Naar inhoud springen

Gezin: verschil tussen versies

937 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 15:
'''Nut van het gezin.''' Het traditionele gezin van man, vrouw en hun eventuele (biologische) kinderen is de hoeksteen van de maatschappij, het is de pijler waarop iedere gezonde samenleving rust. Dat sommige mensen ongehuwd blijven wegens roeping of geaardheid, doet niets af aan de bijzondere waarde van het gezin. Het gezin met vader en moeder is de beste plek voor een kind om geboren te worden en volwassen te worden. Familierelaties behoren tot de meest hechte relaties die wij kennen. De verbondenheid van een gezin biedt ruimte en veiligheid om te groeien. 
„Het gezin is de belangrijkste instelling ter wereld. Als er geen thuis meer is, is dat de ondergang van een natie.” (Billy Graham).
'''Hoofd van het gezin'''. In een gezin met vader en moeder is de vader het hoofd, de leider van het gezin. In éénoudergezin is de ouder het hoofd van het gezin. Het hoofdschap van de man wordt geleerd in de Schrift (→ [[Hoofdschap]]) en bevestigd door een gebeurtenis als deze: <blockquote>''Mt 2:13  ... zie, een engel van de Heer verscheen in een droom aan Jozef en zei: Sta op, neem het kind en zijn moeder mee en vlucht naar Egypte, en wees daar totdat ik het u zeg; want Herodes zal het kind zoeken om het om te brengen. Mt 2:14  En hij stond op, nam het kind en zijn moeder ‘s nachts mee en vertrok naar Egypte.'' (Telos) </blockquote>De engel verscheen niet aan Maria, de biologische moeder, maar aan Jozef, haar man en de adoptief-vader. Later verscheen de engel opnieuw in een droom aan Jozef: <blockquote>''Mt 2:19  Toen nu Herodes was gestorven, zie, een engel van de Heer verscheen in een droom aan Jozef in Egypte  Mt 2:20  en zei: Sta op, neem het kind en zijn moeder mee en ga naar het land Israël; want zij die het kind naar het leven stonden, zijn gestorven.  Mt 2:21  En hij stond op, nam het kind en zijn moeder mee en kwam in het land Israël.'' (Telos) </blockquote>Tot drie keer toe komt een Goddelijke aanwijzing tot hem. <blockquote>''Mt 2:22  Toen hij echter hoorde dat Archelaüs koning over Judea was in de plaats van zijn vader Herodes, was hij bang daarheen te gaan; en toen hij een Goddelijke aanwijzing in een droom ontvangen had, vertrok hij naar de streken van Galilea,  Mt 2:23  en kwam en woonde in een stad, Nazareth geheten; opdat vervuld werd wat gesproken is door de profeten dat Hij Nazoreeer zou worden genoemd.'' (Telos) </blockquote>'''Ouderschap.''' Ouders''' '''brengen offers ten behoeve van hun kinderen, de volgende generatie die uit hen voortkomt. Ouderschap vergt grote offers van geld, aandacht, tijd en emotionele energie.
 
'''Ouderschap.''' Ouders''' '''brengen offers ten behoeve van hun kinderen, de volgende generatie die uit hen voortkomt. Ouderschap vergt grote offers van geld, aandacht, tijd en emotionele energie.
 
'''Huishouding.''' Nederlandse vrouwen besteden (anno 2001) gemiddeld twintig uur in de week aan de huishouding, terwijl mannen hun aandeel in de huishouding in zeven uur doen. Elk nieuw kind kost de Nederlandse moeder vier uur extra aan huishoudelijk werk<ref>Aldus TNO Arbeid in het ''Trendrapport Arbeid 2002''</ref>.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.