Naar inhoud springen

Jakobus 4: verschil tussen versies

1.782 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 38:
 
''Jak 1:9  Laat de geringe broeder echter roemen in zijn hoogheid, Jak 1:10  en de rijke in zijn geringheid, omdat hij als een bloem van het gras zal vergaan.'' (Telos)
 
== 11 ==
Jak 4:11 Spreekt geen kwaad van elkaar, broeders. Wie van een broeder kwaad spreekt of zijn broeder oordeelt, spreekt kwaad van de wet en oordeelt de wet. Als u echter de wet oordeelt, bent u geen dader van de wet maar een rechter. (Telos)
'''Broeders.''' Ook in 3:12.
 
'''Spreekt kwaad van de wet.''' In plaats van de wet te laten spreken, die toch zeker tegenover overtreders moet worden gehandhaafd, geeft die kwalijk spreekt aan zijn tegenzin tegen de broeder lucht. Daarmee spreekt hij echter kwalijk van de wet, omdat het zo wordt, alsof aan de broeder niet plaats zou hebben wat recht is, als hij het bij de handhaving van de wet liet blijven en niet deed wat hij doet (kwaadspreken van de broeder)
 
'''Oordeelt de wet.''' Omdat het wordt alsof de broeder, over wie hij zich als rechter stelt, zijn recht niet zou ontvangen, als hij niet met zijn, naar eigen maatstaf uitgesproken oordeel in een leemte voorzag, die de wet openlaat.
 
'''Bent u ... een rechter.''' Van zo iemand, die zijn broeder oordeelt, is dan zeker waar dat hij daardoor van een dader van de wet een rechter wordt: hij plaatst zich in een verhouding tot de goddelijke wet, als een rechter tot de burgerlijke, waarvan het ongenoegzame de rechterlijke verklaring nodig maakt, opdat de toepassing op bijzondere gevallen wordt gevonden.
 
==Andere hoofdstukken==
{{Jakobus hoofdstukken}}
 
== Bron ==
Karl August Dächsel; F. P. L. C. van Lingen; H. van Griethuijsen, Antz. et al, ''Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting): met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden'' (Kampen: Bos, 1893-1901), commentaar op Jak. 4:11. Enige tekst hiervan is onder wijziging verwerkt op 17 sept. 2021.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.