Naar inhoud springen

Johannes 8: verschil tussen versies

2.744 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
Regel 65:
 
'''Dat ik vanuit Mijzelf niets doe.''' Hij volbracht met zijn kruisdood de wil van de Vader, die hem heeft gezonden (vs. 29). Jezus doet altijd wat de Vader welbehaaglijk is (vs. 29).
 
== 35 ==
Joh 8:35  Maar de slaaf blijft niet tot in eeuwigheid in het huis, de zoon blijft er tot in eeuwigheid. (Telos)
'''De slaaf blijft niet tot in eeuwigheid in het huis.''' Onder de wet van Mozes kwamen slaven na zes dienstjaren vrij (zie [[Slavernij]]).
 
'''De zoon blijft er tot in eeuwigheid.''' Ook na zijn jeugd. Als de zoon een vrouw gevonden had, werd het huis van de vader uitgebouwd.
 
''Joh 14:2  In het huis van mijn Vader zijn vele woningen; als het niet zo was, zou Ik het u hebben gezegd, want Ik ga heen om u plaats te bereiden''. (Telos)
 
== 36 ==
Joh 8:36  Als dan de Zoon u zal vrijmaken, zult u werkelijk vrij zijn. (Telos)
'''Vrijmaken.''' Van de macht van de zonde en van de duisternis (demonische machten).
 
== 37 ==
Joh 8:37  Ik weet dat u Abrahams nageslacht bent; maar u tracht Mij te doden, omdat mijn woord geen ingang bij u vindt. (Telos)
'''U tracht Mij te doden.''' Zie ook vs. 40.
 
== 38 ==
Joh 8:38   Wat Ik bij mijn Vader gezien heb, spreek Ik; u doet evenzo wat u van uw vader hebt gehoord. (Telos)
'''Uw vader'''. De [[duivel]], in wiens geest zij handelden.
 
== 40 ==
Joh 8:40  maar nu tracht u Mij te doden, een mens die de waarheid tot u heeft gesproken die Ik van God heb gehoord; dat deed Abraham niet. (Telos)
'''Nu tracht u Mij te doden.''' Zie vs. 37.
 
== 41 ==
Joh 8:41  U doet de werken van uw vader. Zij zeiden dan tot Hem: Wij zijn niet geboren uit hoererij; wij hebben een Vader: God. (Telos)
'''Wij zijn niet geboren uit hoererij.''' Wij zijn Hebreeën uit de Hebreeën (Filipp.3:5). Wij zijn, wat onze lichamelijke afkomst betreft, niet geboren uit hoererij. Er is in de echt, waaruit wij zijn voortgekomen, geen inmenging van vreemd bloed, zoals dat wel meer bij de Joden buiten Judea het geval is (Ezra 9:2; 10:3; 10:23 vv, Mal.2:11 v.). En wat onze geestelijke afkomst aangaat, wij hebben een Vader, namelijk de waarachtige God (Deut.32:6; Jes.63:16). Wij zijn niet, zoals de Samaritanen, in godsdienstig opzicht een volk van vermenging. Wij begrijpen dus niet wat u met uw herhaald wijzen op een andere vader, die wij in tegenstelling tot u hadden, wilt zeggen.
 
Sommige uitleggers verstaan de Joden, dat dezen beweerden dat Jezus geboren was uit voorechtelijke gemeenschap van zijn moeder met een andere man.
 
== Bron ==
Karl August Dächsel; F. P. L. C. van Lingen; H. van Griethuijsen, Antz. et al, ''Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting): met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden'' (Kampen: Bos, 1893-1901), commentaar op Joh. 8:41. Enige tekst hiervan is onder wijziging verwerkt op 25 sept. 2021.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.