Naar inhoud springen

Christus: verschil tussen versies

553 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
Regel 36:
== Erkenning door zijn leerlingen ==
De leerlingen van Jezus erkenden dat Hij de Christus is (Joh. 1:41; Matth. 16:16; Marc. 8:29).<blockquote>''Joh 1:40  (1-41) Andreas, de broer van Simon Petrus, was een van de twee die het van Johannes gehoord hadden en Hem gevolgd waren.  Joh 1:41  (1-42) Deze vond eerst zijn eigen broer Simon en zei tot hem: Wij hebben de Messias gevonden-wat vertaald is: Christus. (Telos)''</blockquote><blockquote>''Mr 8:27  En Jezus vertrok met zijn discipelen naar de dorpen van Caesarea-Filippi. En onderweg vroeg Hij zijn discipelen en zei tot hen: Wie zeggen de mensen dat Ik ben?  Mr 8:28  Zij nu zeiden Hem aldus: Johannes de doper; en anderen: Elia; en anderen: een van de profeten.  Mr 8:29  En Hij vroeg hun: U echter, Wie zegt u dat Ik ben? Petrus antwoordde en zei tot Hem: <u>U bent de Christus</u>.  Mr 8:30  En Hij waarschuwde hen dat zij het niemand zouden zeggen over Hem.'' (Telos)</blockquote>Ook Martha, de zus van Lazarus, erkende Jezus als de Christus.<blockquote>''Joh 11:25  Jezus zei tot haar: Ik ben de opstanding en het leven; wie in Mij gelooft, zal leven, ook al sterft hij;  Joh 11:26  en ieder die leeft en in Mij gelooft, sterft geenszins in eeuwigheid. Geloof je dat?  Joh 11:27  Zij zei tot Hem: Ja Heer, ik geloof <u>dat U de Christus bent</u>, de Zoon van God, die in de wereld zou komen. (Telos)''</blockquote>Johannes zou later schrijven:<blockquote>''1Jo 5:1   Ieder die gelooft <u>dat Jezus de Christus is</u>, is uit God geboren; en ieder die liefheeft Hem die deed geboren worden, heeft ook lief hem die uit Hem geboren is. (Telos)''</blockquote>
 
== Verwachtingen aangaande de Christus ==
De Farizeeën en Sadduceeën verwachten dat de Messias een generaal zou zijn die de Joden zou verlossen van de Romeinse heerschappij<ref name=":0">[https://www.youtube.com/watch?v=KVvb-vhXiA8 Dead Sea Scroll Studies with Ken Johnson: 1 John 1]. Youtube.com: Prophecy Watchers, 25 okt. 2021. Duur: 51 min.</ref>. Ze geloofden niet dat hij een voorbestaan in de eeuwigheid zou hebben noch dat hij uit een maagd geboren zou zijn. De [[Essenen]] daarentegen hadden een meer Bijbelse verwachting<ref name=":0" />.
 
== Valse christussen ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.