Naar inhoud springen

Rusland: verschil tussen versies

987 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Rusland''' (Russisch: ''Rossjija),'' officieel ''Russische Federatie'', is qua oppervlakte veruit het grootste land ter wereld en qua inwonertal (146 miljoen inwoners in 2015<sup>[3]</sup>) het achtste land ter wereld. Rusland is verdeeld in 83 regio's (anno 2011).
[[Bestand:Rs-map.png|miniatuur|634x634px]]
'''Ideologie.''' Rusland werkt in een ideologisch denkraam. De rol van de staat is heel belangrijk. De burger behoort de staat, 'Moeder Rusland', te dienen. Belangrijke waarden zijn vaderlandsliefde, collectivisme, solidariteit, grootmacht van Rusland, conservatisme. Rusland is de beschermheer van de orthodox-Slavische wereld, die zich uitstrekt tot in Europa en Azië. In het bewaren van de traditionele waarden speelt de Russisch-Orthodoxe Kerk een belangrijk rol. <ref name=":1">[http://hetlandvanwierdduk.libsyn.com/poetins-onheilspellende-dreiging Het Land van Wierd Duk: Poetins onheilspellende dreiging]. Podcast van 17 mrt. 2022. Gesprek met Ruslandkenner Wierd Duk.</ref>
 
'''Godsdienst en moraal.''' Rusland is overwegend atheïstisch, hoewel 80% gunstig staat tegenover de Russische orthodoxie, de grootste godsdienst in het land. Evenwel gaat minder dan 5% regelmatig naar de kerk. De islam is de tweede religie.
 
Regel 7 ⟶ 9:
Vanaf 2012 worden aan Russische scholen weer lessen godsdienst en moraal gegeven. Leerlingen kunnen kiezen voor het keuzevak ‘godsdienstleer en ethiekonderricht’. Het godsdienstonderwijs werd na de communistische machtsovername en Oktoberrevolutie van 1917 afgeschaft.
 
'''Persvrijheid.''' In de persvrijheid-index van de internationale organisatie Reporters without Borders (RSF) staat Rusland (anno 2021) op de 150ste plaats<ref>Volgens een nieuwsbericht dd. 27 juni 2021 op NOS.nl, https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2386913-onafhankelijke-media-houden-het-niet-vol-in-rusland</ref>. Wie kritiek heeft op de Staat, is als het ware een verrader. NGO's die schendingen van mensenrechten aan de kaak stellen worden gehouden voor 'buitenlandse agenten', westerse agenten, vijanden van het volk.<ref name=":1" />
 
'''Schendingen van de scheppingsorde.''' Sinds 1993 is <u>homoseksualiteit</u> niet langer strafbaar. Sinds 2011 worden bijeenkomsten van de internationale organisatie World Congress of Families gefaciliteerd<ref>Aldus een [[bericht]] op CIP.nl van 10 maart 2022.</ref>, die opkomt voor het traditionele gezin en homohuwelijken afwijst. In 2013 vaardigde Rusland als eerste land in de wereld een wet uit tegen de 'propaganda van niet-traditionele seksuele relaties', waaronder homoseksuele betrekkingen. Ultranationalisten en de Russisch-orthodoxe kerk verzetten (anno 2012) zich tegen homo-activisme<ref>Homo-activisten en orthodoxe christenen slaags in Moskou, nieuwsartikel op Volkskrant.nl, 27 mei 2012</ref>.
Regel 36 ⟶ 38:
'''Oekraïne.''' Voor veel Russen ligt in dat land de Russische culturele en christelijk-religieuze bakermat. Het valt hen zwaar om te zien dat Oekraïne een koers volgt die zozeer afwijkt van de Russische.
 
'''Het Westen.''' Het Westen wordt door velen als een decadente cultuur gezien. Uitingen van deze cultuur zijn het [[homohuwelijk]] en [[transgenderisme]]. Het Westen wordt gewantrouwd. “Je kunt Amerikaanse politici niet vertrouwen”, heeft de vroegere president Gorbatsjov ooit gezegd<ref name=":0" />. Vladimir Poetin heeft formeel ongelijk als hij beweert dat Moskou en het Westen waren overeengekomen dat de Navo niet naar het Oosten zou uitbreiden. Maar westerse leiders hebben de Russen destijds wel iets dergelijks voorgespiegeld dat later niet werd nagekomen. Er is rancune tegen de winnaars van de Koude Oorlog, zeker na ‘Kosovo’ (1999, zie hier bij ''Geschiedenis''). Bij tientallen miljoenen burgers in de voormalige Sovjet-Unie is nostalgie naar hun verloren imperium, de Unie van Socialistische Sovjetreplieken. De invloed van het Westen acht men desastreus. Het Westen wordt door velen als een decadente cultuur gezien. Rusland zag (anno 2009) de uitbreiding van de NAVO en oorlogen om energievoorraden als grootste bedreigingen voor de veiligheid in de periode tot 2020.
 
'''Europa.''' 40% van het gas dat in Europa wordt ingevoerd, komt uit Rusland (2021).
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.