Naar inhoud springen

Johannes 1: verschil tussen versies

2.780 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
Regel 88:
<youtube width="768" height="432">hLltKI-kIms</youtube><BR>''Bonse Aba - Shenandoah Christian Music Camp''.Youtube.com: SCMC - Music Camp, 18 jul. 2017. Duur: 1 min. 53 sec.
|}
 
== 5113 ==
Joh 1:13  die niet uit bloed, niet uit de wil van het vlees, niet uit de wil van een man, maar uit God geboren zijn. (Telos)
'''Niet uit bloed.''' Dit kan betekenen: niet uit het bloed van de vrouw dat bij de geboorte van een kind uitstroomt, of: niet uit vlees en bloed (= uit een mens). Voor dit laatste, vergelijk:
 
''Hnd 17:26  En Hij heeft uit een bloed het hele mensengeslacht gemaakt om op het hele aardoppervlak te wonen, terwijl Hij de bepaalde tijden en de grenzen van hun woonplaats heeft vastgesteld,'' (Telos)
 
'''De wil van het vlees.''' De geslachtsdrift.
 
'''De wil van een man.''' De wil om nageslacht te verwekken. Merk op dat ook Jezus als mens niet uit de wil van een mens geboren is, maar uit de maagd Maria.
 
== 14 ==
Joh 1:14  En het Woord is vlees geworden en heeft onder ons gewoond (en wij hebben zijn heerlijkheid aanschouwd, een heerlijkheid als van een eniggeborene van een vader) vol van genade en waarheid. (Telos)
'''Het Woord is vlees geworden.''' Opdat wij kinderen van God zouden worden (vs. 12). Twee soorten verandering.
 
'''Gewoond.''' Lett. "getabernakeld".
 
'''Heerlijkheid.''' Zowel zijn zedelijke heerlijkheid (zijn volheid van genade en waarheid) als zijn uitwendige heerlijkheid (op de berg der verheerlijking).
 
'''Vol van ... waarheid.''' Wat Hij zei was waar, wat Hij voorzegde werd bewaarheid, ook had Hij kennis van 's mensen hart en doorzag hij de bedoeling van zijn tegenstanders.
 
== 15 ==
Joh 1:15  (Johannes getuigt van Hem en heeft geroepen en gezegd: Deze was het van Wie ik zei: Hij die na mij komt, is mij voor, want Hij was eerder dan ik.) (Telos)
'''Heeft geroepen.'''
 
''Joh 1:23  Hij zei: Ik ben de stem van een roepende in de woestijn: ‘Maakt de weg van de Heer recht!’, zoals de profeet Jesaja heeft gesproken.'' (Telos)
 
''Mt 3:3  Want deze is het van wie gesproken is door de profeet Jesaja, die zei’: Stem van een roepende in de woestijn: Bereidt de weg van de Heer, maakt zijn paden recht’.'' (Telos)
 
'''Is mij voor, want Hij was eerder dan ik.''' Jezus bestond al voordat Johannes was geboren. Met het voorbestaan van Jezus begint dit evangelie.
 
== 16 ==
Joh 1:16  Want uit zijn volheid hebben wij allen ontvangen, en wel genade op genade. (Telos)
'''Uit zijn volheid.''' Van genade en waarheid (14), zie ook vs. 17 "de genade en de waarheid".
 
'''Genade op genade.''' Genade bijvoorbeeld om te vergeven, genade om te verdragen, genade om te volharden, enz.
 
== 18 ==
Joh 1:18 Niemand heeft ooit God gezien; de eniggeboren Zoon die in de schoot van de Vader is, die heeft Hem verklaard. (TELOS)
'''De eniggeboren Zoon'''. Sommigen lezen in de Griekse brontekst ''monogenes theos ='' 'enige (of eniggeboren) God', anderen ''monogenes huios'='' 'enige (of eniggeboren) Zoon'. De meeste geleerden nemen aan dat ''monogenes theos'' de oorspronkelijke lezing is<ref>Ed. L. Miller, "[https://biblicalstudies.org.uk/pdf/eq/1981-2_065.pdf 'The Logos Was God']," in: ''The Evangelical Quarterly 53.2'' (April-Juni. 1981): 65-77, blz. 65.</ref>. Anderen nemen ''monogenes huios'' ('enige zoon') als de oorspronkelijke lezing.
 
De 'eniggeboren God' betekent dan wellicht dat Jezus Christus de enige God die als mens geboren is.
monogenes huios ('enige zoon') als de oorspronkelijke lezing.
 
'''In de schoot van de Vader'''. Hij is heel dicht bij God. Vergelijk:
Regel 99 ⟶ 135:
''Joh 1:1 In het begin was het Woord; en het Woord was bij God, en het Woord was God. Joh 1:2 Dit was in het begin bij God. (TELOS)''
 
'''Verklaard.''' Nader en beter doen kennen. De genade en de waarheid, waarvan Jezus vol is, zijn die van God. Wie Jezus heeft gezien, heeft de Vader gezien. De Heer Jezus is het beeld van God.
== 51 ==
 
== 5 ==
Joh 1:51 (1-52) En Hij zei tot hem: Voorwaar, voorwaar, Ik zeg je: Je zult van nu aan de hemel geopend zien en de engelen van God opstijgen en neerdalen op de Zoon des mensen. (TELOS)
Een glimp van Zijn heerlijkheid in het [[Vrederijk]] wordt gegeven in deze verklaring: de engelen zullen opstijgen en neerdalen op de Zoon des mensen.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.