Naar inhoud springen

Richteren (boek): verschil tussen versies

420 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
Regel 8:
 
=== Naam ===
Dit boek wordt genoemd naar de twaalfveertien richters, die in de periode na de dood van Jozua het volk Israël gedurende enige eeuwen hebben bestuurd. De Nederlandse naam ''Richteren'' of ''Rechters'' is een vertaling van de boektitel in de oude Griekse vertaling (Septuaginta) en de LatijnseLatijn se vertaling Vulgata ('Judicum'= Rechters). In onze Nederlandse vertalingen hebben we deze naam overgenomen, maar de echte betekenis van het Hebreeuwse "''sjoftiem''" (שופטים) is veel beter weer te geven met termen als "''verlossers''" of "''bevrijders''". Van rechtspraak is uitsluitend sprake bij Debora, terwijl bij alle andere richters de functie van bevrijder sterk naar voren komt.
 
=== Tijd ===
Regel 16:
 
=== Voorgeschiedenis ===
Israël had onder leiding van Jozua het land ingenomen met als eerste stad Jericho. Na een indrukwekkende overtocht over de Jordaan legerden ze zich in Gilgal, niet al te ver van Jericho, de Palmstad. In Joz. 5:13-16 zien we dan dat de Engel des Heren, dat is God zelf, aan Jozua verschijnt. In Joz. 6:2 zegt de HERE (=de Engel des Heren): ''"Zie ik geef Jericho met zijn koning en zijn krachtige helden in uw macht.''" Vanaf Jericho neemt Jozua met het volk grote delen van het land in. Het land wordt verdeeld en Jozua overlijdt. De hele generatie van Jozua met zijn oudsten blijft trouw aan de HERE, het volk blijft trouw aan God zolang Jozua en de oudsten leven (Richt 2:7). <blockquote>''Ri 2:7  En het volk diende de HEERE al de dagen van Jozua en al de dagen van de oudsten die lang geleefd hadden na Jozua [en] die alle grote daden van de HEERE gezien hadden, die Hij voor Israël verricht had.'' (HSV)</blockquote>De orde en regel uit die periode vervalt echter tot wanorde, zo datzodat „ieder deed wat goed was in zijn ogen". (Richt. 21:25).<blockquote>''Ri 21:25  In die dagen was er geen koning in Israël: eenieder deed wat juist was in zijn ogen.'' (HSV)</blockquote>
 
=== Schrijver ===
In de Joodse [[Talmoed]] wordt als mogelijke schrijver Samuël genoemd, maar deze traditie wordt niet ondersteund door de tekst en heeft geen historische waarde. We zullen moeten accepteren dat het boek anoniem is en de schrijver onbekend.
 
== Sleutelverzen ==
Richteren 2:1311-18 en 21:25. In deze verzen wordt de grote lijn van het Bijbelboek Richteren weergegeven.
 
== Inhoud ==
Richteren handelt over trieste periode in het bestaan van Israël. We lezen over het optreden van 14 richters (bevrijders) die in diverse stamgebieden optraden ten gunstebehoeve van het volk. Het boek gaat over de herhaalde afdwalingen van Israël, van zijn God, en de gevolgen daarvan voor land en volk. Als het boek Numeri de 40 jaren van ronddolen in de woestijn weergeeft, beschrijft het boek Richteren het afdwalen van Israël over een periode van maar liefst meer dan(ruwweg) 10 X 40 jaar.
 
Het boek is een voortdurend refrein van ongehoorzaamheid van Israël en het verlaten van God, het daarop volgende oordeel door aanvallen en overmeestering door omringende volken, het berouw van het volk en het roepen tot God, de verlossing die God hen geeft door de hand van een bevrijder, waarna het na een korte tijd van rust en vrede opnieuw begint af te dwalen van God. Er wordt telkens een cirkel wordt doorlopen met een zeker patroon: Israël dient God > Israël vervalt tot zonde en afgoderij > Israël wordt verdrukt, onderworpen > Israël roept God aan om verlossing > God verwekt een richter-verlosser > Israël wordt verlost > Israël dient God, enz.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.