Naar inhoud springen

Genezing: verschil tussen versies

3.618 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 51:
 
== Genezing op gebed ==
In de [[brief van Jakobus]] wordt de zieke aangeraden om de ouderlingen van de gemeente bij zich te roepen, opdat dezen voor hem bidden. <blockquote>''Jak 5:13  Lijdt iemand onder u? Laat hij bidden. Is iemand welgemoed? Laat hij lofzingen. Jak 5:14  Is iemand onder u ziek? Laat hij de oudsten van de gemeente bij zich roepen en laten zij over hem bidden en hem zalven met olie in de naam van de Heer. Jak 5:15  En het gebed van het geloof zal de zieke behouden en de Heer zal hem oprichten; en als hij zonden gedaan heeft, zal het hem vergeven worden. Jak 5:16  Belijd dus elkaar de zonden en bidt voor elkaar, opdat u gezond wordt. Een krachtig gebed van een rechtvaardige vermag veel. Jak 5:17  Elia was een man van gelijke natuur als wij, en hij bad een gebed dat het niet zou regenen, en het regende drie jaar en zes maanden niet op aarde. Jak 5:18  En hij bad opnieuw, en de hemel gaf regen en de aarde bracht haar vrucht voort.'' (Telos)</blockquote>Behalve de oudsten kunnen andere gelovigen, al of niet op verzoek, persoonlijk of als gemeente, voorbede doen. Van een dergelijke laatste voorbede voor een zieke vinden we echter geen voorbeeld in het Nieuwe Testament. Wel vinden wij dat Petrus', terwijl de gemeente voor hem bad, uit de gevangenis wordtwerd bevrijd door een engel (Hand. 12). <blockquote>''Hnd 12:5   Petrus werd dus in de gevangenis bewaakt, terwijlmaar door de gemeente werd vurig een gebed tot God voor hem badgedaan. (...) Hnd 12:12  En toen hij dit had overlegd, ging hij naar het huis van Maria, de moeder van Johannes, die bijgenaamd was Markus, waar velen waren samenvergaderd en in gebed waren.'' (Telos) </blockquote>'''Geloof nodig.''' Voor het doen van voorbede is geen gave nodig die speciale gelovigen zouden hebben, maar geloof dat elke gelovige kan bezitten.
 
'''Onverhoord.''' Als er geen zonde in het spel is en de zieke geneest niet op een gelovig gebed, dan zal een gebed in de geest van "Niet onze wil, maar de uwe geschiede" op zijn plaats zijn.
Genezing op gebed, gebedsgenezing, moeten we onderscheiden van de uitoefening van de genadegave van genezing.
 
'''Genezingsbijeenkomst.''' Massale, landelijke of regionale gebedsbijeenkomsten om voor zieken te bidden vinden wij niet in de Schrift. Wat we in de Schrift wel vinden is de voorbede door de ouderlingen van een plaatselijke gemeente bij een zieke (Jak. 5) en de gemeentelijke voorbede voor de bevrijding van Petrus (Hand. 12). Zo kan de gemeente ook bidden om genezing voor de zieken in haar midden.
== Genezing door de gave van genezing ==
God stelt in de gemeente 'genadegaven van genezingen'. <blockquote>''1Co 12:28  En God heeft sommigen in de gemeente gesteld: ten eerste apostelen, ten tweede profeten, ten derde leraars, vervolgens krachten, vervolgens <u>genadegaven van genezingen</u>, hulpbetoningen, besturingen, allerlei talen. 1Co 12:29  Zijn allen soms apostelen? Zijn allen soms profeten? Zijn allen soms leraars? Hebben allen soms krachten?  1Co 12:30  Hebben allen soms <u>genadegaven van genezingen</u>? Spreken allen soms in talen? Zijn allen soms uitleggers?  1Co 12:31  Streeft echter naar de grootste genadegaven. En ik wijs u een nog uitnemender weg.'' (Telos)</blockquote>Genezing vindt dan plaats door uitoefening van de gave of macht van gezondmaking. Hiervan staan in de Schrift verscheidene voorbeelden opgetekend. Opvallend is dat bij de uitoefening van de gave niet voor of met de zieke gebeden wordt; er is geen sprake van 'gebedsgenezing'.
 
'''Onderscheid.''' Genezing op gebed, gebedsgenezing, moeten we onderscheiden van de uitoefening van de genadegave van genezing. Wanneer de gemeente bidt voor haar zieken, doet zij voorbede. Als er genezing plaatsvindt is het genezing op gebed. Het gaat niet om het 'uitdrijven' van ziekte door een machtwoord, want dit kan gebeuren door iemand die de gave van gezondmaking heeft.
Laten we eerst een paar voorbeelden bekijken die met de gave van gezondmaking te maken hebben.
 
== Genezing door de gave van genezing ==
'''Genezingen door de Twaalf.''' De Heer Jezus gaf zijn macht om onreine geesten uit te drijven. Blijkbaar ontvingen zij ook genadegaven van genezingen: zij genazen vele zieken. <blockquote>''Mr 6:7  En Hij riep de twaalf bij Zich en begon hen twee aan twee uit te zenden en gaf hun macht over de onreine geesten. (...) Mr 6:12  En zij vertrokken en predikten dat men zich moest bekeren, Mr 6:13  en zij dreven vele demonen uit en zalfden vele zieken met olie en genazen hen.'' (Telos)</blockquote>Ze hadden van de Heer macht gekregen om demonen uit te drijven en zieken te genezen, wat ze ook deden. Zij genazen middelijkerwijs, als dienstknechten van de Heer. We lezen hier niet dat zij gebeden voor de zieken deden. Het gaat niet om de 'macht van het gebed' (vgl. "een krachtig gebed van een rechtvaardige vermag veel", Jak. 5:16), maar om de uitoefening van macht door Christus verleend.
'''Genadegave.''' God stelt in de gemeente 'genadegaven van genezingen'. De Geest geeft ze. Niet iedereen ontvangt ze. <blockquote>
''1Co 12:4  Nu is er verscheidenheid van genadegaven, maar het is dezelfde Geest; 1Co 12:5  en er is verscheidenheid van bedieningen, en het is dezelfde Heer; 1Co 12:6  en er is verscheidenheid van werkingen, maar het is dezelfde God steltdie alles in allen werkt. 1Co 12:7  Maar aan ieder wordt de gemeenteopenbaring 'van de Geest gegeven tot wat nuttig is. 1Co 12:8  Want aan de een wordt door de Geest gegeven een woord van wijsheid; en aan een volgende een woord van kennis volgens dezelfde Geest; 1Co 12:9  aan een ander geloof door dezelfde Geest; en aan een volgende <u>genadegaven van genezingen'genezing</u> door de ene Geest; 1Co 12:10  en aan een volgende werkingen van krachten; en aan een volgende profetie; en aan een volgende onderscheidingen van geesten; aan een ander allerlei talen; en aan een volgende uitlegging van talen. 1Co 12:11  Maar al deze dingen werkt een en dezelfde Geest, die aan ieder afzonderlijk toedeelt zoals Hij wil.'' (Telos) </blockquote><blockquote>''1Co 12:28  En God heeft sommigen in de gemeente gesteld: ten eerste apostelen, ten tweede profeten, ten derde leraars, vervolgens krachten, vervolgens <u>genadegaven van genezingen</u>, hulpbetoningen, besturingen, allerlei talen. 1Co 12:29  Zijn allen soms apostelen? Zijn allen soms profeten? Zijn allen soms leraars? Hebben allen soms krachten?  1Co 12:30  Hebben allen soms <u>genadegaven van genezingen</u>? Spreken allen soms in talen? Zijn allen soms uitleggers?  1Co 12:31  Streeft echter naar de grootste genadegaven. En ik wijs u een nog uitnemender weg.'' (Telos)</blockquote>Genezing vindtkan dandus plaatsplaatsvinden door uitoefening van de gave of macht van gezondmaking. Hiervan staan in de Schrift verscheidene voorbeelden opgetekend. Opvallend is dat bij de uitoefening van de gave niet voor of met de zieke gebeden wordt; er is geen sprake van 'gebedsgenezing'.
 
'''Genezingen door de Twaalf.''' De Heer Jezus gaf zijn macht om onreine geesten uit te drijven. Blijkbaar ontvingen zij ook genadegaven van genezingen: zij genazen vele zieken. <blockquote>''Mr 6:7  En Hij riep de twaalf bij Zich en begon hen twee aan twee uit te zenden en gaf hun macht over de onreine geesten. (...) Mr 6:12  En zij vertrokken en predikten dat men zich moest bekeren, Mr 6:13  en zij dreven vele demonen uit en zalfden vele zieken met olie en genazen hen.'' (Telos)</blockquote>Ze hadden van de Heer macht gekregen om demonen uit te drijven en zieken te genezen, wat ze ook deden. Zij genazen middelijkerwijs, als dienstknechten van de Heer. We lezen hier niet dat zij gebeden voor de zieken deden. Het gaat niet om de 'macht van het gebed' (vgl. "een krachtig gebed van een rechtvaardige vermag veel", Jak. 5:16), maar om de uitoefening van macht door Christus verleend.
 
In vs. 13 wordt het uitdrijven van demonen en het zalven en genezen van zieken in één adem genoemd. In de zending van de twaalf discipelen hielden ze verband met elkaar. De gepredikte boodschap werd bevestigd door verschijnselen (bevrijdingen en genezingen) die men aan God moest toeschrijven. Het waren tekenen die op God wezen en de boodschap bevestigden. God getuigde van de waarheid van de boodschap door deze tekenen te geven.
 
'''Zendingsopdracht.''' Bij de zendingsopdracht gegeven vóór Zijn hemelvaart vertelde de Heer Jezus dat hun die de boodschap zullen geloven, tekenen zullen volgen, onder meer de genezing van zieken door handoplegging. <blockquote>''Mr 16:15  En Hij zei tot hen: Gaat heen in de hele wereld en predikt het evangelie aan de hele schepping. Mr 16:16  Wie geloofd heeft en gedoopt is, zal behouden worden; wie echter niet gelooft, zal veroordeeld worden. Mr 16:17  Hen nu die geloven, zullen deze tekenen volgen: in mijn naam zullen zij demonen uitdrijven, in nieuwe talen zullen zij spreken, Mr 16:18  en met hun handen zullen zij slangen opnemen, en als zij iets dodelijks drinken, zal het hun geenszins schaden; op zieken zullen zij de handen leggen en zij zullen beter worden. Mr 16:19 De Heer Jezus dan, nadat Hij tot hen had gesproken, werd opgenomen in de hemel en ging zitten aan de rechterhand van God.'' ''Mr 16:20  En zij gingen uit en predikten overal, terwijl de Heer meewerkte en het woord bevestigde door de tekenen die daarop volgden.'' (Telos)</blockquote>De genezingen waren tekenen waardoor God de gepredikte heilsboodschap bevestigde. <blockquote>''Heb 2:3  hoe zullen wij ontkomen als wij zo’n grote behoudenis veronachtzamen, waarover aanvankelijk gesproken is door de Heer en die aan ons bevestigd is door hen die het gehoord hebben, Heb 2:4  terwijl God bovendien meegetuigde zowel door tekenen als wonderen en allerlei krachten en uitdelingen van de Heilige Geest naar zijn wil.'' (Telos)</blockquote>Van de tekenen ging zeggingskracht uit; het gepredikte heil was zichtbaar, merkbaar.
 
'''Paulus en Eutychus.''' Paulus wekte de dode Eutychus op. Misschien mogen we hier spreken van het gebruik van een genadegave van genezing. <blockquote>''Hnd 20:9  En een jongeman genaamd Eutychus zat in het venster en werd door een diepe slaap bevangen, toen Paulus lang sprak; en door diepe slaap bevangen viel hij van de derde verdieping naar beneden en werd dood opgenomen. Hnd 20:10  Paulus echter kwam naar beneden, wierp zich op hem, sloeg zijn armen om hem heen en zei: Maakt geen misbaar, want zijn ziel is in hem. Hnd 20:11  En hij ging naar boven, brak het brood en at, en hij praatte lang met hen, tot aan de dageraad, en zo vertrok hij.  Hnd 20:12  En zij brachten de jongen levend terug en werden buitengewoon vertroost.'' (Telos) </blockquote>'''Intern of extern gebruik.''' De gave van gezondmaking kan binnen of buiten de gemeente worden uitgeoefend. Volgens 1 Cor. 12:12 heeft God genadegaven van genezingen "in de gemeente" gesteld. Ze kunnen intern worden gebruikt ten behoeve van de gelovigen, maar ook buiten op het zendingsveld, bijvoorbeeld op straat, ter bevestiging van het evangelie.
 
=='Geen gelovige hoeft ziek te worden of te blijven'==
Regel 86 ⟶ 91:
== Toekomst ==
Bracht de ''nabije'' komst van het Koninkrijk van God indertijd al verlossing van zonde, ziekte en dood - door de grote Verlosser, onze Heer en Heiland Jezus Christus - hoeveel te meer zal dat gebeuren als het koninkrijk van God aanbreekt en is aangebroken. De wederkomst van de Heiland brengt, meer nog dan bij zijn eerste komst in nederigheid, herstel voor blinden, doven, kreupelen en stommen.<blockquote>''Jes 35:3  Versterk de slappe handen, verstevig de wankele knieën;  Jes 35:4  zeg tegen onbedachtzamen van hart: Wees sterk, wees niet bevreesd! Zie, uw God! De wraak zal komen, de vergelding van God; Híj zal komen en u verlossen. Jes 35:5  Dan zullen de ogen van de blinden worden opengedaan, de oren van de doven zullen worden geopend. Jes 35:6  Dan zal de kreupele springen als een hert, de tong van de stomme zal juichen. Want in de woestijn zullen wateren zich een weg banen en beken in de wildernis.'' (HSV)</blockquote>In het [[Vrederijk]] heeft God een middel om de volken te genezen: de bladeren van de Boom des Levens in het nieuwe Jeruzalem.<blockquote>''Opb 22:2  In het midden van haar straat en aan beide zijden van de rivier was de boom van het leven, die twaalf vruchten draagt en elke maand zijn vrucht geeft; en de bladeren van de boom zijn tot genezing van de naties.'' (Telos)</blockquote>
 
== Bron ==
Jaap Fijnvandraat, [https://www.jaapfijnvandraat.nl/index.php?page=artikel&id=256 Ziekte en genezing], op: JaapFijnvandraat.nl, zonder jaar.
 
== Voetnoot ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.