Naar inhoud springen

Moldavië: verschil tussen versies

61 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'De '''Republiek Moldavië''' is een republiek in Oost-Europa met ongeveer 3,3 miljoen inwoners (2022). Het ligt ingeklemd tussen Oekraïne in het noorden en oosten en Roemenië in het westen. Het is het armste land van Europa. geen|miniatuur|731x731px '''Hoofdstad.''' De hoofdstad is Chisinau. '''Godsdienst.''' Het grootste deel van de bevolking is Roemeens-orthodox of Russisch-orthodox (98%). Daarnaast zijn er ook katholie...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 9:
'''Onafhankelijkheid.''' Moldavië behoorde tot 1991 tot de Sovjet-Unie. Bij het uiteenvallen van deze unie werd Moldavië in dat jaar een onafhankelijk republiek.
 
'''Regio Transnistrië.''' DeTransnistrië is de smalle oostelijke regio, Transnistriëmet Tiraspol als hoofdstad. Deze landstreek weigerde in 1991 zich bij de nieuwe republiek Moldavië aan te sluiten en verklaarde zich in 1992 onafhankelijk. Op 2 maart 1992 laaiden gevechten op tussen het leger enerzijds en separatisten en Russische huurlingen anderzijds. De internationale gemeenschap erkent deze republiek niet. In 2004 woonden er ruim 555 duizend mensen, waaronder bijna 169 duizend Russen en 1259 Joden.
 
Rusland steunt de onafhankelijkheid van Transnistrië. In de afvallige regio verblijven al jaren Russische militairen, thans (jaar 2022) naar schatting 1300 Russische militairen<ref>https://nos.nl/nieuwsuur/video/2421788-zorgen-in-moldavie-we-moeten-op-alle-scenario-s-voorbereid-zijn, video van 18 maart 2022. </ref>, een 'vredesmacht' volgens Rusland. In de jaren '90 deed Rusland beloftes om de militairen terug te trekken, maar de beloftes zijn niet nagekomen.
 
'''Regio Gagaoezië.''' In 1994 riep de regio Gagaoezië zich uit tot autonome republiek, het gebied in het zuiden van Moldavië dat vooral bewoond wordt door een Turks-sprekend volk en Bulgaren. Sindsdien heeft het een autonome status.
 
'''Taal.''' Het Roemeens werd in 1991 de officiële landstaal en het Cyrillisch werd vervangen door het Latijnse schrift.
Regel 28:
2012. Het parlement kiest in maart opperrechter Nicolae Timofti tot staatshoofd. Het land zat sinds september 2009 zonder president.
 
2022. Moldavië vangt tienduizenden vluchtelingen uit Oekraïne op, dat indoor oorlog[[Rusland]] is met Ruslandaangevallen.
 
== Meer informatie ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.