Naar inhoud springen

Mariaverering: verschil tussen versies

9 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 7:
Bron: Radio Nederland Wereldomroep, 19 mei 2003.
Mariaverering moet evenals heiligenverering niet verward worden met aanbidding. De Rooms-katholieke zegt dat aanbidding alleen God toekomt. Aan zogenoemde heiligen komt de 'verering' (Lat. ''dulia'') toe, aan Maria ''''bijzondere verering'''<nowiki/>' (Lat. ''hyperdulia''), maar enkel aan God (Vader, Zoon, Heilige Geest) 'aanbidding' (Lat. ''latria''; 'latreutische eredienst').
 
Het volgende gezang is een voorbeeld van Mariaverering:
Regel 33:
Jezus zelf maakte zich 'los' van haar en zijzelf wees op de Heer Jezus: <blockquote>''Joh 2:3 En toen er gebrek aan wijn kwam, zei de moeder van Jezus tot Hem: Zijn hebben geen wijn.'' ''Joh 2:4 En Jezus zei tot haar: Wat heb Ik met u te doen, vrouw? Mijn uur is nog niet gekomen. Joh 2:5 Zijn moeder zei tot de dienstknechten: Wat Hij u ook zegt, doet dat.'' (TELOS)</blockquote>Jezus wendde de aandacht van zijn lijfelijke moeder af naar zijn geestelijke moeder. <blockquote>''Lu 8:20 En men berichtte Hem: Uw moeder en uw broers staan buiten en willen U zien. Lu 8:21 Hij antwoordde echter en zei tot hen: Mijn moeder en mijn broeders zijn dezen die het woord van God horen en doen. (TELOS)''</blockquote>Ook bij een andere gelegenheid leidt hij de aandacht af. <blockquote>''Lu 11:27 Het gebeurde nu, toen Hij dit zei, dat een vrouw uit de menigte haar stem verhief en tot Hem zei: Gelukkig de schoot die U heeft gedragen en de borsten die U hebt gezogen. Lu 11:28 Hij echter zei: Jawel, maar veeleer gelukkig zij die het woord van God horen en bewaren. (TELOS)''</blockquote>Deze woorden de Heer moeten ons bewaren voor oververheffing van Maria, zoals helaas in de [[Rooms-Katholieke Kerk]] is gebeurd. De betamelijke plaats van Maria is niet op een voetstuk, maar, gelijk Maria van Bethanië, aan de voeten van de Heer.
 
'''Reformatorische''' christenen wijzen de mariaverering terecht als [[afgodendienst]] af. Zie ook [[Koningin van de hemel]].
 
== Geschiedenis ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.