Naar inhoud springen

Richteren (boek): verschil tussen versies

2.845 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
Regel 3:
Het boek beschrijft het falen van het volk Israël bij de inbezitneming van het land Kanaän, dat het van God heeft gekregen. Als het volk echter een beroep op God doet, neemt Hij het voor hen op. Hij laat Zijn volk niet zitten met de gevolgen van hun ontrouw. Kort gezegd laat dit Bijbelboek ons de ontrouw van het volk van God en de trouw van God zien. De geschiedenis van de christenheid, waarvan wij deel uitmaken, laat hetzelfde zien. Omdat de mens niet is veranderd en God evenmin, is dit boek ook voor onze tijd actueel.
 
'''Richters.''' De hoofdtaak van de door God gezonden richters (rechters, bevrijders en/of leiders), door God geroepen, waren uit verschillende stammen van Israël afkomstig. Hun hoofdtaak was Gods volk te weiden:<blockquote>''1Kr 17:6 Heb Ik ooit, overal waar Ik met heel Israël rondtrok, een woord gesproken tot een van de richters van Israël, die Ik bevolen had <u>Mijn volk te weiden</u>: Waarom bouwt u voor Mij geen huis van cederhout? (HSV)''</blockquote>De achtereenvolgende richters zijn [[Othniël]], [[Ehud]], [[Samgar]], [[Debora]] en [[Barak]], [[Gideon]], [[Abimelech]], [[Tola]], [[Jaïr]], [[Jefta]], [[Ebzan]], [[Elon]], [[Abdon]] en [[Simson]]. De bekendste zijn Gideon en Simson.
[[Bestand:Richteren-Access Foundation.jpg|miniatuur|1330x1330px|''Kaart:'' ''De richters'' ''of rechters'' ''van Israël''|alt=|geen]]
== Naam, tijd en schrijver ==
 
=== Naam ===
Dit boek wordt genoemd naar de twaalf richters, die in de periode na de dood van Jozua het volk Israël gedurende enige eeuwen hebben bestuurd. De Nederlandse naam ''Richteren'' of ''Rechters'' is ontleendeen aanvertaling van de boektitel in de oude Griekse vertaling (Septuaginta) en de Latijnse vertaling Vulgata. In onze Nederlandse vertalingen hebben we deze naam overgenomen, maar de echte betekenis van het Hebreeuwse "''sjopetimsjoftiem''" is veel beter weer te geven met termen als "''verlossers''" of "''bevrijders''". Van rechtspraak is uitsluitend sprake bij Debora, terwijl bij alle andere richters de functie van bevrijder sterk naar voren komt.
 
=== Tijd ===
De gebeurtenissen in dit boek gaan over de periode die wordt ingeluid met de dood van Jozua en die doorloopt tot de periode van de oprichting van het koningschap in Israël. Het vormt de verbindende schakel tussen Jozua en 1 Samuël. De tijd van Richteren is 1332 - 1042 v.C.<ref>Volgens de tijdrekening van Stichting De Oude Wereld (2009), gebaseerd op de Masoretische grondtekst van het Oude Testament. Michael Samuel Smith stelt dat de periode van de Richteren 325 tot 440 jaren duurde (zie [https://www.youtube.com/watch?v=BkcSO-LTaZw&t=12m0s New Bible Prophecy! May 2020]. Youtube.com: Prophecy in the News, 20 mei 2020, op 12 min. H. Moll, ''Wat zegt Gods Woord over ...?'' ''Deel 3: een korte inhoud van alle Bijbelboeken met alfabetische lijst van namen'' . (Oostburg: uitgeverij W.J. Pieters, z.j.) noemt een periode van "ongeveer 400 jaren". </ref>
 
Het herhaalde "''in die dagen was er geen koning in Israël''" (17:6; 18:1 en 21:25) wijst er in ieder geval op dat het boek geschreven werd nadat Israël een koninkrijk was geworden. Saul werd koning van Israël in de 11e eeuw v.C. Er zijn ook aanwijzingen in de tekst die erop wijzen dat het boek kort na de scheuring van het rijk zou zijn opgeschreven. Het is waarschijnlijk geschreven ca. 1200 - 1000 v.C.<ref>Michael Samuel Smith zegt dat in: [https://www.youtube.com/watch?v=BkcSO-LTaZw&t=12m8s New Bible Prophecy! May 2020]. Youtube.com: Prophecy in the News, 20 mei 2020, op 12 min 8 sec. </ref>.
 
=== Voorgeschiedenis ===
Israël had onder leiding van Jozua het land ingenomen met als eerste stad Jericho. Na een indrukwekkende overtocht over de Jordaan legerden ze zich in Gilgal, niet al te ver van Jericho, de Palmstad. In Joz. 5:13-16 zien we dan dat de Engel des Heren, dat is God zelf, aan Jozua verschijnt. In Joz. 6:2 zegt de HERE (=de Engel des Heren): ''"Zie ik geef Jericho met zijn koning en zijn krachtige helden in uw macht.''" Vanaf Jericho neemt Jozua met het volk grote delen van het land in. Het land wordt verdeeld en Jozua overlijdt. De hele generatie van Jozua met zijn oudsten blijft trouw aan de HERE, het volk blijft trouw aan God zolang Jozua en de oudsten leven (Richt 2:7). De orde en regel uit die periode vervalt echter tot wanorde, zo dat „ieder deed wat goed was in zijn ogen". (Richt. 21:25).
 
=== Schrijver ===
Regel 28:
 
Het boek is een voortdurend refrein van ongehoorzaamheid van Israël en het verlaten van God, het daarop volgende oordeel door aanvallen en overmeestering door omringende volken, het berouw van het volk en het roepen tot God, de verlossing die God hen geeft door de hand van een bevrijder, waarna het na een korte tijd van rust en vrede opnieuw begint af te dwalen van God. Er wordt telkens een cirkel wordt doorlopen met een zeker patroon: Israël dient God > Israël vervalt tot zonde en afgoderij > Israël wordt verdrukt, onderworpen > Israël roept God aan om verlossing > God verwekt een richter-verlosser > Israël wordt verlost > Israël dient God, enz.
 
=== Samenvatting per hoofdstuk ===
Richt. 1: De Israëlieten na de dood van Jozua.
 
Richt. 2: De Engel des Heren te Bochim; afgoderij; de Here geeft richters.
 
Richt. 3: De richters Othniël, Ehud en Samgar.
 
Richt. 4: De profetes Debora en de krijgsheld Barak.
 
Richt. 5: Het lied van Debora.
 
Richt. 6: Gideon, ook Jerubbaäl genoemd, tot richter geroepen.
 
Richt. 7: Gideon verdrijft de vijand Midian uit het land; de vorsten Oreb en Zeëb gedood.
 
Richt. 8: Midian verslagen en de koningen Zebah en Zalmuna gedood. Verdere geschiedenis van Gideon en zijn einde.
 
Richt. 9: Abimélech, koning te Sichem. Nadat zijn schedel door een molensteen verbrijzeld is, wordt hij op zijn verzoek gedood door zijn knecht.
 
Richt. 10: De richters Thola‚ Jaïr en Jefta. Jefta doet ondoordacht een belofte met vreselijke gevolgen voor zijn dochter.
 
Richt. 11: God geeft de Ammonieten in de macht van Jefta.
 
Richt. 12: Jefta verslaat de Efraïmieten; broederstrijd; het einde van Jefta. De richters Ebzan, Elon en Abdon.
 
Richt. 13: De geboorte van Simson; het nazireeërschap.
 
Richt. 14: Het-huwelijk van Simson en zijn raadsel.
 
Richt. 15: Simson strijdt tegen de Filistijnen.
 
Richt. 16: Simson en Delila; zijn einde.
 
Richt. 17: Micha en de Leviet uit Bethlehem in Juda; vormengodsdienst.
 
Richt. 18: De rooftocht van de Danieten.
 
Richt. 19: De Leviet van Efraim; de schanddaad te Gibea.
 
Richt. 20: De strijd van de Israëlieten tegen de Benjaminieten.
 
Richt. 21: Het voortbestaan van Benjamin wordt verzekerd.
 
== Indeling ==
Het boek telt 21 hoofdstukken. De volgorde van hetde boekbeschreven gebeurtenissen is niet strikt chronologisch. Qua tijdsorde zou het moeten beginnen bij Richteren 2:6-9, gevolgd door 2:10-13, dan de hoofdstukken 17 tot 21, 2:14 tot het eind van hoofdstuk 16. Toch zit er goddelijke logica in deze indeling.
 
Het boek is in drieën te verdelen:
 
'''I.''' De introductie: Richteren 1-2:5 behandelt Israëls ongehoorzaamheid aan God.
Regel 117 ⟶ 162:
 
Israël krijgt het benauwd, maar zo nu en dan staat er iemand op, een '''verlosser''', die door God wordt aangesproken en bijzondere daden voor God en zijn volk Israël doet en bevrijding en verlichting brengt.
 
De Here blijkt trouw te zijn. <blockquote>''2Ti 2:13  als wij ontrouw zijn Hij blijft trouw, want Zichzelf kan Hij niet verloochenen.'' (Telos) </blockquote>
 
== Varia ==
Regel 126 ⟶ 173:
# Richteren bevat de beschrijving van de eerste vrouw die het leiderschap over een natie voerde, zie hoofdstuk 4.
 
Gideon (Richt. 6), Barak (Richt. 4), Simson (Richt. 15) en Jefta (Richt. 10) vinden een plaats onder de geloofshelden.
Enkelen van de richters worden in het Nieuwe Testament genoemd: <blockquote>''Heb 11:32 En wat zal ik nog meer zeggen? Want de tijd zal mij ontbreken als ik vertel van Gideon, Barak, Simson, Jefta, David, Samuel en de profeten,'' (TELOS)</blockquote>
 
Enkelen van de richters worden in het Nieuwe Testament genoemd: <blockquote>''Heb 11:32 En wat zal ik nog meer zeggen? Want de tijd zal mij ontbreken als ik vertel van Gideon, Barak, Simson, Jefta, David, Samuel en de profeten,'' (TELOSTelos)</blockquote>De nazireeër Simson is in zijn goede jaren en in het einde van zijn leven een type van de Heer Jezus.
 
== Commentaar ==
Regel 142 ⟶ 191:
{{Bijbelboeken}}
 
== BronBronnen ==
Voor de indeling van het boek Richteren zijn op 5 april 2013 grotendeels de pericopen van de Herziene Statenvertaling gevolgd.
 
H. Moll, ''Wat zegt Gods Woord over ...? Deel 3: een korte inhoud van alle Bijbelboeken met alfabetische lijst van namen''. (Oostburg: uitgeverij W.J. Pieters, z.j.). Tekst hiervan is onder toestemming en onder wijziging verwerkt op 6 april 2021.
 
== Voetnoot ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.