Naar inhoud springen

Openbaring 1: verschil tussen versies

1.153 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
Regel 191:
'''De stem ... die met mij sprak.''' Vs. 10.
 
'''Zeven gouden kandelaars.''' ZeIn vs. 20 worden ze verklaard: ze stellen de zeven gemeenten voor, waaraan het boek Openbaring waswordt gericht. Zeven is het getal van de volheid. Het boodschap van het boek was ''primair'' gericht aan die gemeenten, doch is er ook voor álle gemeenten.
 
Opmerkelijk dat (1) Johannes die als eerste noemt en (2) de kandelaars van goud zijn, allemaal, terwijl bijna al deze gemeenten wel een aanmerking van 's Herenwege verdienden. Een gemeente, zelfs die van het lauwe Laodicea, is een gouden kandelaar in Gods ogen. De gemeenten zijn kostbaar in ’s Heren oog, ze (zullen) delen in Zijn heerlijkheid.
Regel 223:
== 16 ==
Opb 1:16 En Hij had in zijn rechterhand zeven sterren en uit zijn mond kwam een scherp, tweesnijdend zwaard, en zijn gezicht was zoals de zon schijnt in haar kracht. (Telos)
'''Hij had in zijn rechterhand zeven sterren.''' In vs. 20 verklaard.
 
'''Uit zijn mond kwam een scherp, tweesnijdend zwaard.'''
 
Regel 267 ⟶ 269:
 
''Hnd 26:16 Maar sta op en ga op je voeten staan; want daartoe ben Ik je verschenen, om je voor te bestemmen tot een dienaar en getuige zowel van wat je van Mij hebt gezien als van dat waarin Ik je zal verschijnen, (TELOS)''
 
== 20 ==
Opb 1:20 De verborgenheid van de zeven sterren die u hebt gezien op mijn rechterhand, en de zeven gouden kandelaars: de zeven sterren zijn de engelen van de zeven gemeenten, en de zeven kandelaars zijn de zeven gemeenten. (Telos)
'''De zeven sterren die u hebt gezien op mijn rechterhand.''' Vs. 16.
 
'''De zeven gouden kandelaars.''' Vs. 12
 
'''De engelen van de zeven gemeenten.''' 'Engelen': het Griekse woord betekent letterlijk 'boden, boodschappers'. Deze boden van de zeven gemeenten worden verschillend opgevat:
 
* correspondenten, die brieven ontvangen en verzenden
* vertegenwoordigers<ref>Aldus een voetnoot in de Telos-vertaling</ref>
* opzieners
* engel belast met de dienst aan die gemeente
* symbolisch voor de stand van leraars en leiders (opzieners en diakenen)<ref>Zo Otto von Gerlach.</ref>; leraars of opzieners<ref>Zo een kanttekenaar van de Statenvertaling</ref>
 
De opvatting ‘opzieners’ is twijfelachtig, omdat niet elke gemeente één enkele opziener had; vaak waren er meerdere opzieners.
 
== Voetnoten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.