Naar inhoud springen

Efod: verschil tussen versies

320 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
De '''efod''' – vroeger gespeld ''ephod'' - of het ''borstkleed''<ref>Term in de Petrus Canisius-vertaling.</ref> was het belangrijkste kledingstuk van de [[hogepriester]] van Israël, het voornaamste onderdeel van zijn gewaad. De efod van de hogepriester is beschreven in Exod. 28: 6-30; 39: 2-21 (vgl. Lev. 8: 7 enz).<blockquote>''Ex 25:7  onyxstenen en [andere edel]stenen [als] opvulling voor de efod en de borsttas.'' (HSV)</blockquote><blockquote>''Ex 25:7  onyxstenen en andere edelstenen, om er het borstkleed en de borsttas mee te bezetten.'' (Canis)</blockquote>Van geringere stof werd hij ook door de gewone priesters gedragen (1 Sam. 2: 18; 22: 18; 2 Sam. 6: 14).
 
De efod van de ''hogepriester'' was een schouderkleed of korte mantel, een soort hes, bestaande uit twee stukken, die, zonder mouwen, hoofdzakelijk slechts de schouders bedekten en over dezen van voren en van achteren niet ver overhingen, - een prachtgewaad over de lange mantel, de mantel van de Efod, Exod. 28: 31 en elders genoemd, en met deze onafscheidelijk verbonden.
Van geringere stof werd hij ook door de gewone priesters gedragen (1 Sam. 2: 18; 22: 18; 2 Sam. 6: 14).
[[Bestand:Hogepriester reukofferaltaar.jpg|gecentreerd|miniatuur|800x800px|''Hogepriester dragend de efod. De artistieke verbeeldingen lopen uiteen en zijn niet altijd juist.'' 
 
De efod van de hogepriester was een schouderkleed of korte mantel, een soort hes, bestaande uit twee stukken, die, zonder mouwen, hoofdzakelijk slechts de schouders bedekten en over dezen van voren en van achteren niet ver overhingen, - een prachtgewaad over de lange mantel, de mantel van de Efod, Exod. 28: 31 en elders genoemd, en met deze onafscheidelijk verbonden.
[[Bestand:Hogepriester reukofferaltaar.jpg|gecentreerd|miniatuur|800x800px|''Hogepriester dragend de efod. De artistieke verbeeldingen lopen uiteen en zijn niet altijd juist.'' 
© Copyright V. Gilbert & Arlisle F. Beers, bron: www.VisualBibleAlive.com
|geen]]
De beide stukken werden op de schouders aan elkaar vastgemaakt, terwijl zij aan hun benedeneinde door een gordel (Statenvertaling: riem) moesten worden samengehouden (Exod. 28: 8; 29:5; 39: 5; Lev. 8: 7).
 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.