Naar inhoud springen

Cherub: verschil tussen versies

223 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 2:
 
Na de zondeval en de verdrijving van het eerste mensenpaar uit de hof van Eden stelde God cherubs om de weg tot de boom des levens te bewaken.<blockquote>''Ge 3:24 En Hij dreef den mens uit; en stelde cherubim tegen het oosten des hofs van Eden, en een vlammig lemmer eens zwaards, dat zich omkeerde, om te bewaren den weg van den boom des levens.'' (SV)</blockquote>
[[Bestand:Book of Exodus Chapter 26-4 (Bible Illustrations by Sweet Media).jpg|miniatuur|617x617px|Cherubs op het verzoekdeksel van de ark der getuigenis]]
 
De mens, zondaar geworden, mocht niet eten van de boom van het leven (Gen. 3:22).
 
'''Afgebeeld in Gods aardse Woning.''' Cherubs werden op Gods voorschrift afgebeeld in borduur- en beeldwerk van Gods Woning op aarde, zowel in de tabernakel als daaropvolgend in de tempel. Beide woningen met de cherubbeelden zijn afbeeldingen van een hemelse werkelijkheid. Salomo bracht op de binnenwanden graveringen van cherubs aan. <blockquote>''1Kon 6:29 En op alle wanden van het huis rondom bracht hij graveringen van houtsnijwerk aan: cherubs, dadelpalmen en ontluikende bloemen, vanbinnen en vanbuiten.'' (HSV)</blockquote>'''Op het''' '''verzoendeksel''' van de verbondsark in het Allerheiligste waren twee cherubbeelden, dieop metde hunbeide vleugelsuiteinden van het verzoendekseldeksel overschaduwden(Ex. Ze25:18-19). warenMet éénhun geheelvleugels, metomhoog het verzoendekselgespreid, allesoverspanden uitzij één klomp goudhet vervaardigdverzoendeksel. Hun aangezichten waren tegenover elkaar en zagen naar het verzoendeksel. Ze waren één geheel met het verzoendeksel, alles uit één klomp goud vervaardigd. <blockquote>''Ex 25:20 En de cherubim zullen hun beide vleugelen omhoog uitbreiden, bedekkende met hun vleugelen het verzoendeksel; en hun aangezichten zullen tegenover elkander zijn; de aangezichten der cherubim zullen naar het verzoendeksel zijn.'' (SV)</blockquote>Zie Ex. 25:18-22; Ex 26:1, 31;. Ex 37:7-9; 1 Koningen 6:23-35; 1 Koningen 8:6-7.
 
'''Materiaal.''' De cherubbeelden die Salomo bouwde waren van olieachtig hout (Statenvertaling), olijfwilgenhout (Herziene Statenvertaling), 1 Kon. 6:23, overtrokken met goud, 1 Kon. 6:28.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.