Naar inhoud springen

Hebreeën 12: verschil tussen versies

773 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
Regel 103:
'''Voor weinige dagen.''' De korte tijd in de opvoeding waarin een kind getuchtigd wordt.
 
'''Opdat wij aan zijn heiligheid deel zouden krijgen.''' Daarom hebben wij deel aan de tuchtiging (vs. 8). Heiliging zij ook ons doel, zie vs. 14.
 
== 11 ==
Heb 12:11  Nu schijnt alle tuchtiging wel op het ogenblik zelf geen vreugde maar voor droefheid te zijn, maar daarna geeft zij aan hen die erdoor geoefend zijn, een vreedzame vrucht van gerechtigheid. (Telos)
'''Gerechtigheid.''' Het tegendeel is de zonde, die ons licht omstrikt (vs. 1) en waartegen de Hebreeuwse gelovigen te weinig tegenstand hadden geboden (vs. 4). Gerechtigheid is een deel van heiligheid. Door de tuchtiging aan te nemen, ons te laten corrigeren, krijgen we deel aan Gods heiligheid.
 
== 14 ==
Heb 12:14  Jaagt naar vrede met allen en naar de heiliging zonder welke niemand de Heer zal zien, (Telos)
'''Heiliging.''' Zie verzen 1, 4, 10-11
 
== 17 ==
Heb 12:17 want u weet dat hij ook daarna, toen hij de zegen wilde erven, verworpen werd, want hij vond geen plaats voor berouw, hoewel hij die met tranen zocht. (Telos)
Geen berouw vond hij bij zijn vader [[Izak]] die geen spijt had van zijn zegening van Jacob[[Jakob (aartsvader)|Jakob]].
 
== 18 ==
Heb 12:18 Want u bent niet genaderd tot de tastbare berg en het brandende vuur, tot donkerheid, duisternis, onweer, (Telos)
“Berg” ontbreekt blijkbaar in meerdere handschriften. Het tastbare is waarschijnlijk wel de berg. Vergelijk vers 20, 22.
 
De beste vertaling is wellicht: “genaderd tot het tastbare en het brandende vuur” of “genaderd tot iets tastbaars en het brandende vuur”
Regel 125 ⟶ 129:
== 22 ==
Heb 12:22 maar u bent genaderd tot de berg Sion; en tot de stad van de levende God, het hemelse Jeruzalem; en tot tienduizenden van engelen, (Telos)
'''Genaderd tot de berg Sion.''' De andere berg was Sinai. Waarschijnlijk wordt 'de berg Sion' hier geestelijk (in de hemel) bedoeld, omdat de stad het hemelse Jeruzalem is.
 
''Opb 21:10  En hij voerde mij weg in de geest op een grote en hoge berg en toonde mij de heilige stad, Jeruzalem, die uit de hemel neerdaalde van God'' (Telos)
 
Een letterlijke berg Sion is wellicht in Opb. 14:1 bedoeld:
 
''Opb 14:1  En ik zag en zie, het Lam stond op de berg Sion en met hem honderdvierenveertigduizend, die zijn naam en de naam van zijn Vader hadden, geschreven op hun voorhoofden.'' (Telos)
 
== 23 ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.