Naar inhoud springen

Bezetenheid: verschil tussen versies

1.246 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
Regel 16:
* Bezetene tegenover zeven Joodse bezweerders — Hand. 19:13-16.
 
== Beïnvloeding, gebondenheid en bezetting ==
Bezetenheid is meer dan beïnvloeding. Niet alle invloed van een boze geest wijst op bezetenheid. Bij sommige mensen is de beïnvloeding of inwerking van blijvende aard en kan men spreken van gebondenheid (vgl. Luk. 13:13). Bezetenheid schijnt nog verder te gaan. Zij is demonische beïnvloeding, gebondenheid én ''bezetting''. De beïnvloeding en beheersing is bij bezetting ''van binnen uit''.
 
'''Eva.''' Onze oermoeder Eva werd door de duivel beïnvloed door de woorden die hij sprak en die zij geloofde en waarnaar zij handelde, tegen Gods verbod in. De invloed kwam van buiten af. Zij werd echter niet door de duivel bezeten.
Regel 24:
 
<blockquote>''Mr 8:33 Hij keerde Zich echter om en terwijl Hij naar zijn discipelen keek, bestrafte Hij Petrus en zei: Ga weg, achter Mij, satan; want je bedenkt niet de dingen van God, maar de dingen van de mensen.'' (TELOS)</blockquote>
 
'''Kromgebogen vrouw.''' Lukas verhaalt van een vrouw die 18 jaar een geest van ziekte had. Het schijnt een demonische geest te zijn geweest. Jezus stelt dat de satan haar gebonden had. <blockquote>''Lu 13:11  En zie, er was een vrouw die achttien jaar een geest van ziekte had gehad, en zij was kromgebogen en kon zich in het geheel niet oprichten. Lu 13:12  Toen nu Jezus haar zag, riep Hij haar bij Zich en zei tot haar: Vrouw, u bent verlost van uw ziekte. Lu 13:13  En Hij legde haar de handen op en onmiddellijk richtte zij zich op en zij verheerlijkte God. Lu 13:16  Moest dan deze, die een dochter van Abraham is, die de satan, zie, achttien jaar had gebonden, niet van deze band worden losgemaakt op de sabbatdag?'' (Telos) </blockquote>Er is sprake van gebondenheid (vers 16). Er worden echter geen woeste symptomen genoemd, zoals bij bezetenen. Er is geen geest die Jezus aanspreekt of die wordt uitgedreven. Zij had een geest van ziekte, maar onduidelijk is of deze geest in haar woonde zoals bij een bezetene. Misschien was er sprake van wat tegenwoordig genoemd wordt "occulte belasting".
 
'''Judas Iskariot''', die tot de twaalf discipelen van Jezus behoorde, werd beïnvloed en raakte tenslotte bezeten. Het begon met zonde in zijn leven: hij was een dief (Joh. 12:6). En hij kwam ertoe om Jezus over te leveren. Om zijn verkeerd, door de duivel geïnspireerd gedrag noemde de Heer hem al "een duivel".
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.