Naar inhoud springen

Johannes 8: verschil tussen versies

2.073 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
k (Kees Langeveld heeft de pagina Evangelie naar Johannes/Commentaar/Hoofdstuk 8 hernoemd naar Johannes 8 zonder een doorverwijzing achter te laten)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 5:
* 8:12-59 De Heer spreekt de Joden toe, die opnieuw trachten om hem te doden.
In hoofdstuk 8 schijnt de Heer als het Licht, gelijk hij in hoofdstuk 1 is genoemd. Degenen die een overspelige vrouw bij hem brachten om Hem voor een dilemma te plaatsen, worden zelf indirect veroordeeld door het licht van Zijn Woord: "En toen zij Hem bleven vragen, richtte Hij Zich op en zei tot hen: Wie van u zonder zonde is, laat die het eerst een steen op haar werpen." (Joh.8:7). Daarop verlieten zij hem één voor één, veroordeeld door hun eigen geweten. Als de Heer getuigt dat hij het Licht der wereld is, verwerpen de Joden hem. En als hij zegt dat hij vóór Abraham is, "Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Eer Abraham was, ben ik," nemen zij stenen op om hem te stenigen.
 
== 6 ==
Joh 8:6  En dit zeiden zij om Hem te verzoeken, opdat zij Hem konden aanklagen. Maar Jezus bukte neer en schreef met zijn vinger op de grond. (Telos)
'''Jezus bukte neer.''' Ook in vs. 8. Hij bukte vanuit een zittende houding (vs. 2).
 
== 9 ==
Joh 8:9  Maar toen zij dit hoorden, gingen zij weg, een voor een, te beginnen bij de oudsten tot de laatsten toe; en Hij werd alleen gelaten, en de vrouw die in het midden stond. (Telos)
'''Te beginnen bij de oudsten.''' Die hadden genoeg levenservaring en zelfkennis om te beseffen dat zij niet zonder zonde waren.
 
'''Hij werd alleen gelaten.''' Door de Schriftgeleerden en de farizeeën (vs. 3) die hem verzochten, en door de oudsten. Er was nog wel veel volk (vs. 2). En niet alle farizeeën gingen weg (vs. 13).
 
== 11 ==
Joh 8:11  En zij zei: Niemand, Heer. En Jezus zei tot haar: Ik veroordeel u ook niet; ga heen, zondig voortaan niet meer. (Telos)
'''Ik veroordeel u ook niet.''' Zie vs. 15.
 
''Joh 12:47  En als iemand mijn woorden hoort en niet bewaart, oordeel Ik hem niet; want Ik ben niet gekomen om de wereld te oordelen, maar om de wereld te behouden.'' (Telos)
 
Hij veroordeelt niet, voet de straf door steniging niet uit, maar vermaant haar wel voortaan niet meer te zondigen.
 
== 14 ==
Joh 8:14  Jezus antwoordde en zei tot hen: Ook als Ik van Mijzelf getuig, is mijn getuigenis waar, want Ik weet waar Ik vandaan ben gekomen en waar Ik heenga; maar u weet niet waar Ik vandaan kom of waar Ik heenga. (Telos)
'''U weet niet waar Ik vandaan kom.'''
 
''Joh 7:27  Maar van Deze weten wij vanwaar Hij is; maar wanneer de Christus komt, weet niemand vanwaar Hij is.'' (Telos)
 
== 15 ==
Joh 8:15  U oordeelt naar het vlees; Ik oordeel niemand. (Telos)
'''U oordeelt naar het vlees.'''
 
''Joh 7:24  Oordeelt niet naar het aanzien, maar velt een rechtvaardig oordeel.'' (Telos)
 
'''Ik oordeel niemand.''' Zie vs. 11
 
''Joh 12:47  En als iemand mijn woorden hoort en niet bewaart, oordeel Ik hem niet; want Ik ben niet gekomen om de wereld te oordelen, maar om de wereld te behouden.'' (Telos)
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.