Naar inhoud springen

Jesaja (boek)/Hoofdstuk 53: verschil tussen versies

3.614 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
Regel 1:
{{Commentaar hoofdstuk}}
 
== Samenvatting ==
Jesaja doet een weinig geloofd verslag van de nederige en lijdende knecht van Jahweh, die onze smarten en ongerechtigheden heeft gedragen en zijn ziel heeft uitgestort in de dood. Jesaja wijst op de ernstige miskenning door zijn volk met betrekking tot deze knecht van Jahweh. Gods welbehagen zal door zijn knecht voortgaan. Deze Rechtvaardige zal velen rechtvaardig maken en verzadigd worden met de vrucht van zijn moeitevolle arbeid.
 
== Jes. 53:1 ==
Regel 6 ⟶ 9:
 
''Jes 52:6  Daarom [zal] Mijn volk, daarom zal het Mijn Naam in dien dag kennen, dat Ik het Zelf ben, Die spreekt: Zie, [hier] ben Ik.  Jes 52:7 Hoe liefelijk zijn op de bergen de voeten desgenen, die het goede boodschapt, die den vrede doet horen; desgenen, die goede boodschap brengt van het goede, die heil doet horen; desgenen, die tot Sion zegt: Uw God is Koning. Jes 52:8  Er is een stem uwer wachters; zij verheffen de stem, zij juichen te zamen; want zij zullen oog aan oog zien, als de HEERE Sion wederbrengen zal.        Jes 52:9  Maakt een geschal, juicht te zamen, gij woeste plaatsen van Jeruzalem! want de HEERE heeft Zijn volk getroost, Hij heeft Jeruzalem verlost. Jes 52:10  De HEERE heeft Zijn heiligen arm ontbloot voor de ogen aller heidenen; en al de einden der aarde zullen zien het heil onzes Gods.'' (Telos)
 
'''Wie heeft ... geloofd?''' Want "wij achtten Hem, dat Hij geplaagd, van God geslagen en verdrukt was." (vers 4). Men geloofde niet deze Jezus de Messias was.
 
'''Aan wien is de arm des HEEREN geopenbaard?''' Zie 52:10.
Regel 99 ⟶ 104:
== Jes. 53:9 ==
Jes 53:9  En men heeft Zijn graf bij de goddelozen gesteld, en Hij is bij de rijke in Zijn dood geweest, omdat Hij geen onrecht gedaan heeft, noch bedrog in Zijn mond geweest is. (CP<ref name=":0" />)
'''Men heeft Zijn graf bij de goddelozen gesteld.''' Hij is "met de overtreders geteld geweest" (12). Men dacht zijn lichaam ergens te dumpen, zoals men met de lijken van goddelozen deed.
 
'''En Hij is bij de rijk in Zijn dood geweest.''' Hij is begraven in het graf van de rijke, namelijk [[Jozef van Arimathea]]. God beschikte anders dan de toeleg van de mensen. Het is alsof God hem eer wilde bewijzen door zijn zoon een fatsoenlijke begrafenis te verzorgen. De reden wordt vermeld: "omdat Hij geen enz."
 
'''Omdat Hij geen onrecht gedaan heeft, noch bedrog in Zijn mond geweest is.''' De Heer Jezus is zedelijk volkomen geweest, in woord (geen bedrog) en werk (geen onrecht. doende). Verschrikkelijk dat mensen, wij mensen, hem ook in zijn dood wilden vernederen en zijn graf bij de goddelozen wilden stellen.
Regel 124 ⟶ 129:
 
'''Het welbehagen des HEEREN zal door Zijn hand gelukkiglijk voortgaan.''' God komt door de dienst van de Heer Jezus Christus tot Zijn doel en de vervulling van Zijn welbehagen.
 
== Jes. 53:11 ==
Jes 53:11  Om de arbeid van Zijn ziel zal Hij het zien, [en] verzadigd worden; door Zijn kennis zal Mijn Knecht, de Rechtvaardige, velen rechtvaardig maken, want Hij zal hun ongerechtigheden dragen. (CP<ref name=":0" />)
'''Zal Hij het zien.''' Lett. "De arbeid van zijn ziel zal Hij zien." Zie vers 10. Hij zal de vrucht van zijn arbeid zien en de dagen verlengen.
 
'''Verzadigd worden.''' Zijn loon, de opbrengst van zijn arbeid is groot. Gelijk een landbouwer verzadigd wordt van de overvloedige vrucht van zijn arbeid. Wij zijn Gods akker.
 
''1Co 3:9  Want Gods medearbeiders zijn wij, Gods akker, Gods gebouw bent u.'' (Telos)
 
Wellicht houdt de verzadiging verband met de "velen", die hij rechtvaardig zal maken en met het "deel van velen" (vers 12) dat hij zal ontvangen.
 
'''Door zijn kennis.''' Herziene Statenvertaling: "door de kennis van Hem" (van God? Onduidelijke vertaling).
 
''Jes 52:13  Ziet, Mijn Knecht zal <u>verstandelijk</u> handelen; Hij zal verhoogd en verheven, ja, zeer hoog worden.'' (SV)
 
Zijn kennis van (1) Gods heiligheid, de eisen van Diens gerechtigheid, (2) onze ongerechtigheden, (3) de wijze waarop de kloof tussen God en de zondaar overbrugd worden kan, hoe de mens met God verzoend kan worden en rechtvaardig gemaakt kan worden.
 
'''Mijn Knecht.'''
 
''Jes 52:13  Ziet, Mijn Knecht zal verstandelijk handelen; Hij zal verhoogd en verheven, ja, zeer hoog worden.'' (SV)
 
'''De Rechtvaardige.''' Vgl. vers 9: "omdat Hij geen onrecht gedaan heeft, noch bedrog in Zijn mond geweest is".
 
'''Want Hij zal hun ongerechtigheden dragen.''' Hij maakt hen rechtvaardig door hun ongerechtigheden weg te nemen en ze zelf te dragen. Vers 4: "onze krankheden op Zich genomen, en onze smarten heeft Hij gedragen".
 
== Jes. 53:12 ==
Jes 53:12  Daarom zal Ik Hem een deel geven met groten, en met machtigen zal hij de buit delen, omdat Hij Zijn ziel uitgestort heeft in de dood, en met de overtreders is geteld geweest, en Hij veler zonden gedragen heeft, en voor de overtreders gebeden heeft. (CP<ref name=":0" />)
Ook dit vers onderstelt dat Christus uit de doden is opgewekt, nadat Hij Zijn ziel heeft uitgestort in de dood.
 
'''Groten ... machtigen.''' Onduidelijk is wie deze zijn. Misschien [[engelen]].
 
''Heb 2:9  maar wij zien Jezus, die een weinig minder dan de engelen gemaakt was vanwege het lijden van de dood met heerlijkheid en eer gekroond, opdat Hij door de genade van God voor alles de dood smaakte.'' (Telos)
 
''Ps 103:20  Loof de HEERE, [u], Zijn engelen, sterke helden, die Zijn woord uitvoeren, gehoorzaam aan het woord dat Hij spreekt.'' (HSV)
 
'''Zijn ziel.''' Ook in vers 11.
 
'''Met de overtreders is geteld geweest.''' Met twee misdadigers werd Hij gekruisigd.
 
''Jes 53:9  En men heeft Zijn graf bij de goddelozen gesteld, en Hij is bij den rijke in Zijn dood geweest, omdat Hij geen onrecht gedaan heeft, noch bedrog in Zijn mond geweest is.'' (SV)
 
== Meer weten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.