Naar inhoud springen

Gereformeerde Kerken vrijgemaakt: verschil tussen versies

k
Regel 49:
'''1944.''' In dit jaar ontstaat in de Gereformeerde Kerk een scheuring over de betekenis van de doop. Oorzaak van de scheuring is onder meer onenigheid over de betekenis van de doop. Daarnaast speelden kerkrechtelijke kwesties een belangrijke rol. Onder leiding van professor Klaas Schilder splitst een deel van de kerk zich af en ging de ''Gereformeerde Kerken (onderhoudende art. 31)'' vormen. Later nemen deze kerken de naam aan van ''Gereformeerde Kerken vrijgemaakt.''
 
'''1967.''' Er treedt een scheuring op in het kerkgenootschap, waaruit de [[Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK)|Nederlands Gereformeerde Kerken]] ontstondenontstaan, die zo'n 30.000 leden telt. De scheuring volgt op de schorsing van 25 predikanten die in een Open Brief (Hervormingsdag 1966) het exclusieve karakter van de vrijgemaakte kerken laakten en zich daarmee, naar het oordeel van de gereformeerd-vrijgemaakte synode, keerden tegen de gereformeerde belijdenis.
 
'''2002.''' Hoogleraar Ethiek J. Douma vraagt samen met anderen aan zijn synode om schuldbelijdenis te doen voor de synodebesluiten uit 1967, die destijds leidden tot een scheuring.
 
'''2003.''' In dit jaar wordt het hoogste aantal leden geteld: 126.949. — Verontruste leden scheiden zich af en vormen [[De Gereformeerde Kerken in Nederland (hersteld)]] (DGN).
Regel 63 ⟶ 65:
'''2012.''' Het kerkverband telt 277 kerken met ruim 122.000 leden en doopleden.
 
'''2014.''' De Kamper hoogleraar Ethiek J. Douma, een belangrijke theoloog in de GKv, verlaat deze kerk op 83-jarige leeftijd. Hij had allerlei redenen: de synode stemde in met de uitlegkunde van de Schrift in de [[Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK)|Nederlands Gereformeerde Kerken]], die op grond daarvan de vrouw in het ambt in 2005 aanvaard hadden; loslating van de binding aan de gereformeerde belijdenis; het zingen van opwekkingsliederen in de eredienst; het openstaan voor andere samenlevingsvormen zoals geregistreerd partnerschap en samenwonen; het ontbreken van tucht ten aanzien van homoseksualiteit; het verliezen van de catechismusprediking<ref>P.J. Vergunst, [https://gereformeerdebond.nl/de-waarheidsvriend/artikelen/scheuring-en-heling/ Scheuring en heling], op: GereformeerdeBond.nl, 18 apr. 2023.</ref>.
'''2017.''' De synode stelt de ambten van predikant, ouderling en diaken open voor zusters. Het staat plaatselijke kerken vrij om dat wel of niet doen. Ook wordt besloten tot hereniging met de [[Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK)|Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK)]]. In 2023 moet de eenwording een feit zijn.
 
'''2017.''' De synode stelt de ambten van predikant, ouderling en diaken open voor zusters. Het staat plaatselijke kerken vrij om dat wel of niet doen. Ook wordt besloten tot hereniging met de [[Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK)|Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK)]]. In 2023 moet de eenwording een feit zijn.
 
'''2018.''' Oprichting van het comité ''Samen Gereformeerd,'' dat dienstbaar wil zijn aan broeders en zusters in de vrijgemaakt Gereformeerde kerken "die zich zorgen maakten over de koers en de identiteit van de GKv."<ref>Bron: https://www.samengereformeerd.nl/over-ons/, geraadpleegd 26 april 2022.</ref> Het comité bestaat uit leden van de GKv en de [[Gereformeerde Kerken Nederland (GKN)]].
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.