Naar inhoud springen

Johannes 19: verschil tussen versies

4.011 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 12:
 
'''Purperen mantel.''' Teken van koninklijke waardigheid; zie [[Purper]]. Keizer Nero (regeerde 54-68 n. Chr.) bepaalde dat, op straffe des doods, alleen de keizer, senatoren en priesters het Tyrische purper mochten dragen.
 
== 6 ==
Joh 19:6 Toen dan de overpriesters en de dienaars Hem zagen, riepen zij aldus: Kruisig, kruisig Hem! Pilatus zei tot hen: Neemt u Hem en kruisigt Hem, want ik vind geen schuld in Hem. (Telos)
'''De overpriesters en de dienaars.''' Zie ook vers 15: 'de overpriesters'. De dienaars van de overpriesters waren ook onder de lieden die Jezus kwamen oppakken in de hof van Gethsémané.
 
''Joh 18:3  Judas dan nam de legerafdeling en de dienaars van de overpriesters en de farizeeën mee en kwam daar met lantarens, fakkels en wapens.'' (Telos)
 
'''Neemt u hem en kruisigt Hem.''' Het was de Joden niet geoorloofd om iemand te doden: een doodvonnis mocht alleen door de Romeinen worden uitgevoerd. Geeft Pilatus de Joden ''bij uitzondering'' toestemming om de doodstraf ten uitvoer te brengen? Hij wilde blijkbaar van Jezus, die hij onschuldig achtte, af zijn.
 
== 7 ==
Joh 19:7 De Joden antwoordden hem: Wij hebben een wet en naar die wet behoort Hij te sterven, omdat Hij Zichzelf Gods Zoon heeft gemaakt. (Telos)
'''Omdat Hij Zichzelf Gods Zoon heeft gemaakt.''' Ze voeren een nieuwe beschuldiging aan, die voor henzelf het zwaarst woog.
 
== 8 ==
Joh 19:8 Toen Pilatus dan dit woord hoorde, werd hij nog banger; (Telos)
'''Werd hij nog banger.''' Hij had al enige vrees, doordat (1) Jezus hem waarschijnlijk ontzag inboezemde en (2) hij geen schuld in Jezus gevonden had.
 
== 11 ==
Joh 19:11 Jezus antwoordde hem: U zou geen enkele macht tegen Mij hebben, als het u niet van boven was gegeven; daarom heeft hij die Mij aan u heeft overgeleverd, een grotere zonde. (Telos)
'''Een grotere zonde.''' Sommige zonden zijn groter, zwaarder, ernstiger, dan andere.
 
== 12 ==
Joh 19:12 Van toen af trachtte Pilatus Hem los te laten; maar de Joden riepen aldus: Als u Deze loslaat, bent u geen vriend van de keizer, ieder die zich koning maakt, weerspreekt de keizer. (Telos)
'''Van toen af trachtte Pilatus Hem los te laten.''' Pilatus wordt aangesproken in zijn geweten. Hij wist dat Jezus onschuldig was.
 
'''Als u Deze loslaat, bent u geen vriend van de keizer, ieder die zich koning maakt, weerspreekt de keizer.''' De Joden raken nu Pilatus' positie aan.
 
== 13 ==
Joh 19:13 Toen Pilatus dan deze woorden hoorde, leidde hij Jezus naar buiten en ging op de rechterstoel zitten op de plaats die Lithostrotos heet en in het Hebreeuws Gabbatha. (Telos)
'''Toen Pilatus dan deze woorden hoorde.''' Zijn positie kwam in het geding. Hij wilde de gunst van de keizer niet verspelen door een onschuldige, die de Joden voor schuldig hielden en die de roep had een koning te zijn, vrij te laten.
 
'''Lithostrotos.''' D.i. 'stenen plaveisel', zie [[Lithostrotos]].
 
== 14 ==
Joh 19:14 (Nu was het de voorbereiding van het pascha; het was ongeveer het zesde uur.) En hij zei tot de Joden: Zie, uw koning! (Telos)
'''De voorbereiding.''' Zo heette de dag vóór de paasweek. Het was vrijdag<ref name=":0">Gleason L. Archer, ''Encyclopedia of Bible Difficulties'' (Zondervan Publishing House, Grand Rapids, MI, 1982), blz. 376.</ref>.
 
'''Van het pascha.''' Met dit woord wordt de hele paasweek aangeduid, d.i. het feest van de ongezuurde broden, dat op 15 Nissan aanvangt. Tijdens de paasmaaltijd werd al ongezuurde brood gegeten. De zeven dagen raakten bekend als “paasweek”<ref name=":0" />
 
== 15 ==
Joh 19:15 Zij dan riepen: Weg met Hem! Weg met Hem! Kruisig Hem! Pilatus zei tot hen: Moet ik uw koning kruisigen? De overpriesters antwoordden: Wij hebben geen koning dan de keizer. Toen leverde hij Hem aan hen over om gekruisigd te worden. (Telos)
'''Weg met Hem!''' '''Kruisig Hem!''' De verwerping moest uitlopen op de dood van de verworpene.
 
'''De overpriesters.''' Zie ook vs. 6.
 
''Joh 18:35  Pilatus antwoordde: Ben ik soms een Jood? Uw volk en de overpriesters hebben U aan mij overgeleverd; wat hebt U gedaan?'' (Telos)
 
'''Geen koning dan de keizer.'''
 
Alsof ze trouw aan de koning uitdrukten. Dat zou huichelachtig zijn, want de Joden wilden graag onder het Romeinse juk uitkomen.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.