Naar inhoud springen

2 Petrus 1: verschil tussen versies

2.261 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{2 Petrus commentaar}} == 1 == 2Pe 1:1  Simon Petrus, slaaf en apostel van Jezus Christus, aan hen die een even kostbaar geloof als wij verkregen hebben door de gerechtigheid van onze God en Heiland Jezus Christus: (Telos) ​'''Slaaf.''' Slaaf zijn van Jezus Christus, van God, sluit vrijheid niet uit. Het sluit "de vrijheid als een dekmantel van de boosheid" uit. Je kunt niet én God dienen én de boosheid, de zonde. ''1Pe 2:15 Want zo is het de wil van...')
 
Regel 37:
''1Pe 4:14  Als u in de naam van Christus smaad lijdt, bent u gelukkig, omdat de Geest van de heerlijkheid en kracht en Die van God op u rust.'' (Telos)
 
'''DoorDe de kennis van Hemgodsvrucht.''' 'Door',Zie invs. het Grieks: 'dia'6-7.
 
'''Door de kennis van Hem.''' 'Door', in het Grieks: 'dia'. Zie vs. 8.
'''Die ons heeft geroepen door <zijn eigen> heerlijkheid en deugd.'''
 
'''Die ons heeft geroepen door <zijn eigen> heerlijkheid en deugd.''' 'Die' lijkt te verwijzen naar de Heer Jezus, zie vs. 8. Anders naar God, zoals in:
 
''Mt 17:5  Terwijl hij nog sprak, zie, een lichtende wolk overschaduwde hen; en zie, een stem uit de wolk, die zei: Deze is mijn geliefde Zoon, in Wie Ik welbehagen gevonden heb, hoort Hem.'' (Telos)
 
Voor roeping, zie vs. 10.
 
== 4 ==
2Pe 1:4  waardoor Hij ons de kostbare en zeer grote beloften geschonken heeft, opdat u daardoor deelgenoten van de Goddelijke natuur zou worden, ontkomen aan het verderf dat door de begeerte in de wereld is. (Telos)
'''De begeerte.''' De zondige en/of onmatige begeerte.
 
== 5 ==
2Pe 1:5 Voegt om deze reden echter ook, met inbreng van alle ijver, bij uw geloof de deugd, en bij de deugd de kennis, (Telos)
'''Alle ijver.''' Zie vs,. 10; 15 (Petrus' ijver).
 
'''Uw geloof.''' Uw kostbare geloof (1).
 
'''De deugd.''' Zie vs. 3
 
'''De kennis.''' Zie vs. 2,3, 8.
 
== 6 ==
2Pe 1:6 en bij de kennis de zelfbeheersing, en bij de zelfbeheersing de volharding, en bij de volharding de godsvrucht, (Telos)
'''De godsvrucht.''' Zie vs 3.
 
== 8 ==
2Pe 1:8 Want als deze dingen bij u aanwezig en overvloedig zijn, laten zij u niet werkeloos of onvruchtbaar wat de kennis van onze Heer Jezus Christus betreft. (Telos)
'''De kennis van onze Heer Jezus Christus.''' Zie vs. 2, 3
 
== 10 ==
2Pe 1:10 Daarom, broeders, beijvert u te meer om uw roeping en verkiezing vast te maken; want door dit te doen zult u beslist nooit struikelen. (Telos)
'''Uw roeping.''' Zie vs. 3. Waartoe wij geroepen zijn beschrijft Petrus in het begin van deze brief (1-4), alsook in het begin van zijn eerste brief.
 
'''Door dit te doen zult u beslist nooit struikelen.''' Zelfbeheersing bewaart ons voor onbedachte uitspraken. waar we later spijt van hebben. Volharding bewaart ons voor het verloochenen van onze Heer en doet ons volhouden in goeddoen. Broederliefde bewaart ons ervoor een broeder kwaad te doen, want de liefde doet de naaste geen kwaad (1 Cor. 13).
 
== 12 ==
2Pe 1:12 Daarom ben ik er altijd op uit u aan deze dingen te herinneren, hoewel u ze weet en bevestigd bent in de onderhavige waarheid. (Telos)
'''Ben ik er altijd op uit u aan deze dingen te herinneren.''' Zie vs. 15a.
 
'''Te herinneren.''' Zie ook volgende verzen.
 
== 15 ==
2Pe 1:15  Ik zal mij echter beijveren, dat u zich ook telkens na mijn heengaan deze dingen kunt herinneren. (Telos)
'''Ik zal mij echter beijveren.''' Zie vs. 12.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.