Naar inhoud springen

Jesaja (boek)/Hoofdstuk 62: verschil tussen versies

3.006 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Commentaar hoofdstuk}} == 1 == Jes 62:1  Om Sions wil zal ik niet zwijgen, en om Jeruzalems wil zal ik niet stil zijn; totdat haar gerechtigheid voortkomt als...')
 
 
Regel 1:
{{Commentaar hoofdstuk}}
 
== Samenvatting ==
Dit hoofdstuk verkondigt met geestdrift het heil, de heerlijkheid en de lof die Jeruzalem, de verlaten en verwoeste stad, in de toekomst geschonken zal worden.
 
== 1 ==
Jes 62:1  Om Sions wil zal ik niet zwijgen, en om Jeruzalems wil zal ik niet stil zijn; totdat haar gerechtigheid voortkomt als een glans, en haar heil als een fakkel, die brandt. (CP<ref name=":0">Hertaling of vertaling door Christipedia, uitgaande van de Statenvertaling. </ref>)
In dit vers zit de stijlfiguur van de parallellie.
 
'''Om Sions wil zal ik niet zwijgen.''' Zie ook verzen 6-7, 11.
 
'''Totdat haar gerechtigheid voortkomt als een glans.''' Zie 61:10-11; 62:2
Regel 46 ⟶ 51:
 
Ook in dit vers 3 is de stijlfiguur van de parallellie.
 
== 4 ==
Jes 62:4  Tot u zal niet meer gezegd worden: De verlatene, en tot uw land zal niet meer gezegd worden: Het verwoeste; maar gij zult genoemd worden: Mijn lust is aan haar! en uw land: Het getrouwde; want de HEERE heeft een lust aan u, en uw land zal getrouwd worden. (SV)
'''Tot u zal niet meer gezegd worden:''' '''De verlatene.''' En volgens vers 12b zal Jeruzalem "genoemd worden de gezochte, de stad die niet verlaten is".
 
== 6 ==
Jes 62:6  O Jeruzalem! Ik heb wachters op uw muren besteld, die geduriglijk al den dag en al den nacht niet zullen zwijgen. O gij, die des HEEREN doet gedenken, laat geen stilzwijgen bij ulieden wezen! (SV)
'''Laat geen stilzwijgen bij ulieden wezen.''' Zie ook verzen 1, 7, 11.
 
== 11 ==
Jes 62:11  Ziet, de HEERE heeft doen horen, tot aan het einde der aarde: zegt aan de dochter van Sion: Zie, uw Heil komt; zie, Zijn loon is met Hem, en Zijn arbeidsloon is voor Zijn aangezicht. (CP<ref name=":0" />)
'''Zegt aan de dochter van Sion: Zie, uw Heil komt.''' Vergelijk het niet stilzwijgen in de verzen 1, 6-7.
 
Dit: "zegt aan de dochter van Sion" werd reeds vernomen bij de eerste, [[Typologie|typische]] intocht van Christus in Jeruzalem (Matth. 21:5).
 
''Mt 21:5  ‘Zegt aan de dochter van Sion: Zie, uw koning komt tot u, zachtmoedig en gezeten op een ezelin en op een veulen, het jong van een lastdier’. (Telos)''
 
Het einde wordt afgeschaduwd bij de aanvang, om door dit teken de hoop te versterken.
 
== 12 ==
Jes 62:12  En zij zullen hen noemen het heilige volk, de verlosten des HEEREN; en u zult genoemd worden de gezochte, de stad die niet verlaten is. (CP<ref name=":0" />)
'''Zij zullen hen noemen.''' Zij, de volken, zullen hen, de Israëlieten, noemen.
 
'''Het heilige volk.''' Door God uitverkoren en tot zijn dienst bestemd en afgezonderd.
 
'''De verlosten des HEEREN.''' Christus komt terug op aarde om Zijn volk te verlossen.
 
''Jes 59:20  En er zal een Verlosser tot Sion komen, namelijk voor hen, die zich bekeren van de overtreding in Jakob, spreekt de HEERE.'' (SV)
 
''Ro 11:26  en zo zal heel Israël behouden worden, zoals geschreven staat ‘Uit Sion zal de Redder komen; Hij zal de goddeloosheden van Jakob afwenden.'' (Telos)
 
'''U zult genoemd worden de gezochte, de stad die niet verlaten is.''' Zie vers 4a.
 
== Bron ==
Karl August Dächsel; F. P. L. C. van Lingen; H. van Griethuijsen, Antz. et al, ''Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting): met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden'' (Kampen: Bos, 1893-1901), commentaar op Jes. 62:11-12. Tekst hier van is onder wijziging verwerkt op 16 juni 2021.
 
== Voetnoot ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.