Naar inhoud springen

Johannes 13: verschil tussen versies

1.627 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
 
Regel 1:
{{Johannes commentaar}}
== Samenvatting ==
In het kort: Jezus wast - gelijk een slaaf - de voeten van zijn leerlingen. Hij wijst de verrader aan. Judas gaat heen om hem te verraden. Het liefdegebod. 1-17 Jezus wast de voeten van zijn leerlingen, hen tot voorbeeld. 18-30 Jezus wijst Judas aan als de verrader. Judas vertrekt. 31-32 De Zoon des mensen is verheerlijkt en God in hem. 33 Jezus kondigt zijn heengaan aan. 34-35 en geeft zijn leerlingen een nieuw gebod, een liefdegebod. 36-38. Petrus verklaart Jezus tot in de dood te volgen, doch Jezus voorzegt zijn verloochening.
 
== 3 ==
Regel 80:
Joh 13:31  Toen hij dan naar buiten was gegaan, zei Jezus: Nu is de Zoon des mensen verheerlijkt en God is in Hem verheerlijkt. (Telos)
'''Nu is de Zoon des mensen verheerlijkt en God is in Hem verheerlijkt.''' De Heer kijkt verder dan het afschuwelijke verraad en de overlevering aan de Joden en de Romeinen. De lage daad van Judas zou gevolgd worden door de verheerlijking van de Zoon en de Vader.
 
== 33 ==
Joh 13:33 Kindertjes, nog een korte tijd ben Ik bij u. U zult Mij zoeken en, zoals Ik de Joden heb gezegd: Waar Ik heenga kunt u niet komen, zeg Ik nu ook u. (CP<ref name=":0" />)
'''Kindertjes.''' Lett. ''kindertjes''. In de Griekse grondtekst staat een verkleinvorm, zie [[Kind]]. Een niet-verkleinvorm is er in Mark. 10"24
 
''Mr 10:24 De discipelen nu stonden verbaasd over zijn woorden. Jezus echter antwoordde opnieuw en zei tot hen: Kinderen, hoe moeilijk is het voor hen die op vermogen vertrouwen, het koninkrijk van God binnen te gaan. (Telos)''
 
'''U zult Mij zoeken.''' Tot anderen had de Heer gezegd:
 
''Joh 8:21 Hij dan zei opnieuw tot hen: Ik ga heen en u zult Mij zoeken, en in uw zonde zult u sterven; waar Ik heenga kunt u niet komen.'' (Telos)
 
'''Waar ik heenga.''' Naar de hemel, waar de Vader is.
 
'''Kunt u niet komen.''' Thans niet (37), maar eens zullen zij en wij er komen, zie vers. 36.
 
== 36 ==
Joh 13:36 Simon Petrus zei tot Hem: Heer, waar gaat U heen? Jezus antwoordde hem: Waar Ik heenga, kun je Mij nu niet volgen, maar je zult Mij later volgen. (telos)
'''Heer, waar gaat U heen?''' Op dat ene punt gaat Petrus in, dat interesseert hem thans.
 
'''Waar Ik heenga, kun je Mij nu niet volgen.''' Zie vs. 33.
 
== 38 ==
Joh 13:38 Mijn leven zal ik voor U afleggen. Jezus antwoordde: Zul jij je leven voor Mij afleggen? Voorwaar, voorwaar, Ik zeg je: de haan zal geenszins kraaien voordat je Mij driemaal verloochend zult hebben. (Telos)
Petrus sprak uit overmoed, uit zelfvertrouwen.
 
== Nabeschouwing ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.