Naar inhoud springen

Tubal: verschil tussen versies

5 bytes verwijderd ,  2 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
 
 
'''Tubal''' was een zoon van Jafeth en een kleinzoon van Noach (Gen 10:2; 1 Kron 1:5). De naam betekent wellicht 'metaal'<ref>Aldus S.J. van Ronkel, ''Woordenboek der eigennamen'' (Groningen: M. Smit, 1835) s.v. Thubal. Van Ronkel was destijds hoofdonderwijzer aan een Joodse school en beëedigd vertaler.</ref>.<blockquote>''Ge 10:2 De zonen van Jafeth [zijn]: Gomer, en Magog, en Madai, en Javan, en Tubal, en Mesech, en Thiras.'' (SV)</blockquote>Ook Tubals nageslacht wordt in de Bijbel door 'Tubal' aangeduid. Ze hebben zich gevestigd ten zuid-oosten van de Zwarte Zee.
[[Bestand:Volken der oude wereld - volkerentafel Genesis 10 (Wolters).jpg|miniatuur|1157x1157px|''Kaart: Tubals nageslacht, zuidoostelijk van de Zwarte Zee''|geen]]
Regel 8 ⟶ 6:
Mesech en Tubal worden steeds verbonden in Assyrische inscripties en wel onder de namen van Muskai en Tuplai, welke laatste naam 'Tubal' benadert.
 
== BronnenBron ==
''A New and Concise Bible Dictionary'' (George Morris, 1899) s.v. Tubal. Hieruit is tekst genomen, vertaald en verwerkt.
 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.