Naar inhoud springen

Jeremia 9: verschil tussen versies

1.954 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 26:
 
''Mt 26:39  En Hij ging iets verder, viel op zijn aangezicht en bad aldus: Mijn Vader, als het mogelijk is, laat deze drinkbeker Mij voorbijgaan; echter niet zoals Ik wil, maar zoals U wilt.'' (Telos)
 
== 16 ==
Jer 9:16  En Ik zal hen verstrooien onder de heidenen, die zij niet gekend hebben, zij noch hun vaders; en Ik zal het zwaard achter hen zenden, totdat Ik hen verteerd zal hebben. (SV)
'''Verstrooien onder de heidenen.''' Zie vs. 19: "omdat wij het land hebben verlaten".
 
== 19 ==
Jer 9:19  Want er is een stem van weeklage gehoord uit Sion: Hoe zijn wij verstoord! wij zijn zeer beschaamd, omdat wij het land hebben verlaten, omdat zij onze woningen hebben omgeworpen. (SV)
'''Omdat wij het land hebben verlaten.''' Door God verstrooid naar elders (vs. 16).
 
== 20 ==
Jer 9:20  Hoort dan des HEEREN woord, gij vrouwen! en uw oor ontvange het woord Zijns monds, en leert uw dochters weeklagen, en elke een haar metgezellin klaagliederen. (SV)
'''Gij vrouwen!''' De klaagvrouwen die volgens vers 17 geroepen moesten worden.
 
'''Leert uw dochters weeklagen enz.''' Alle klaagvrouwen van beroep zijn tezamen niet voldoende voor zo vele offers des doods. Hun menigte moet worden versterkt.
 
== 21 ==
Jer 9:21  Want de dood is geklommen in onze vensteren, hij is in onze paleizen gekomen, om de kinderkens uit te roeien van de wijken, de jongelingen van de straten. (SV)
De dood wordt hier als een persoon voorgesteld. Zo ook in Opb. 6:8
 
''Opb 6:8 En ik zag en zie, een bleekgroen paard, en hij die erop zat, zijn naam was <de> dood en de hades volgde hem; en hun werd macht gegeven over het vierde deel van de aarde om te doden met het zwaard en met honger en met [de] dood en door de wilde dieren van de aarde.'' (Telos)
 
== 24 ==
Jer 9:24  Maar die zich beroemt, beroeme zich hierin, dat hij verstaat, en Mij kent, dat Ik de HEERE ben, doende weldadigheid, recht en gerechtigheid op de aarde, want in die dingen heb Ik lust, spreekt de HEERE. (SV)
'''Doende weldadigheid, recht en gerechtigheid op de aarde.''' Weldadigheid staat voorop. Recht en gerechtigheid oefenen kan straffen inhouden, waarvan hiervoor sprake is.
 
== Bron ==
Karl August Dächsel; F. P. L. C. van Lingen; H. van Griethuijsen, Antz. et al, ''Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting): met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden'' (Kampen: Bos, 1893-1901), commentaar op Klaagl. 9:1, 20. Enige tekst hiervan is onder wijziging verwerkt op 23 nov. en 3 dec. 2021.
 
== Voetnoot ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.