Naar inhoud springen

Exodus 25: verschil tussen versies

2.416 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 2:
 
== Samenvatting ==
In het kort: hefoffer, ark, [[tafel der toonbroden]] en kandelaar. 1-9 Mozes ontvangt van God de opdracht om van het volk gaven te vragen voor de vervaardiging van het heiligdom en zijn meubelen. 10-22 Beschreven wordt de ark; 23-30 de tafel van het toonbrood; 31-39 en de zevenarmige kandelaar, waaraan een talent goud zal gaan. 40 Alles moet naar de aan Mozes getoonde modellen gemaakt worden.
 
== Inleiding ==
Regel 11:
'''Gouden krans.''' De Petrus Canisius-vertaling heeft 'loofwerk van goud'.
 
== Tafel der toonbroden (23-30) ==
== Bron ==
De bepalingen over de vervaardiging van een tafel, waarop bestendig toonbroden voor Jahweh moeten liggen.
 
== Bron23 ==
Ex 25:23  U zult ook een tafel maken van acaciahout; twee ellen zal haar lengte zijn, en een el haar breedte, en een el en een halve zal haar hoogte zijn. (CP<ref name=":0">Hertaling of vertaling door Christipedia, uitgaande van de Statenvertaling. </ref>)
'''Een el en een halve zal haar hoogte zijn.''' Een el is ongeveer 50 cm. Anderhalve el is ongeveer 75 cm, de standaard hoogte van een bureau.
 
== 29 ==
Ex 25:29  U zult ook maken haar schotels, en haar schalen, en haar kannen, en haar kommen, waarmee geplengd wordt; van louter goud zult u ze maken. (CP<ref name=":0" />)
'''Schotels.''' Waarin de broden gelegd kunnen worden<ref name=":1">Dr. ir. J. de Graaf e.a. (red.), ''Tekst voor Tekst; de Heilige Schrift kort verklaard en toegelicht'' (Boekencentrum, 1987), commentaar bij Ex. 25:23-30. </ref>.
 
'''Schalen.''' Voor de benodigde wierook: rookschalen of reukschalen<ref name=":1" />.
 
'''Kommen.''' Voor de wijn van de plengoffers<ref name=":1" />.
 
'''Kannen.''' De Statenvertaling heeft ''[https://nl.wikipedia.org/wiki/Plateel platelen]''.
 
== Vervaardiging van de kandelaar (31-40) ==
God bepaalt de vervaardiging van de kandelaar, die aan de schacht drie paar zijarmen moet hebben en die zeven lampen draagt.
 
== 38 ==
Ex 25:38  Zijn snuiters en zijn blusvaten zullen louter goud zijn. (SV)
'''Blusvaten.''' Hierin komen de verkoolde pitten<ref name=":2">Dr. ir. J. de Graaf e.a. (red.), ''Tekst voor Tekst; de Heilige Schrift kort verklaard en toegelicht'' (Boekencentrum, 1987), commentaar bij Ex. 25:31-40. </ref>.
 
== 39 ==
Ex 25:39  Uit een talent louter goud zal men dat maken, met al dit gereedschap. (SV)
De kandelaar en het bijbehoren gerei moet men maken uit één talent goud (= 3000 sikkels), met een gewicht van ca. 49 kg<ref name=":2" />.
 
== Bronnen ==
''Leidsche Vertaling (1914)''. Tekst van de samenvatting van Ex. 25 is onder wijziging verwerkt op 10 nov. 2021.
 
Karl August Dächsel; F. P. L. C. van Lingen; H. van Griethuijsen, Antz. et al, ''Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting): met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden'' (Kampen: Bos, 1893-1901), commentaar op Ex. 25:23. Enige tekst hiervan is onder wijziging verwerkt op 1 dec. 2021.
 
== Voetnoten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.