Naar inhoud springen

Wannen: verschil tussen versies

139 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 7:
Het '''kaf''' werd met de stoppels verbrand (Matth. 3, 12), of door de wind weggevoerd (Ps. 1:4; Ps. 35: 5; Hos. 13, 3).
[[Bestand:Jean-François Millet (II) 008.jpg|links|miniatuur|Wannen met een wan in de vorm van een mand]]
Wannen wordt in de Bijbel gebruikt als '''zinnebeeld''' van scheiden: scheiden van bozen en rechtvaardigen, samenbrengen van het koren (rechtvaardigen), verbranden van het kaf (bozen).<blockquote>''Jesaja 41:16 Gij zult ze wannen, en de wind zal ze wegnemen, en de stormwind zal ze verstrooien; maar gij zult u verheugen in den HEERE; in den Heilige Israëls zult gij u roemen.'' (SV)</blockquote><blockquote>''Jeremia 15:7 En Ik zal hen wannen met een wan, in de poorten des lands; Ik heb Mijn volk van kinderen beroofd [en] verdaan; zij zijn van hun wegen niet wedergekeerd.'' (SV)</blockquote><blockquote>''Psalmen 1:4 Maar zo zijn de goddelozen niet: die zijn juist als het kaf, dat de wind wegblaast.'' (HSV)</blockquote>Johannes de Doper betuigde zijn tijdgenoten dat de Christus zou wannen in overdrachtelijke zin.<blockquote>''Mattheüs 3:12 zijn wan is in zijn hand en Hij zal zijn dorsvloer door en door zuiveren en zijn tarwe in de schuur samenbrengen, maar het kaf met onuitblusbaar vuur verbranden.'' (TELOS)</blockquote>''Thresh & Winnow'', video van HortiCultureVideos. Engels gesproken. Duur: 1 minuut. Bron: Youtube.
 
== Meer informatie ==
[https://www.youtube.com/watch?v=uBpue1HFAos Graan update (17)]. Youtube.com: Roeland van der Kley, 14 aug. 2012. Duur: 1 min. 56 sec. Dorsen met een dorsknuppel en dorsvlegel, gevolgd door wannen met een wanmolen.
 
== Bronnen ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.