Naar inhoud springen

Romeinen 3: verschil tussen versies

2.558 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 7:
Ro 3:4  Volstrekt niet! Maar God zij waarachtig en ieder mens leugenachtig, zoals geschreven staat: ‘Opdat U gerechtvaardigd wordt in uw woorden, en overwint, wanneer U geoordeeld wordt’. (Telos)
'''God zij waarachtig en ieder mens leugenachtig.''' Zie ook vs. 7.
 
'''‘Opdat U gerechtvaardigd wordt in uw woorden, en overwint, wanneer U geoordeeld wordt’.''' Dit is een aanhaling van Ps. 51:4.
 
''Ps 51:4  (51-6) Tegen U, U alleen, heb ik gezondigd, en gedaan, dat kwaad is in Uw ogen; opdat Gij rechtvaardig zijt in Uw spreken, [en] rein zijt in Uw richten.'' (SV)
 
''Ps 51:4  (51:6) Voor u en u alleen heb ik gezondigd; wat in uw ogen kwaad is deed ik, zodat gij in uw récht staat met uw wóord  — en zúiver bent in úw geríchten!'' ((NaB)
 
Luther vertaalt het tweede deel van de zin: "Opdat gij recht behoudt in Uw woorden, en rein blijft, wanneer U geoordeeld wordt". Hij is hierin de Septuaginta gevolgd.
 
God wordt voor iedereen gerechtvaardigd in Zijn woorden, in Zijn beloften en bedreigingen, die Hij nauwkeurig vervult en opdat Hij overwint, de zege behoudt, wanneer Hij geoordeeld wordt, als U aan een rechterlijke beoordeling van mensen wordt onderworpen.
 
== 5 ==
Regel 33 ⟶ 43:
Ro 3:9  Wat dan? Zijn wij uitnemender? Helemaal niet. Wij hebben immers tevoren zowel Joden als Grieken beschuldigd, dat zij allen onder de zonde zijn, (Telos)
'''Zijn wij uitnemender?''' Uitnemender dan die lasteraars?
 
== 10 ==
Ro 3:10  zoals geschreven staat: ‘Er is geen rechtvaardige, ook niet een; (Telos)
Van verscheidene mensen in De Bijbel wordt gezegd dat zij rechtvaardig waren (zie [[Rechtvaardig]]), maar er is geen mens die volstrekt rechtvaardig is gelijk God.
 
''Jes 64:6  Doch wij allen zijn als een onreine, en al onze gerechtigheden zijn als een wegwerpelijk kleed; en wij allen vallen af als een blad, en onze misdaden voeren ons henen weg als een wind.'' (SV)
 
Vergelijk Jezus' antwoord op iemand die Hem "goede meester" noemde:
 
''Mr 10:18  Jezus echter zei tot hem: Waarom noemt u Mij goed? Niemand is goed dan Een: God.'' (Telos)
 
Jezus wijst hem op de volkomen goedheid van God, waarbij de goedheid van mensen tekort schiet.
 
''Ro 3:23  Want allen hebben gezondigd en komen te kort aan de heerlijkheid van God,'' (Telos)
 
De enige mens, trouwens, die in zijn leven praktisch volkomen rechtvaardig en goed was, was onze Heer Jezus Christus.
 
== 13 ==
Regel 57 ⟶ 83:
''Ro 1:16  Want ik schaam mij niet voor het evangelie; want het is Gods kracht tot behoudenis voor ieder die gelooft, eerst voor de Jood, en ook voor de Griek. Ro 1:17  Want gerechtigheid van God wordt daarin geopenbaard op grond van geloof tot geloof, zoals geschreven staat: ‘Maar de rechtvaardige zal op grond van geloof leven’.'' (Telos)
 
'''Waarvan door de wet en de profeten getuigenis gegeven wordt.''' Door de wet: de toerekening van de gerechtigheid aan Abraham op grond van diens geloof. Door de profeten, als Jesaja en Habakuk.
 
''Jes 53:11  Om den arbeid Zijner ziel zal Hij het zien, [en] verzadigd worden; door Zijn kennis zal Mijn Knecht, de Rechtvaardige, velen rechtvaardig maken, want Hij zal hun ongerechtigheden dragen.'' (SV)
 
''Hab 2:4  Zie, zijn ziel is hoogmoedig, niet oprecht in hem, maar de rechtvaardige zal door zijn geloof leven.'' (HSV)  
Regel 70 ⟶ 98:
Ro 3:24  en worden om niet gerechtvaardigd door zijn genade, door de verlossing die in Christus Jezus is. (Telos)
Vs. 22 vermeldt de menselijke grond of voorwaarde voor rechtvaardiging: geloof. In vs. 24 zien wij Gods voorwaarden voor de rechtvaardiging van de mens: 1e Zijn genade, 2e de verlossing in Christus Jezus.
 
== Bron ==
Karl August Dächsel; F. P. L. C. van Lingen; H. van Griethuijsen, Antz. et al, ''Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting): met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden'' (Kampen: Bos, 1893-1901), commentaar op Rom. 3:4 en Ps. 51:4. Enige tekst hiervan is onder wijziging verwerkt op 8 dec. 2021.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.