Naar inhoud springen

Jesaja (boek)/Hoofdstuk 53: verschil tussen versies

2.890 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
Regel 96:
 
''Jes 53:4  Waarlijk, Hij heeft onze krankheden op Zich genomen, en onze smarten heeft Hij gedragen; doch wij achtten Hem, dat Hij geplaagd, van God geslagen en verdrukt was.'' (SV)
 
== Jes. 53:9 ==
Jes 53:9  En men heeft Zijn graf bij de goddelozen gesteld, en Hij is bij de rijke in Zijn dood geweest, omdat Hij geen onrecht gedaan heeft, noch bedrog in Zijn mond geweest is. (CP<ref name=":0" />)
'''Men heeft Zijn graf bij de goddelozen gesteld.''' Men dacht zijn lichaam ergens te dumpen, zoals men met de lijken van goddelozen deed.
 
'''En Hij is bij de rijk in Zijn dood geweest.''' Hij is begraven in het graf van de rijke, namelijk [[Jozef van Arimathea]]. God beschikte anders dan de toeleg van de mensen. Het is alsof God hem eer wilde bewijzen door zijn zoon een fatsoenlijke begrafenis te verzorgen. De reden wordt vermeld: omdat Hij enz.
 
'''Omdat Hij geen onrecht gedaan heeft, noch bedrog in Zijn mond geweest is.''' De Heer Jezus is zedelijk volkomen geweest, in woord (geen bedrog) en werk (geen onrecht. doende). Verschrikkelijk dat mensen, wij mensen, hem ook in zijn dood wilden vernederen en zijn graf bij de goddelozen wilden stellen.
 
== Jes. 53:10 ==
Jes 53:10  Doch het behaagde den HEERE Hem te verbrijzelen; Hij heeft [Hem] krank gemaakt; als Zijn ziel Zich [tot] een schuldoffer gesteld zal hebben, zo zal Hij zaad zien, Hij zal de dagen verlengen; en het welbehagen des HEEREN zal door Zijn hand gelukkiglijk voortgaan. (SV)
'''Doch het behaagde den HEERE Hem te verbrijzelen.''' Het behaagde de HEERE zijn zoon een betere begrafenis te beschikken (vers 9), maar het behaagde Hem ook om Jezus te verbrijzelen. Hoe kan God behagen hebben in het verbrijzelen van een rechtvaardige? Dat schijnt onverenigbaar. Was Jezus dan toch onrechtvaardig? Hebben de Joden gelijk als zij menen dat Jezus een valse Messias was, een valse profeet, en dat hij om zijn goddeloosheid gestraft is, "wij achtten Hem, dat Hij geplaagd, van God geslagen en verdrukt was" (vers 4). Nee, ze hebben niet gelijk. Gods behagen om zijn zoon te verbrijzelen was een afgeleid behagen, dat is: afgeleid van zijn behagen in onze redding en gelukzaligheid. Zie de woorden in dit vers "Het welbehagen des HEEREN zal ... voortgaan". God zal door Jezus lijden en sterven tot Zijn doel komen.
'''Zo zal Hij zaad zien.''' Geestelijk nakroost: mensenkinderen die in Hem geloven en met Hem hun weg gaan. Zo was Onésimus een geestelijk kind van Paulus, een kind dat hij door de dienst van God in het evangelie heeft verwekt.
 
''Jes 53:5  Maar Hij is <u>om</u> onze overtredingen verwond, <u>om</u> onze ongerechtigheden is Hij <u>verbrijzeld</u>; de straf, die ons den vrede aanbrengt, was op Hem, en door Zijn striemen is ons genezing geworden.'' (SV)
 
'''Als Zijn ziel Zich [tot] een schuldoffer gesteld zal hebben.''' Niet voor zijn eigen schuld, want hij was zonder schuld. Voor onze schuld, om die te betalen, bracht hij een offer, het offer van zichzelf, van zijn eigen ziel, van zijn eigen leven.
 
'''Zo zal Hij zaad zien.''' GeestelijkJezus is ongehuwd en kinderloos gestorven. Maar Hij zal nageslacht zien, geestelijk nakroost: mensenkinderen die in Hem geloven en met Hem hun weg gaan. Zo was Onésimus een geestelijk kind van Paulus, een kind dat hij door de dienst van God in het evangelie heeft verwekt.
 
''Flm 1:10  Ik doe een beroep op u aangaande mijn kind dat ik in mijn gevangenschap heb verwekt, Onesimus, (Telos)''
 
En de Heer zal ook een bruid en een vrouw zien, de [[Gemeente]].
 
Dit deze woorden, "zo zal Hij zaad zien", onderstellen dat Hij weer levend wordt, uit de dood zal verrijzen en kinderen zal krijgen. Ook de volgende woorden onderstellen dat.
 
'''Hij zal de dagen verlengen.''' Tot in lengte van dagen, tot in eeuwigheid zal Hij leven.
 
'''Het welbehagen des HEEREN zal door Zijn hand gelukkiglijk voortgaan.''' God komt door de dienst van de Heer Jezus Christus tot Zijn doel en de vervulling van Zijn welbehagen.
 
== Meer weten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.