Naar inhoud springen

Uittocht uit Egypte: verschil tussen versies

975 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
De '''uittocht''' (of [[Exodus]]) uit [[Egypte]] is het vertrek van dehonderd Israeliëtenduizenden Israëlieten uit het land Egypte en hun tocht naar de berg [[Sinaï (Bijbel)|Sinaï]]. De uittocht is het begin van de veertig jaar durende woestijnreis van Gods volk op weg naar het beloofde land.
 
== Omvang der emigratie ==
Uit Israël vertrokken ongeveer 600 duizend mannen (van 20 jaar en ouder). Nemen we het aantal vrouwen daaraan gelijk, dan waren het ongeveer 1,2 miljoen volwassenen (van 20 jaar en ouder). Naar het aantal kinderen kan men slechts gissen. <blockquote>''Ex 12:37  Alzo reisden de kinderen Israëls uit van Rameses naar Sukkoth, omtrent zeshonderd duizend te voet, mannen alleen, behalve de kinderkens.'' (SV)</blockquote>Toen de tabernakel in de woestijn gebouwd, waren er 603.550 mannen van twintig jaar en ouder. <blockquote>''Ex 38:26  Een beka voor elk hoofd, [dat] [is] een halve sikkel, naar den sikkel des heiligdoms, van een ieder, die overging tot de getelden, van twintig jaren oud en daarboven, [namelijk] zeshonderd drie duizend, vijfhonderd en vijftig.'' (SV)</blockquote><blockquote>''Nu 1:46  Al de getelden dan waren zeshonderd drie duizend vijfhonderd en vijftig.'' (SV)</blockquote>Ook ging er vee mee op reis.
 
== Route ==
{{Uittocht route plaatsen}}
 
Om aan de macht van farao te ontkomen, moesten zij door de Schelfzee trekken. De profeet Jesaja herinnert aan het wonder van de drooglegging van de zee. <blockquote>''Jes 51:9  Ontwaak, ontwaak, trek sterkte aan, Gij arm des HEEREN! ontwaak als in de verledene dagen, [als] [in] de geslachten van ouds; zijt Gij het niet, Die Rahab uitgehouwen hebt, Die den zeedraak verwond hebt? Jes 51:10  Zijt Gij het niet, Die de zee, de wateren des groten afgronds, droog gemaakt hebt? Die de diepten der zee gemaakt hebt tot een weg, opdat de verlosten daardoor gingen?'' (SV)</blockquote>Hieruit zien wij dat het water geen laagje water was waar de Israëlieten makkelijk doorheen gingen.
 
== Route ==
Over de route van de uittocht en woestijntocht bestaan verschillende opvattingen. In de volgende kaarten worden mogelijke routes aangegeven.
[[Bestand:Uittocht uit Egypte-Wolters.jpg|geen|miniatuur|1024x1024px]]
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.