Naar inhoud springen

Exodus 19: verschil tussen versies

3.690 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
Regel 26:
== 9 ==
Ex 19:9 En de HEERE zeide tot Mozes: Zie, Ik zal tot u komen in een dikke wolk, opdat het volk hore, als Ik met u spreek, en dat zij ook eeuwig aan u geloven. Want Mozes had den HEERE de woorden des volks verkondigd. (CP<ref name=":0" />)
'''Ik zal tot u komen in een dikke wolk, opdat het volk hore, als Ik met u spreek.''' Vs. 16 "zware wolk".
 
''Mt 17:5  Terwijl hij nog sprak, zie, een lichtende wolk overschaduwde hen; en zie, een stem uit de wolk, die zei: Deze is mijn geliefde Zoon, in Wie Ik welbehagen gevonden heb, hoort Hem. Mt 17:6  En toen de discipelen dit hoorden, vielen zij op hun gezicht en werden zeer bang.'' (Telos)
Regel 35:
 
Wat de drie discipelen wedervoer op de berg der verheerlijking, zal ook hun geloof in Jezus hebben versterkt.
 
== 5 ==
Ex 19:5  Nu dan, indien gij naarstiglijk Mijner stem zult gehoorzamen, en Mijn verbond houden, zo zult gij Mijn eigendom zijn uit alle volken, want de ganse aarde is Mijn; (SV)
'''Mijn eigendom zijn uit alle volken.'''
 
''1Pe 2:9  U echter bent een uitverkoren geslacht, een koninklijk priesterdom, een heilige natie, een volk tot een eigendom, opdat u de deugden verkondigt van Hem die u uit de duisternis heeft geroepen tot zijn wonderbaar licht, (Telos)''
 
== 6 ==
Ex 19:6  En gij zult Mij een priesterlijk koninkrijk, en een heilig volk zijn. Dit zijn de woorden, die gij tot de kinderen Israëls spreken zult. (SV)
'''Een priesterlijk koninkrijk, en een heilig volk.'''
 
''1Pe 2:9  U echter bent een uitverkoren geslacht, een koninklijk priesterdom, een heilige natie, een volk tot een eigendom, opdat u de deugden verkondigt van Hem die u uit de duisternis heeft geroepen tot zijn wonderbaar licht, (Telos)''
 
== 9 ==
Ex 19:9   En de HEERE zeide tot Mozes: Zie, Ik zal tot u komen in een dikke wolk, opdat het volk hore, als Ik met u spreek, en dat zij ook eeuwiglijk aan u geloven. Want Mozes had den HEERE de woorden des volks verkondigd. (SV)
Vergelijk:
 
''Mt 17:5  Terwijl hij nog sprak, zie, een lichtende wolk overschaduwde hen; en zie, een stem uit de wolk, die zei: Deze is mijn geliefde Zoon, in Wie Ik welbehagen gevonden heb, hoort Hem. Mt 17:6  En toen de discipelen dit hoorden, vielen zij op hun gezicht en werden zeer bang. Mt 17:7  En Jezus kwam bij hen, raakte hen aan en zei: Staat op en weest niet bang. Mt 17:8  Toen zij nu hun ogen opsloegen, zagen zij niemand dan Jezus alleen. Mt 17:9  En terwijl zij van de berg afdaalden, gebood Jezus hun aldus: Zegt aan niemand het gezicht, voordat de Zoon des mensen uit de doden is opgewekt.'' (Telos)
 
== 10 ==
Ex 19:10  Ook zeide de HEERE tot Mozes: Ga tot het volk, en heilig hen heden en morgen, en dat zij hun klederen wassen, (SV)
'''Heilig hen heden en morgen.'''
 
''Heb 2:11  Want en Hij die heiligt en zij die geheiligd worden, zijn allen uit een; daarom schaamt Hij Zich niet hen broeders te noemen en zegt:'' (Telos)
 
''1Jo 3:3  En ieder die deze hoop op Hem heeft, reinigt zich zoals Hij rein is.'' (Telos)
 
'''Dat zij hun klederen wassen.''' In vs. 14 gebeurt het.
 
Regel 51 ⟶ 75:
 
''Lu 12:40  Weest ook gij bereid, want op een uur, dat gij het niet verwacht, komt de Zoon des mensen.'' (NBG51)
 
''Hos 6:2  Hij zal ons na twee dagen levend maken; op den derden dag zal Hij ons doen verrijzen, en wij zullen voor Zijn aangezicht leven.'' (SV)
 
'''Voor de ogen van al het volk afkomen.'''
Regel 83 ⟶ 109:
 
''Opb 14:4  Dezen zijn het die zich niet met vrouwen hebben bevlekt, want zij zijn maagdelijk. Dezen zijn het die het Lam volgen waar het ook heengaat. Dezen zijn uit de mensen gekocht als eerstelingen voor God en het Lam.'' (Telos)
 
== 16 ==
Ex 19:16   En het geschiedde op den derden dag, toen het morgen was, dat er op den berg donderen en bliksemen waren, en een zware wolk, en het geluid ener zeer sterke bazuin, zodat al het volk verschrikte, dat in het leger was. (SV)
'''Een zware wolk.''' Zie vs. 9.
 
'''Bazuin.''' Zie vs. 13 "ramshoorn".
 
== 17 ==
Ex 19:17  En Mozes leidde het volk uit het leger, Gode tegemoet; en zij stonden aan het onderste des bergs. (SV)
'''Gode tegemoet.'''
 
''1Th 4:16  Want de Heer Zelf zal met een bevelend roepen, met de stem van een aartsengel en met de bazuin van God neerdalen van de hemel; en de doden in Christus zullen eerst opstaan; 1Th 4:17  daarna zullen wij, de levenden die overblijven, samen met hen in wolken worden opgenomen <u>de Heer tegemoet</u> in de lucht; en zo zullen wij altijd met de Heer zijn.'' (Telos)
 
== 19 ==
Ex 19:19  Toen het geluid der bazuin gaande was, en zeer sterk werd, sprak Mozes; en God antwoordde hem met een stem. (SV)
'''Met een stem.''' NBG51: "in de donder". In het geluid van de donder.
 
''Joh 12:28  Vader, verheerlijk uw naam! Er kwam dan een stem uit de hemel: Ik heb hem verheerlijkt en Ik zal hem opnieuw verheerlijken. Joh 12:29  De menigte dan die daar stond en dit had gehoord, zei dat er een donderslag was geweest. Anderen zeiden: Een engel heeft tot Hem gesproken. Joh 12:30  Jezus antwoordde en zei: Niet om Mij is deze stem er geweest, maar om u.'' (Telos)
 
== Voetnoten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.