Naar inhoud springen

Bezetenheid: verschil tussen versies

1.149 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 60:
=== Dood en duisternis ===
De bezeten mannen in het land van de [[Gerasenen]] hielden zich op in de graven, plaatsen van de dood. <blockquote>''Mr 5:1 En zij kwamen aan de overkant van de zee in het land van de Gerasenen. Mr 5:2 En toen Hij uit het schip was gegaan, kwam Hem terstond uit de graven een mens tegemoet met een onreine geest, Mr 5:3 die zijn woning in de graven had; (...)'' Mr 5:5 ''En hij was altijd, nacht en dag, in de graven en op de bergen en schreeuwde en sloeg zichzelf met stenen''. (Telos)</blockquote>
 
== Oorzaken ==
Er is bijna altijd wel een of meer oorzaken van bezetenheid aan te wijzen. De bezetene is duidelijk met kwade zaken bezig geweest, waardoor hij de duivel een plaats gaf en deze geest eindelijk kon binnenkomen. Bijvoorbeeld een jonge vrouw die zich had opgehouden met satanisme<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=pFsYdi22s7M&t=6m32s Unfiltered: 'She was completely demonically possessed'.] Youtube.com: Yahoo, 18 okt. 2018. Vanaf 6 min. 32 sec. Getuigenis van de rooms-katholieke psychiater en hoogleraar Richard Gallagher. Hij is adviseur van de ''International Association of Exorcists''. </ref>.
 
== Bevrijding ==
Regel 79 ⟶ 82:
 
=== Dienst van uitdrijving ===
De dienst van uitdrijving heet in de [[Rooms-Katholieke Kerk]] ''exorcisme''. Rooms-katholieke duiveluitdrijvers (exorcisten) hebben zich verenigd in de Internationale Vereniging van Exorcisten (International Association of Exorcists), die in 2014 formeel erkend werd door paus Franciscus.
De dienst van uitdrijving heet in de [[Rooms-Katholieke Kerk]] ''exorcisme''. Sommige evangelische gemeenten kennen 'bevrijdingspastoraat', een vorm van herderlijke zorg waarin mensen van demonische gebonden- en bezetenheid worden bevrijd. Het is daarbij belangrijk wel te onderscheiden en niet alle vreemde of excessieve verschijnselen op rekening van de duivel te schrijven, of alle geestelijke strijd als teken van bezetenheid of gebondenheid te duiden. Daarom onderzoekt een rooms-katholieke exorcist eerst of de patiënt niet lijdt aan een psychiatrische aandoening.
 
Sommige evangelische gemeenten kennen 'bevrijdingspastoraat', een vorm van herderlijke zorg waarin mensen van demonische gebonden- en bezetenheid worden bevrijd.
 
Het is daarbij belangrijk wel te onderscheiden en niet alle vreemde of excessieve verschijnselen op rekening van de duivel te schrijven, of alle geestelijke strijd als teken van bezetenheid of gebondenheid te duiden. Daarom onderzoekt een rooms-katholieke exorcist eerst of de patiënt niet lijdt aan een psychiatrische aandoening<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=pFsYdi22s7M Unfiltered: 'She was completely demonically possessed'.] Youtube.com: Yahoo, 18 okt. 2018. Duur: 8 min. 54 sec. Getuigenis van de rooms-katholieke psychiater en hoogleraar Richard Gallagher. Hij is adviseur van de ''International Association of Exorcists''. </ref>.
 
== Kan een christen bezeten raken? ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.