, zodat de stadhouder zich zeer verwonderde.'' (Telos)
 
'''Als een lam werd Hij ter slachting geleid.''' Johannes de Doper zal hem later zien als het Lam van God (Joh. 1:29, 36).
 
''Joh 1:29  De volgende dag zag hij Jezus naar zich toe komen en zei: Zie, het Lam van God, dat de zonde van de wereld wegneemt.'' (Telos)
 
In het laatste Bijbelboek verschijnt Hij als "een Lam, staande als geslacht" (Opb. 5:6)
 
''Opb 5:6  En ik zag in het midden van de troon en van de vier levende wezens en in het midden van oudsten een Lam staan als geslacht; het had zeven horens en zeven ogen, welke zijn de zeven Geesten van God, uitgezonden over de hele aarde.'' (Telos)
 
Vergelijk:
 
''Jer 11:19  En ik was als een lam, [als] een os, die geleid wordt om te slachten; want ik wist niet, dat zij gedachten tegen mij dachten, [zeggende]: Laat ons den boom met zijn vrucht verderven, en laat ons hem uit het land der levenden uitroeien, dat zijn naam niet meer gedacht worde.'' (SV)
 
== Jes. 53:8 ==
Jes 53:8  Hij is uit de angst en uit het gericht weggenomen; en wie zal Zijn leeftijd uitspreken? Want Hij is afgesneden uit het land der levenden; om de overtreding van Mijn volks is de plaag op Hem geweest. (CP<ref name=":0" />)
'''Hij is uit de angst en uit het gericht weggenomen.''' Hij heeft de angst en het gericht doorstaan totdat hij zijn geest overgaf in de handen van Zijn vader en stierf.
 
''Mt 26:37  En Hij nam Petrus en de twee zonen van Zebedeus mee en begon bedroefd en zeer beangst te worden.'' (Telos)
 
''Mr 14:33  En Hij nam Petrus, Jakobus en Johannes met Zich mee. En Hij begon ontsteld en zeer beangst te worden,'' (Telos)
 
''Ps 22:12  (22-13) Vele varren hebben mij omsingeld, sterke [stieren] van Basan hebben mij omringd. Ps 22:13  (22-14) Zij hebben hun mond tegen mij opgesperd, [als] een verscheurende en brullende leeuw. (...) Ps 22:16  (22-17) Want honden hebben mij omsingeld; een vergadering van boosdoeners heeft mij omgeven; zij hebben mijn handen en mijn voeten doorgraven. (...) Ps 22:20  (22-21) Red mijn ziel van het zwaard, mijn eenzame van het geweld des honds.  Ps 22:21  (22-22) Verlos mij uit des leeuwen muil; en verhoor mij van de hoornen der eenhoornen.'' (SV)
 
'''Wie zal Zijn leeftijd uitspreken?''' Zijn leeftijd, toen hij stierf, was ongeveer 34 jaar. De leeftijd wordt nergens vermeld.
 
'''Is de plaag op Hem geweest.'''
 
''Jes 53:4  Waarlijk, Hij heeft onze krankheden op Zich genomen, en onze smarten heeft Hij gedragen; doch wij achtten Hem, dat Hij geplaagd, van God geslagen en verdrukt was.'' (SV)
 
== Jes. 53:10 ==
Regel 61 ⟶ 107:
 
[https://www.youtube.com/watch?v=y8nbIC1qnYU The forbidden chapter], Hebreeuwse video met Nederlandse ondertiteling. Duur: 10 minuten. Mensen op straat in Israël worden geconfronteerd met 'het verboden hoofdstuk' in de Tenach (Oude Testament), namelijk hoofdstuk 53 van het boek Jesaja. Dit hoofdstuk wordt in de synagoge opzettelijk niet gelezen.     
 
== Voetnoot ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.