Naar inhoud springen

Romeinen 3: verschil tussen versies

21 bytes verwijderd ,  2 jaar geleden
k
Regel 115:
De verschillende vertalingen verraden de lastige vertaalbaarheid van ''hilasterion''. Volgens P. Baily, die in zijn promotie-onderzoek het gebruik van hilasterion heeft bestudeerd, verwijst het woord altijd naar een concreet voorwerp en nooit naar een abstract denkbeeld als verzoening. Evenmin verwijst het naar een offerdier, hoewel de verwante term ''hilasmos'' dat wel kan doen. Het verwijst hoofdzakelijk naar twee dingen<ref>Naar Bailey's promotie-onderzoek en een artikel van Bailey uit 2000 wordt verwezen door Peter Leithart in: [https://theopolisinstitute.com/leithart_post/hilasterion/ Hilasterion], op TheoPolisInstitute.com, 5 maart 2013. </ref>:
 
* hetzij een duurzame votiefgavenvotiefgave<ref>Bijvoorbeeld een mensvormige figuurtje dat de godheid of de gever voorstellen, een beeldje van een deel van het menselijk lichaam, een steen met een inscriptie. Zie [https://nl.wikipedia.org/wiki/Votiefgave Votiefgave] op Wikipedia.nl</ref> aan deeen heidense goden die worden gebruiktgod(in) om hen tedeze gunstig te stemmen. Het reusachtige paard van Troje, met daarin een troep Griekse soldaten, werd de Trojanen voorgespiegeld als een hilasterion en wel als een geschenk voor de godin Pallas Athena, die de veiligheid van de stad zou waarborgen als de Trojanen hun stadsmuur zouden neerhalen om het paard binnen te laten. De Trojanen trappen in de list, slaan een bres in hun eigen muur en halen het paard de stad in. Later die nacht komen de Griekse soldaten tevoorschijn om de poort voor hun kompanen te openen. Het nu kansloze Troje wordt met gemak door de Grieken veroverd.<ref>[https://nl.wikipedia.org/wiki/Paard_van_Troje Paard van Troje], op: nl.wikipedai.org. Enige tekst hiervan is onder wijziging verwerkt op 13 dec. 2021. </ref>
* hetzij het gouden verzoendeksel bovenop de ark van het verbond.
 
Regel 126:
Het verzoendeksel was het brandpunt van de openbaring van God.
 
Het verzoendeksel was ook een plaats waar het bloed van twee zondoffers op Verzoendag werd gesprengd. Het bloed dat daarop gesprengd werd was van twee zondoffers: 1. van een var (jonge stier), dat de hogepriester voor zichzelf en zijn huisgezin bracht, en 2. van een geitenbok, dat voor de zonden van het volk werd gebracht. Het bloed van beide zondoffers werd achtereenvolgens gesprengd vóór en óp het verzoendeksel (Lev. 16:14,-15). Paulus verbindt hilasterion met 'in zijn bloed', het bloed van Jezus.
 
"Het voorbij laten gaan van de zonden die tevoren hadden plaatsgevonden onder de verdraagzaamheid van God" doet denken aan dezelfde zondoffers van Verzoendag. Op die werden verzoening gedaan voor al de zonden van de Israëlieten ''in het voorbije jaar''.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.