Naar inhoud springen

Hel: verschil tussen versies

467 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 16:
Andere woorden in de brontekst van de Schrift die door 'hel' zijn vertaald, zijn het Hebreeuwse woord ''sjeool'' en het Griekse woord ''hades''. Tegenwoordig kunnen deze beide woorden beter door 'dodenrijk' worden vertaald, zoals de Nieuwe Vertaling uit 1951 heeft gedaan, omdat 'hel' in het Nederlands een engere betekenis heeft dan vroeger, zie verderop.
 
'''Voor wie bereid.''' Het is duidelijk en zeker vanuit de Schrift dat er een plaats is van eeuwige straf. De hel is bereid voor de duivel en zijn engelen, maar ook de boze mensen, 'de werkers van ongerechtigheid' (vgl. Luc. 13:27) zullen erin geworpen worden (Matth. 13:40, 42; 25:41; Luc. 13:27; 2 Petr. 2:4; Judas 6, enz.).<blockquote>''Mt 25:41 Dan zal Hij ook zeggen tot hen die aan zijn linkerhand zijn: Gaat weg van Mij, vervloekten, in het eeuwige vuur dat voor de duivel en zijn engelen is bereid;'' (TELOS)</blockquote><blockquote>''Heb 10:26  Want als wij moedwillig zondigen nadat wij de kennis van de waarheid ontvangen hebben, blijft er geen slachtoffer voor de zonden meer over,  Heb 10:27  maar een vreselijke verwachting van oordeel en een felheid van vuur dat de tegenstanders zal verslinden.  Heb 10:28  Iemand die de wet van Mozes verworpen heeft, sterft zonder ontferming op het woord van twee of drie getuigen:  Heb 10:29  hoeveel zwaarder straf, meent u, zal hij waard geacht worden die de Zoon van God met voeten heeft getreden en het bloed van het verbond waardoor hij geheiligd was, onheilig geacht en de Geest van de genade gesmaad heeft?  Heb 10:30  Want wij kennen Hem die gezegd heeft: ‘Aan Mij de wraak, Ik zal vergelden’. En opnieuw: ‘De Heer zal zijn volk oordelen’.  Heb 10:31  Vreselijk is het te vallen in de handen van de levende God! (Telos)''</blockquote>'''Zijn er al bozen in de hel?''' Er is in de Bijbel echter geen voldoende grond voor de gedachte dat er nu al gevallen engelen of slechte mensen in de hel zijn. Wel is er de [[Afgrond]], een gevangenis waar boze geesten gevangen zijn, en waar de duivel gedurende het duizendjarig rijk gevangen gehouden zal worden (Opb. 20). En ook bestaat er een 'plaats van pijn', waar de onrechtvaardigen wachten tot het oordeel. Deze laatste plaats schijnt een afdeling van het dodenrijk te zijn, die tegenover 'de schoot van Abraham' of 'het paradijs' staat. De rijke man, die in deze plaats van pijn is, zei tot Abraham: <blockquote>''Lu 16:27 ... Ik bid u dan, vader, dat u hem [= Lazarus] zendt naar het huis van mijn vader, want ik heb vijf broers,<br> Lu 16:28 opdat hij ernstig tot hen kan getuigen, zodat ook zij niet komen in deze plaats van pijn.<br> (TELOSTelos)''</blockquote>
 
'''Strafplaats.''' De hel is een plaats van straf (Mt. 5:22; 23:33) voor de veroordeelden. Het is een plaats van verdoemenis.<blockquote>''Mt 25:41 Dan zal Hij ook zeggen tot hen die aan zijn linkerhand zijn: Gaat weg van Mij, <u>vervloekten</u>, in het eeuwige vuur dat voor de duivel en zijn engelen is bereid; (...)'' ''Mt 25:46 En dezen zullen gaan in de eeuwige <u>straf</u>, maar de rechtvaardigen in het eeuwige leven. (TELOS)''</blockquote><blockquote>''Mt 23:33 Slangen, adderengebroed, hoe zult u ontkomen aan het <u>oordeel</u> van de hel?'' (Telos)</blockquote>'''Strafmaat.''' De strafmaat, de mate van toegedeelde kwelling, staat in rechte verhouding tot de zwaarte van het bedreven kwaad. Vergelijk: <blockquote>''Mr 12:40  die de huizen van de weduwen opeten en voor de schijn lang bidden. Dezen zullen een zwaarder oordeel ontvangen.'' (Telos) </blockquote><blockquote>''Mt 10:15  Voorwaar, Ik zeg u, het zal voor het land van Sodom en Gomorra draaglijker zijn in de dag van het oordeel dan voor die stad.'' (Telos)</blockquote><blockquote>         ''Mt 11:22  Ik zeg u evenwel: het zal voor Tyrus en Sidon draaglijker zijn in de dag van het oordeel dan voor u.'' (Telos)</blockquote>Desgelijks is er verschil in beloning voor degenen die in de hemelse gelukzaligheid beërven.
 
'''Daarin geworpen.''' De verdoemden worden in de hel geworpen.<blockquote>''Lu 12:5 Maar Ik zal u tonen voor Wie u bang moet zijn: weest bang voor Hem die, nadat Hij gedood heeft, macht heeft om in de hel te werpen; ja, Ik zeg u, weest bang voor Hem. (Telos)''</blockquote><brblockquote>''Lu 13:28 Daar zal het geween zijn en het tandengeknars, wanneer u Abraham, Izaak en Jakob zult zien en al de profeten in het koninkrijk van God, maar uzelf buitengeworpen. (Telos)''</blockquote><brblockquote>''Mt 25:41 Dan zal Hij ook zeggen tot hen die aan zijn linkerhand zijn: Gaat weg van Mij, vervloekten, in het eeuwige vuur dat voor de duivel en zijn engelen is bereid;<br> (TELOSTelos)''</blockquote>'''Lichamen.''' De onrechtvaardigen worden er met hun lichamen in geworpen (Mt. 5:29-30; 10:28; 18:9; Marc. 9:43, 45, 47).<blockquote>''Mt 5:30 En als uw rechterhand u een aanleiding tot vallen is, hak die af en werp die van u; want het is nuttig voor u, dat een van uw leden vergaat en niet uw hele lichaam naar de hel gaat.<br>Mt 10:28 En weest niet bang voor hen die het lichaam doden maar de ziel niet kunnen doden, maar weest veeleer bang voor Hem die zowel ziel als lichaam kan verderven in de hel.<br>(TELOS)''</blockquote>'''Verderf.''' De hel is een plaats van verderf (Mt. 10:28)
 
'''Thans leeg.''' In het gewone spraakgebruik is de hel de verblijfplaats van de verdoemden na hun dood, waar zij verkeren in de diepste ellende, het tegendeel van de hemel. Maar er is in de Bijbel geen voldoende grond voor de gedachte dat er nu al demonen of slechte mensen in de hel zijn.
Regel 126:
 
== De hel tegenover Gods liefde en rechtvaardigheid ==
De hel is een plaats van ''eeuwig'' lijden. Hoe valt zo'n plaats te rijmen met Gods liefde? Hierop kan men antwoorden dat God liefde èn licht is. Zijn liefde wil iedereen behouden en bij Zich hebben. Met en bij God zijn is de kern van het leven in de hemel; zonder en ver van God zijn is de kern van doodse bestaan in hel. God is Licht. De kinderen van de duisternis verdragen Zijn Licht niet. God is rechtvaardig en eerlijk; zijn eeuwig oordeel is rechtvaardig. De Vader heeft heel het oordeel aan zijn Zoon overgegeven, die mens is geworden en als mens zwaar geleden heeft. De Heer Jezus is rechtvaardig en zal niemand onrechtvaardig behandelen. Tenslotte, God heeft engelen en mensen een vrije wil gegeven. Verkiezen wij licht of duisternis? <blockquote>''Joh 3:19  En dit is het oordeel, dat het licht in de wereld is gekomen, en de mensen hebben de duisternis meer liefgehad dan het licht, want hun werken waren boos.'' (Telos)</blockquote>De hel is de plaats waar engelen en mensen zijn die zich van God afgekeerd hebben. De hel is daarom niet alleen een plaats van straf, door God toegemeten, maar ook een plaats die de bewoners verkiezen boven God, omdat ze de duisternis meer liefhebben dan het licht. C.S. Lewis heeft gezegd dat er tenslotte maar twee groepen mensen zijn: zij die tot God zeggen: "Uw wil geschiede", en zij tot wie God zegt: "uw wil geschiede". De helbewoners zijn zij die verkiezen om niet bij God te zijn.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=FlLUPwz0fG4 How Can God Send A Good Person To Hell?] Youtube.com: Dr. Sean McDowell, 13 dec. 2021. Duur: 52 sec. </ref> Met C.S. Lewis kan men ook zeggen dat de hel van binnen op slot zit (dus niet slechts van buiten op slot is gedaan), omdat de mensen zich van God afsluiten.
 
Hoe valt de hel met zijn eeuwige straffen te rijmen met God rechtvaardigheid? Waarom moet een verdoemde voor een eindige zonde een oneindige straf ondergaan? Hierop kan men antwoorden, ten eerste, dat een eindige zonde gezondigd wordenwordt tegen een oneindige God die heilig en rechtvaardig is. Ten tweede, de verdoemden in de hel blijven waarschijnlijk onophoudelijk zondigen en volharden in hun rebellie tegen God<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=CVQlAdG6Spw Can People Get Out Of Hell?] Youtube.com: Cross Examined, 17 mei 2018. Apologeet [[Frank Turek]] beantwoordt enkele vragen van een toehoorder over de hel. </ref>. Vergelijk:<blockquote>''Opb 22:11  Laat hij die onrecht doet, nog meer onrecht doen; en die vuil is, zich nog vuiler maken; en die rechtvaardig is, nog meer gerechtigheid doen; en die heilig is, zich nog meer heiligen.'' (Telos)</blockquote>En als wij thans moeite blijven houden met de gerechtheid (gerechtvaardigd-zijn) van de hel, weet dat God gerechtvaardigd zal worden. <blockquote>''Ro 3:4  Volstrekt niet! Maar God zij waarachtig en ieder mens leugenachtig, zoals geschreven staat: ‘Opdat U gerechtvaardigd wordt in uw woorden, en overwint, wanneer U geoordeeld wordt’.'' (Telos)</blockquote><blockquote>''Ps 51:4  (51-6) Tegen U, U alleen, heb ik gezondigd, en gedaan, dat kwaad is in Uw ogen; opdat Gij rechtvaardig zijt in Uw spreken, [en] rein zijt in Uw richten.'' (SV)</blockquote><blockquote>''Job 36:3  Ik zal mijn gevoelen van verre ophalen, en mijn Schepper gerechtigheid toewijzen.'' (SV)</blockquote>
 
== Zie ook ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.