Naar inhoud springen

Gereformeerde Kerken vrijgemaakt: verschil tussen versies

k
Regel 17:
De '''generale synode''' van de GKv komt eens in de drie jaar bijeen op steeds een andere locatie.
 
Binnen de GKV is sprake van een doorgaande verontrusting over de '''ontwikkelingen''' binnen het kerkverband: veranderingen in het bijbelverstaanverstaan van de Bijbel, veranderingen in de liturgie, (onkritische) openheid voor evangelicaal en charismatisch denken, opmars van (evangelisch-charismatische) Opwekkingsliederen in de eredienst, verarming in prediking, afnemende opkomst in de zondaagse middagdiensten, verandering in kijk op de positie van de vrouw (vrouwelijke predikanten, ouderlingen en diakenen), verslapping in christelijke levensstijl, verslapping in kerkelijke tucht, groeiende acceptatie van theïstisch evolutionisme, afzwakken van het gereformeerd belijden over de kerk en de eenheid van het geloof als ware grondslag voor (streven naar) kerkelijke eenheid, afnemende samenhang binnen het kerkverband, toenadering tot de Nederlands Gereformeerde Kerken en handhaving van docenten aan de Theologische Universiteit die onder vuur zijn komen te liggen.
 
Sinds 2017 staan de ambten van predikant, ouderling of diaken open voor zusters. In 2019 stond, in Dronten, voor het eerst een vrouw op de kansel, en was het bij ongeveer tweederde van de gereformeerd-vrijgemaakte kerken voor vrouwen inmiddels mogelijk ouderling of diaken te worden<ref name=":0" />.
Regel 65:
'''2017.''' De synode stelt de ambten van predikant, ouderling en diaken open voor zusters. Het staat plaatselijke kerken vrij om dat wel of niet doen. Ook wordt besloten tot hereniging met de [[Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK)|Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK)]]. In 2023 moet de eenwording een feit zijn.
 
'''2018.''' Oprichting van het comité ''Samen Gereformeerd, "'' dat dienstbaar wildewil zijn aan broeders en zusters in de vrijgemaakt Gereformeerde kerken (hierna GKv) "die zich zorgen maakten over de koers en de identiteit van de GKv."<ref>Bron: https://www.samengereformeerd.nl/over-ons/, geraadpleegd 26 april 2022.</ref> Het comité bestaat uit leden van de GKv en de [[Gereformeerde Kerken Nederland (GKN)]].
 
'''2019.''' In januari wordt in Dronten voor het eerst een vrouw beroepbaar gesteld als predikant.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.