Naar inhoud springen

Transgender: verschil tussen versies

765 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 11:
''Genderexpressie'' is het geslacht dat je uitwendig laat zien. ''Sekse'' is het feitelijke geslacht, dat bepaald wordt door de lichamelijke geslachtskenmerken (geslachtsorganen, chromosomen). Een transgender verlangt de expressie (uitdrukking) van de andere sekse.
 
''Genderdysforie'' is de ''stoornis'' in het gevoelsleven en zelfbeeld, waarbij iemand zich tot het andere geslacht voelt behoren.
'''Onechtheid.''' Een man of vrouw die zich ''uitgeeft'', voordoet als iemand van het andere geslacht is een onechte man of vrouw, een nepman of nepvrouw. Nep betekent: vervalst, nagemaakt, onecht<ref>VanDale.nl, s.v. Nep (bijvoeglijk naamwoord)</ref><ref>Ook een kunstplant is een nepplant, al wil het bedrijf Intratuin ons het tegendeel doen geloven. "Een kunstplant is zeker geen nep plant! Kunststof planten zijn zeer realistisch en maken je huis groen op de plekken waar echte planten niet goed kunnen groeien. (...) Niet van echt te onderscheiden en altijd mooi!" Bron: https://www.intratuin.nl/wonen/kunstbloemen-en-planten/kunstplanten, gelezen 19 feb. 2020. </ref>.
 
''Genderideologie'' of ''ideologisch transgenderisme'' is een verzameling van denkbeelden, waarin centraal staat de geslachtsidentiteit niet bepaald wordt door iemands lichaamskenmerken, maar door zijn zelfbeeld. Zie [[Genderideologie]] voor het hoofdartikel.
 
'''Onechtheid.''' Een man of vrouw die zich ''uitgeeft'', voordoet als iemand van het andere geslacht is een onechte man of vrouw, een nepman of nepvrouw. Nep betekent: vervalst, nagemaakt, onecht<ref>VanDale.nl, s.v. Nep (bijvoeglijk naamwoord)</ref><ref>Ook een kunstplant is een nepplant, al wil het bedrijf Intratuin ons het tegendeel doen geloven. "Een kunstplant is zeker geen nep plant! Kunststof planten zijn zeer realistisch en maken je huis groen op de plekken waar echte planten niet goed kunnen groeien. (...) Niet van echt te onderscheiden en altijd mooi!" Bron: https://www.intratuin.nl/wonen/kunstbloemen-en-planten/kunstplanten, gelezen 19 feb. 2020. </ref>. Deze onechtheid houdt geenszins in dat zo'n persoon anderen opzettelijk bedriegt. Ze is oprechte namaak.
 
'''Voorkomen.''' In Nederland zijn in de loop der jaren verschillende opgaven van het aantal transgenders in Nederland gegeven: 48.000 (jaar 2012)<ref>Een [http://nos.nl/artikel/441533-transgenders-blijven-in-de-kast.html nieuwsbericht] van de NOS uit 2012 spreekt van een geschat aantal van 48.000</ref>, zo'n 50.000 (jaar 2016)<ref name=":0">[http://nos.nl/artikel/2123465-wet-aanpassen-om-transgenders-te-beschermen.html 'Wet aanpassen om transgenders te beschermen'], nieuwsbericht op NOS.nl, 6 aug. 2016. </ref>, minimaal 110.000 (jaar 2020), misschien wel 660.000<ref>Volgens het Sociaal-Cultureel Planbureau. Bron: [https://www.ad.nl/ad-werkt/transgender-op-werk-de-directeur-vond-mijn-nagellak-en-oogschaduw-niet-kunnen~a7db222a/ Transgender op werk: ‘De directeur vond mijn nagellak en oogschaduw niet kunnen’,] AD.nl, 11 okt. 2020.</ref> oftewel 4% van de bevolking.
 
'''Hulpmiddelen, operatie.''' Transgenders kunnen kunstmatige geslachtsorganen gebruiken, zoals borstprothesen van schuim of siliconen. Hun eigen geslachtsorganen kunnen zij door (strakke) kleding platter maken. Een deel van de transgenders in Nederland heeft een 'geslachtsveranderende' operatie ondergaan<ref name=":1">[http://nos.nl/artikel/441533-transgenders-blijven-in-de-kast.html Transgenders blijven in de kast], nieuwsbericht op NOS.nl, 17 nov. 2012.</ref>.
 
'''Verschillen met anderen.''' Transgenders wonen anno 2017 vaker in de stad dan op het platteland<ref name=":2">NOS.nl, nieuwsbericht van 9 mei 2017: https://nos.nl/artikel/2172194-steeds-meer-mensen-wijzigen-hun-geslacht-na-transgenderwet.html</ref>. Ze trouwen minder vaak dan andere mensen<ref name=":2" />. Van hen is 14 procent gehuwd; bij de rest van de bevolking ligt dat percentage op 44 (stand 2017)<ref name=":2" />. Met transgenders gaat het anno 2017 minder goed dan met anderen<ref name=":2" />. Ze verdienen gemiddeld minder: 53 procent van hen heeft een laag inkomen, tegen 30 procent van de rest van de bevolking<ref name=":2" />.
Regel 84 ⟶ 88:
=== Nederlands ===
Vaughan Roberts, ''Transgender.'' Uitgeverij CBC 't Gulden Boek B.V. Pagina's: 96. Oorspronkelijk in het Engels uitgegeven door The Good Book Company, 2017. Een basisboek over genderdysforie.
 
''Genderdysforie. Een handreiking aan kerkenraden met het oog op het pastoraat.'' Een brochure uitgegeven door de Gereformeerde Bond in 2021.<ref>Zie over deze brochure: https://dewaarheidsvriend.nl/nieuws/geref-bond-geeft-brochure-genderdysforie-uit</ref>
 
=== Engels ===
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.