Naar inhoud springen

Vrouw: verschil tussen versies

1.552 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
Regel 67:
 
== Onderdanigheid jegens haar man ==
Een vrouw is verplicht aan haar man onderdanig te zijn (Ef. 5:22; Col. 3:18; 1 Petr. 3:1). <blockquote>''Col 3:1816  Laat het woord van Christus rijkelijk in u wonen, terwijl u in alle wijsheid elkaar leert en terechtwijst met psalmen, lofzangen en geestelijke liederen en in de genade zingt in uw harten voor God. Col 3:17  En al wat u doet, in woord of in werk, doet alles in de naam van de Heer Jezus, terwijl u God de Vader door Hem dankt. Col 3:18 Vrouwen, weest aan uw mannen onderdanig, zoals het betaamt in de Heer, Col 3:19  Mannen, hebt uw vrouwen lief en weest niet bitter tegen hen. (Telos)''</blockquote><blockquote>''Efe 5:22  Vrouwen, weest aan uw eigen mannen onderdanig als aan de Heer, Efe 5:23  want de man is het hoofd van de vrouw, evenals ook Christus het hoofd is van de gemeente: Hij is de Behouder van het lichaam. Efe 5:24  Maar zoals de gemeente aan Christus onderdanig is, zo ook de vrouwen aan hun mannen in alles.'' (Telos)</blockquote><blockquote>''1Pe 3:1  Evenzo, vrouwen, weest aan uw eigen mannen onderdanig, opdat, ook als sommigen ongehoorzaam zijn aan het woord, zij door de wandel van hun vrouwen zonder woord gewonnen worden, 1Pe 3:2  wanneer zij uw kuise wandel in vrees hebben opgemerkt.  1Pe 3:3  Laat uw versiering niet de uiterlijke zijn: het vlechten van het haar en het omhangen van gouden dingen of het aantrekken van kleren, 1Pe 3:4  maar de verborgen mens van het hart, in de onvergankelijke versiering van de zachtmoedige en stille geest, die kostbaar is voor God  1Pe 3:5  Want zo versierden zich vroeger ook de heilige vrouwen die hun hoop op God stelden, terwijl zij aan hun eigen mannen onderdanig waren; 1Pe 3:6  zoals Sara Abraham gehoorzaamde en hem ‘heer’ noemde; en haar kinderen bent u geworden, als u goed doet en geen enkele verschrikking vreest.'' (Telos)</blockquote>'''Aan uw eigen mannen.''' Een vrouw hoeft niet onderdanig te zijn aan iedere man; zij moet onderdanig zijn aan haar ''eigen'' man (Ef. 5:22; 1 Petr. 3:1, 5.)
 
'''Ook aan een ongehoorzame man.''' Ook als haar man ongehoorzaam is aan de Heer en Zijn woord (1 Petr. 3:1) en zijn vrouw niet altijd goed behandelt (vgl. 1 Petr. 3:6 'verschrikking'), is zij hem onderdanigheid verplicht. Haar gehoorzaamheid aan de Heer gaat boven alles. Zij heeft haar man niet te gehoorzamen als hij iets vraagt dat onrecht is en haar tot zonde zou brengen.
Regel 83:
'''Winnen.''' Een vrouw kan door haar onderdanige houding en kuise, Godvrezende wandel een ongehoorzame man winnen voor de Heer. Een dergelijke vrouw is zedelijk aantrekkelijk, maakt indruk, wekt belangstelling voor de Heer, die zij dient.
 
'''ModelvrouwenVoorbeelden.''' Vroeger waren er heilige vrouwen, zoals Sara de vrouw van Abraham, die op God vertrouwden èn aan haar hun eigen mannen onderdanig waren. Zij zijn voorbeelden van onderdanigheid.
 
'''Niet leren of heersen over een man.'''
 
''1Ti 2:11  Een vrouw moet zich stil, in alle onderdanigheid laten leren; 1Ti 2:12  maar ik sta aan een vrouw niet toe dat zij leert of over een man heerst, maar zij moet stil zijn. 1Ti 2:13  Want Adam is eerst geformeerd, daarna Eva; 1Ti 2:14  en Adam werd niet verleid, maar de vrouw werd verleid en viel in overtreding. 1Ti 2:15  Maar zij zal bewaard blijven tijdens het ter wereld brengen van kinderen, als zij blijven in geloof, liefde en heiliging, met ingetogenheid.'' (Telos)       
 
'''In de vergadering.''' In de vergadering, de godsdienstoefening van de gemeente toont zij haar onderdanigheid door niet in het openbaar te spreken, maar door stil te zijn.
 
''1 Cor 14: 34 Zoals in al de vergaderingen van de heiligen, laten de vrouwen zwijgen in de vergaderingen; want het is hun niet geoorloofd te spreken, maar laten zij onderdanig zijn, zoals ook de wet zegt. (CP<ref name=":4">Hertaling, vertaling of andere bewerking door Christipedia, uitgaande van de [[Telos-vertaling]].</ref>) 1Co 14:35  En als zij iets willen leren, laten zij thuis hun eigen mannen vragen; want het is schandelijk voor een vrouw te spreken in de gemeente.'' (Telos)
 
== Nederlandse vrouw ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.