Naar inhoud springen

Genezing: verschil tussen versies

916 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 51:
 
== Genezing op gebed ==
De apostel Paulus maakte [[Publius]], de voornaamste van het eiland Malta, gezond.<blockquote>''Hnd 28:7  In de omgeving van die plaats nu had de voornaamste van het eiland, genaamd Publius, landerijen. Deze ontving ons en verleende ons drie dagen vriendelijk gastvrijheid. Hnd 28:8  Het gebeurde nu, dat de vader van Publius door koorts en ingewandsziekte bevangen op bed lag; Paulus ging naar hem toe, en na te hebben gebeden legde hij hem de handen op en maakte hem gezond.'' (Telos).</blockquote>
In de [[brief van Jakobus]] wordt de zieke aangeraden om de ouderlingen van de gemeente bij zich te roepen, opdat dezen voor hem bidden. <blockquote>''Jak 5:13  Lijdt iemand onder u? Laat hij bidden. Is iemand welgemoed? Laat hij lofzingen. Jak 5:14  Is iemand onder u ziek? Laat hij de oudsten van de gemeente bij zich roepen en laten zij over hem bidden en hem zalven met olie in de naam van de Heer. Jak 5:15  En het gebed van het geloof zal de zieke behouden en de Heer zal hem oprichten; en als hij zonden gedaan heeft, zal het hem vergeven worden. Jak 5:16  Belijd dus elkaar de zonden en bidt voor elkaar, opdat u gezond wordt. Een krachtig gebed van een rechtvaardige vermag veel. Jak 5:17  Elia was een man van gelijke natuur als wij, en hij bad een gebed dat het niet zou regenen, en het regende drie jaar en zes maanden niet op aarde. Jak 5:18  En hij bad opnieuw, en de hemel gaf regen en de aarde bracht haar vrucht voort.'' (Telos)</blockquote>Behalve de oudsten kunnen andere gelovigen, al of niet op verzoek, persoonlijk of als gemeente, voorbede doen. Van een dergelijke laatste voorbede voor een zieke vinden we echter geen voorbeeld in het Nieuwe Testament. Wel vinden wij dat Petrus, terwijl de gemeente voor hem bad, uit de gevangenis werd bevrijd door een engel (Hand. 12). <blockquote>''Hnd 12:5   Petrus werd dus in de gevangenis bewaakt, maar door de gemeente werd vurig een gebed tot God voor hem gedaan. (...) Hnd 12:12  En toen hij dit had overlegd, ging hij naar het huis van Maria, de moeder van Johannes, die bijgenaamd was Markus, waar velen waren samenvergaderd en in gebed waren.'' (Telos) </blockquote>'''Geloof nodig.''' Voor het doen van voorbede is geen gave nodig die speciale gelovigen zouden hebben, maar geloof dat elke gelovige kan bezitten.
 
Regel 84 ⟶ 85:
 
==Niet-genezing==
Genezing is een deel van het heil dat de Heer Jezus ons schenkt. Maar als we niet in het hiernumaals genezing ontvangen, zullen wij haar bij de komst van de Heer of in het hiernamaals ontvangen. "Genezing is een geschenk, maar Gods werk door de ziekte heen is dat ook"<ref name=":1">[https://www.youtube.com/watch?v=EsPB7xfomTE 12 Ziekte en Genezing]. Youtube.com: CIP.nl, 12 sept. 2014. Duur: 4 min. 9 sec. Pastoraal hulpverlener Jef de Vriese, die lijdt aan chronische lymfatische leukemie (een vorm van bloedkanker), spreekt over ziekte en genezing op grond van een Bijbelgetrouwe zienswijze.  </ref>. De zangmeester [[Asaf (zangmeester)|Asaf]] beleed:<blockquote>''Ps 73:25  Wie heb ik [behalve U] in de hemel? Naast U vind ik nergens vreugde in op de aarde. Ps 73:26  Bezwijkt mijn lichaam en mijn hart, dan is God de rots van mijn hart en voor eeuwig mijn deel.'' (HSV)</blockquote>De apostel Paulus, die nota bene [[Publius]] op het eiland wonderdadig genas, kon blijkbaar zijn medewerker [[Timotheüs]] niet genezen van zijn maagkwaal en "menigvuldige zwakheden".<blockquote>''1Ti 5:23  Drink niet langer alleen water, maar gebruik een beetje wijn om je maag en je veelvuldige zwakheden.'' (Telos)</blockquote>Paulus liet zijn medewerker [[Trofimus]] in [[Milete]] ziek achter (2 Tim. 4:20).
 
== Houding tegenover genezing ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.