Naar inhoud springen

Romeinen 3: verschil tussen versies

3.726 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 3:
== Samenvatting ==
In 't kort: onze ongerechtigheid en rechtvaardiging. 1-20 Onze ongerechtigheid en Gods rechtvaardigheid. 21-31 Rechtvaardiging door geloof.
 
== 4 ==
Ro 3:4  Volstrekt niet! Maar God zij waarachtig en ieder mens leugenachtig, zoals geschreven staat: ‘Opdat U gerechtvaardigd wordt in uw woorden, en overwint, wanneer U geoordeeld wordt’. (Telos)
'''God zij waarachtig en ieder mens leugenachtig.''' Zie ook vs. 7.
 
== 5 ==
Ro 3:5  Als nu onze ongerechtigheid Gods gerechtigheid bevestigt, wat zullen wij dan zeggen? Is God soms onrechtvaardig als Hij de toorn over ons brengt? Ik spreek naar de mens. (Telos)
'''Als nu onze ongerechtigheid Gods gerechtigheid bevestigt.''' Neem liegen als voorbeeld (vs. 4, 7). Wanneer we liegen of anderen tegen ons liegen en wij de gevolgen daarvan ondervinden, beseffen we hoe 'recht' het is om waarheid te spreken en wordt de gerechtigheid van God wat betreft Zijn waarachtigheid bevestigt.
 
'''Is God soms onrechtvaardig als Hij de toorn over ons brengt?''' Zowel in zijn regeringswegen als in het laatste oordeel voor de witte troon.
 
''Ro 1:18  Want toorn van God wordt van de hemel geopenbaard over alle goddeloosheid en ongerechtigheid van mensen die de waarheid in ongerechtigheid bezitten;'' (Telos)
 
''Ro 2:5  Maar naar uw hardheid en onbekeerlijk hart hoopt u voor uzelf toorn op in de dag van de toorn en van de openbaring van het rechtvaardig oordeel van God, Ro 2:6  die ieder zal vergelden naar zijn werken; Ro 2:7  hun die met volharding in goed werk heerlijkheid, eer en onvergankelijkheid zoeken, eeuwig leven;(...) Ro 2:8  maar hun die twistziek zijn en ongehoorzaam aan de waarheid maar gehoorzaam aan de ongerechtigheid, toorn en gramschap.'' (Telos)
 
''Ro 4:15  Want de wet bewerkt toorn, maar waar geen wet is, is ook geen overtreding.'' (Telos)
 
''Ro 9:22  Als nu God, daar Hij zijn toorn wilde betonen en zijn macht bekend maken, met veel lankmoedigheid verdragen heeft de vaten van de toorn, tot het verderf toebereid;'' (Telos)
 
== 7 ==
Ro 3:7  Als nu de waarheid van God door mijn leugen overvloediger is geworden tot zijn heerlijkheid, waarom word ik dan nog als zondaar geoordeeld? (Telos)
'''Als nu de waarheid van God door mijn leugen overvloediger is geworden tot zijn heerlijkheid.''' Zie ook vs. 4. Waar wij liegen, geeft God Zijn woord van waarheid. Denk aan de stemmen der profeten in tijden van zedelijk verval.
 
== 8 ==
Ro 3:8  En waarom niet, zoals van ons gelasterd wordt, en zoals sommigen beweren dat wij zeggen: Laten wij het kwade doen, opdat het goede eruit voortkomt? Het oordeel over hen is rechtvaardig. (Telos)
'''Hen.''' Die lasteren.
 
== 9 ==
Ro 3:9  Wat dan? Zijn wij uitnemender? Helemaal niet. Wij hebben immers tevoren zowel Joden als Grieken beschuldigd, dat zij allen onder de zonde zijn, (Telos)
'''Zijn wij uitnemender?''' Uitnemender dan die lasteraars?
 
== 13 ==
Ro 3:13  ‘hun keel is een open graf; met hun tongen plegen zij bedrog’; ‘addergif is onder hun lippen’; (Telos)
 
'''Hun keel is een open graf.''' Uit hun keel komen uitlatingen van dood en verderf. Denk aan uitroepen als 'Stik!' en 'Val dood!'
 
== 14 ==
Ro 3:14  ‘hun mond is vol vervloeking en bitterheid’; (Telos)
Ook het platform Twitter, waar iedereen met korte berichten op alles en iedereen kan reageren, is vol vervloeking en bitterheid.
 
== 18 ==
Ro 3:18  ‘geen vrees voor God staat hun voor ogen’. (Telos)
Dit is een vrij aanhaling uit Ps. 36.
 
''Ps 36:1 [Een] [psalm] van David, den knecht des HEEREN, voor den opperzangmeester. (36-2) De overtreding des goddelozen spreekt in het binnenste van mijn hart: Er is geen vreze Gods voor zijn ogen.'' (SV)
 
''Ps 36:1  [Een psalm] van David, de dienaar van de HEERE, voor de koorleider. (2) De overtreding van de goddeloze spreekt binnen in mijn hart: ontzag voor God [staat] hem niet voor ogen.'' (HSV)
 
== 21 ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.