Naar inhoud springen

Moldavië: verschil tussen versies

72 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
 
Regel 15:
 
== Transnistrië ==
Transnistrië is de smalle, langgerekte oostelijke regio, met Tiraspol - de tweede stad van Moldavië - als hoofdstad. Er wonen anno 2021 bijna een half miljoen mensen. In 2004 woonden er ruim 555 duizend mensen, waaronder bijna 169 duizend Russen en 1259 Joden. Moldavië heeft nauwelijks zeggenschap over de landstreek. Er kan vrij gereisd worden van Transnistrië naar de rest van het land.
 
Toen de Sovjet-Unie uiteenviel, verklaarde de pro-Russische separatistenbeweging in Transnistrië zich in 1990 eenzijdig onafhankelijk en zwoer trouw aan Rusland. In 1991 weigerde de regio zich aan te sluiten bij de onafhankelijk geworden republiek Moldavië. Op 2 maart 1992 laaiden gevechten op tussen het Moldavische leger enerzijds en separatisten en Russische huurlingen anderzijds. Na de korte oorlog werd in hetzelfde jaar 1992 een wapenstilstand getekend, maar het conflict is nooit officieel beëindigd. De internationale gemeenschap erkent de republiek Transnistrië niet.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.