Naar inhoud springen

Bezetenheid: verschil tussen versies

852 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 35:
En hij kwam ertoe om Jezus over te leveren. <blockquote>''Joh 6:70  Jezus antwoordde hun: Heb Ik niet u, de twaalf uitverkoren? En een van u is een duivel. Joh 6:71  Hij nu sprak van Judas Iskariot, de zoon van Simon; want die zou Hem overleveren, een van de twaalf.'' (Telos) </blockquote><blockquote>''Joh 13:2  En tijdens de maaltijd, toen de duivel Judas Iskariot, de zoon van Simon, al in het hart gegeven had Hem over te leveren,'' (Telos)</blockquote>Op zeker moment voer Satan in Judas. <blockquote>''Joh 13:27  En na het stuk brood, toen voer de satan in hem. Jezus dan zei tot hem: Wat je doet, doe dat snel.'' (Telos)</blockquote><blockquote>''Lu 22:3  Satan nu kwam in Judas, Iskariot geheten, die tot het getal van de twaalf behoorde.'' (Telos) </blockquote>Vanaf dat moment is hij bezeten.
 
Iemand die de náám heeft christen te zijn, kan bezeten raken. Maar kan een echte christen, een wedergeboren persoon, bezeten raken? In de Bijbel vinden we geen geval of grond die aangeeft dat zulks kan. Integendeel, wie zich tot de Heer Jezus Christus bekeert, wendt zich af van de macht van satan tot God (Hand. 26:18). <blockquote>''Hnd 26:18  opdat zij zich bekeren van de duisternis tot het licht, en van de macht van satan tot God, opdat zij vergeving van zonden en een erfdeel onder de geheiligden ontvangen door geloof in Mij.'' (Telos) </blockquote>Hij wordt gered "uit de macht van de duisternis en overgebracht in het koninkrijk van de Zoon van zijn liefde" (Col. 1:13). <blockquote>''Col 1:13  die ons gered heeft uit de macht van de duisternis en overgebracht in het koninkrijk van de Zoon van zijn liefde,'' (Telos) </blockquote>De Heilige Geest komt wonen in de mens die zich bekeert en gelooft. De gelovige is uit God geboren en een kind van God. De macht van de satan over zijn leven is gebroken.
 
=== Vlees ===
'''Strijd.''' Een gelovige heeft wel te maken met demonische machten, die zijn vijanden zijn. Hij heeft van doen met een geestelijke strijd. Maar deze strijd betekent niet dat hij bezeten is. De duivel kan zich bedienen van onverloste mensen om gelovigen te benauwen en ten val te brengen. Daarom worden gelovigen vermaand de duivel te weerstaan en standvastig in het geloof te zijn. <blockquote>''1Pe 5:8  Weest nuchter, waakt; uw tegenpartij, de duivel, gaat rond als een brullende leeuw, op zoek wie hij zou kunnen verslinden. 1Pe 5:9  Weerstaat hem, standvastig in het geloof, daar u weet dat hetzelfde lijden aan uw broederschap in de wereld zich voltrekt.'' (Telos)</blockquote><blockquote>''1Jo 2:13  Ik schrijf u, vaders, omdat u Hem kent die van het begin af is. Ik schrijf u, jongelingen, omdat u de boze overwonnen hebt. Ik heb u geschreven, kinderen, omdat u de Vader kent. 1Jo 2:14  Ik heb u geschreven, vaders, omdat u Hem kent die van het begin af is. Ik heb u geschreven, jongelingen, omdat u sterk bent en het woord van God in u blijft en u de boze overwonnen hebt.'' (Telos)</blockquote>
Een werkingen van het vlees, d.i. van onze zondige natuur, moeten niet verward worden met bezetenheid. <blockquote>''Ro 8:6  want wat het vlees bedenkt, is de dood, maar wat de Geest bedenkt, is leven en vrede; Ro 8:7  omdat wat het vlees bedenkt, vijandschap is tegen God, want het onderwerpt zich niet aan de wet van God, want het kan dat ook niet.'' (Telos)</blockquote>Verkeerde gedachten kunnen dus voortkomen uit onze zondige natuur.
 
=== Strijd ===
'''StrijdGeestelijke strijd moet niet verward worden met bezetenheid.''' Een gelovige heeft wel te maken met demonische machten, die zijn vijanden zijn. Hij heeft van doen met een geestelijke strijd. Maar deze strijd betekent niet dat hij bezeten is. De duivel kan zich bedienen van onverloste mensen om gelovigen te benauwen en ten val te brengen. Daarom worden gelovigen vermaand de duivel te weerstaan en standvastig in het geloof te zijn. <blockquote>''1Pe 5:8  Weest nuchter, waakt; uw tegenpartij, de duivel, gaat rond als een brullende leeuw, op zoek wie hij zou kunnen verslinden. 1Pe 5:9  Weerstaat hem, standvastig in het geloof, daar u weet dat hetzelfde lijden aan uw broederschap in de wereld zich voltrekt.'' (Telos)</blockquote><blockquote>''1Jo 2:13  Ik schrijf u, vaders, omdat u Hem kent die van het begin af is. Ik schrijf u, jongelingen, omdat u de boze overwonnen hebt. Ik heb u geschreven, kinderen, omdat u de Vader kent. 1Jo 2:14  Ik heb u geschreven, vaders, omdat u Hem kent die van het begin af is. Ik heb u geschreven, jongelingen, omdat u sterk bent en het woord van God in u blijft en u de boze overwonnen hebt.'' (Telos)</blockquote>
 
== Naturalistische verklaringen ==
Regel 49 ⟶ 53:
 
[https://www.youtube.com/watch?v=dsVWhJFREr4 Can a Christian be demon possessed?] Youtube.com: Southern Seminary, 28 feb. 2018. Duur: 5 min. 18 sec. De spreker, Stephen Wellum, hoogleraar in de theologie, beantwoordt de vraag of een christen demonisch bezeten kan zijn.
 
[https://www.youtube.com/watch?v=vaMX2V1aJqU Bezetenheid. Het komt vaak voor. Kijk wat Orlando zegt.] Youtube.com: New Faith Network, 30 okt. 2018. Duur: 3 min. 30 sec. Predikant Orlando Bottenbley vertelt van zijn ervaring met demonuitdrijving. In één geval heeft hij in de naam van de Heer Jezus liefst 20 demonen uitgedreven.
 
== Bron ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.