Naar inhoud springen

Johannes 4: verschil tussen versies

50 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
Regel 2:
== Samenvatting ==
 
In het kort: gesprek met een [[Samaritanen|Samaritaanse]] vrouw, verblijf te Sichar. De stervende zoon van een hoveling genezen. — De Heer verlaat Judea en moet op Zijn weg naar Galilea door Samaria. Bij Sichar, aan de bron van Jakob, komt hij in gesprek met een vrouw, die, zo blijkt Hij te weten, al vijf mannen heeft gehad. De Heer spreekt over God als een gever en zegt bereid te zijn haar levend water te geven. Wie dat water ontvangt, krijgt in zich een bron die springt tot in het eeuwige leven. God de Vader, die geest is, zoekt mensen die Hem aanbidden in geest en waarheid. Door het getuigenis van de vrouw, wier levenslot de Heer blijkt te kennen, en door de woorden van de Heer zelf, komen vele Samaritanen in Sichar tot geloof. Hij wordt erkend als de Messias, ja, als "de Heiland van de wereld". (1-42). Na een verblijf van twee dagen in Sichar reist de Heiland door naar [[Galilea]]. In Kana geneest hij op afstand de zoon van een hoveling, die te Kapernaüm op sterven ligt; dit is het tweede teken dat Johannes vermeldt. (43-54).
 
== Gesprek met een Samaritaanse; verblijf te Sichar (1-42) ==
Regel 23:
== 4 ==
Joh 4:4  En Hij moest door Samaria gaan. (Telos)
Dat Hij door Samaria moest gaan is opmerkelijk, aangezien de verhouding van Joden en [[Samaritanen]] slecht was en Joden gewoonlijk via het Overjordaanse land om Samaria heentrokken. Op de berg [[Gerizim]] hadden de Samaritanen vroeger hun eigen tempel gebouwd en er een eredienst als te Jeruzalem ingericht. Deze tempel werd echter door de Joden in 128 vóór Chr. verwoest. De Samaritanen echter hielden de berg Gerizim in ere en gingen er op de grote feesten heen.
 
== 5 ==
Regel 35:
''Joz 24:32 En de beenderen van Jozef, die de Israëlieten uit Egypte meegenomen hadden, begroeven zij in Sichem, op het stuk land dat Jakob voor honderd geldstukken gekocht had van de zonen van Hemor, de vader van Sichem. Het was namelijk erfelijk bezit van de zonen van Jozef geworden. (HSV)''
 
'''De bron van Jakob.''' Deze bron was enigszins zuidelijk van het bij Sichem gelegen grafteken van Jozef. Jakob had de bron gegraven, toen hij dat stuk in bezit had. De Samaritanen hielden de bron in grote achting (vgl. vs. 12). [[Bestand:Gerizim gezien vanaf de Ebal.jpg|geen|miniatuur|1024x1024px|''Foto boven:'' De Berg Gerizim gezien vanaf de berg Ebal, ca. 1915. Op de weg die om de berg slingert heeft vermoedelijk<ref>Dat de Heer daar gelopen heeft, zegt de oude beschrijving bij de foto, zie [https://www.flickr.com/photos/osucommons/4879799142/in/photostream/ https://www.flickr.com/photos/osucom...n/photostream/].</ref> de Heer Jezus met zijn leerlingen gelopen, op weg van Judea naar Galilea. Aan de voet van de Gerizim ligt het dorp Askar, misschien gelijk aan het Nieuwtestamentische [[Sichar]], waar de Samaritaanse woonde en Jezus' leerlingen voedsel gingen kopen (Joh. 4:8). In kleine ommuurde plek links van het dorp is 'de bron van Jacob' (Joh. 4), waar de Heer met de Samaritaanse sprak.|koppeling=https://www.christipedia.nl/wiki/Bestand:Gerizim_gezien_vanaf_de_Ebal.jpg]]
 
== 6 ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.