Naar inhoud springen

Openbaring 8: verschil tussen versies

1.577 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
k (Kees Langeveld heeft de pagina Openbaring van Johannes/Hoofdstuk 8 hernoemd naar Openbaring 8 zonder een doorverwijzing achter te laten)
Regel 2:
 
== Samenvatting ==
7e zegel geopend: Stilzwijgen in de hemel. Zeven engelen ontvangen 7 bazuinen. Kracht verleend aan de gebeden der heiligen. Altaarvuur op aarde geworpen, met als gevolg onder meer een aardbeving. De zeven bazuinen brengen onheil. De bazuinen zijn 4 +3, gescheiden door een intermezzo. De eerste vier bazuinen treffen de leefomgeving van de mensen. De oorzaken komen uit de hemel. 1<sup>e</sup> bazuin: hagel, vuur, bloed: 3<sup>e</sup> deel wereld verbrand. 2<sup>e</sup> bazuin: brandende berg in de zee: 3<sup>e</sup> deel zee bloed, 3<sup>e</sup> deel zeedieren sterft, 3<sup>e</sup> deel schepen vergaat. 3<sup>e</sup> bazuin: grote ster op 3<sup>e</sup> deel vd rivieren en waterbronnen. Gevolg: derde deel van de wateren bitter, veel mensen sterven daardoor. 4<sup>e</sup> bazuin: 3<sup>e</sup> deel hemellichamen getroffen, daardoor verduisterd. Gevolg: minder licht tijdens dag en nacht. De laatste drie bazuinen zijn "weeën", die worden aangekondigd door een arend.
[[Bestand:Zegels, bazuinen en schalen - Clarence Larkin.jpg|geen|miniatuur|1000x1000px|Tekening door Clarence Larkin]]
 
== Opb. 8:5. Altaarvuur op aarde geworpen. ==
== 3 ==
Opb 8:3  En een andere engel kwam en ging bij het altaar staan met een gouden wierookvat; en hem werden veel reukwerken gegeven, opdat hij [kracht] zou geven aan de gebeden van alle heiligen op het gouden altaar dat voor de troon was. (Telos)
'''Veel reukwerken.''' Alleen dit 'veel' doet al vermoeden dat het om veel gebeden gaat.
 
'''Opdat hij [kracht] zou geven aan de gebeden van alle heiligen.''' 'Kracht' staat niet in het oorspronkelijke. Het gaat er misschien om aan de gebeden een aangename geur te verlenen door er reukwerk aan toe te voegen. Ze worden misschien veeleer (meer) aangenaam dan (meer) krachtig gemaakt voor God.
 
'''Het gouden altaar dat vóór de troon was.''' Gelijk het gouden reukaltaar in de tabernakel vóór de ark der getuigenis was, zij het gescheiden voor een voorhangsel. De aardse voorwerpen en hun plaats zijn een afschaduwing van een hemelse realiteit.
 
== 4 ==
Opb 8:4  En de rook van de reukwerken steeg op met de gebeden van de heiligen uit de hand van de engel voor God. (Telos)
'''De rook van de reukwerken.''' Hieruit blijkt dat de reukwerken op het altaar zijn gelegd, waar de gebeden van de heiligen zijn (3).
 
'''Uit de hand van de engel.''' Hij houdt een wierookvat vast (3, 5). Het is alsof de engel de geurig gemaakte gebeden aan God aanbiedt.
 
== 5 ==
Opb 8:5 En de engel nam het wierookvat en vulde het met het vuur van het altaar en wierp dat op de aarde; en er kwamen donderslagen, stemmen, bliksemstralen en een aardbeving. (TELOS)
'''Donderslagen''' spreken van Gods oordeel.
Regel 14 ⟶ 29:
'''Aardbeving'''. Niet alleen hier, bij het 7e zegel, een aardbeving. Bij het zesde zegel vondsten een ''grote'' aardbeving plaats. De aardbeving kondigt misschien aan dat het gevolg van de aangekondigde gebeurtenissen schokkend en verwoestend zal zijn. 
 
== Eerste vier bazuinen (7-12) ==
== Opb. 8:7-12. De eerste vier bazuinen. ==
De eerste vier bazuinen brengen oordelen over over datgene dat God geschapen heeft op de derde, vierde, vijfde en zesde [[Schepping|Scheppingsdag]] (resp. vegetatie, het licht van de hemellichamen, zeedieren, mensen). De eerste drie bazuinen brengen alle vuur.
 
== 7 ==
=== Opb. 8:7. Eerste bazuin: derde deel van de aarde verbrandt. ===
Opb 8:7 En de eerste bazuinde, en er kwam hagel en vuur vermengd met bloed, en het werd op de aarde geworpen; en het derde deel van de aarde verbrandde, en het derde deel van de bomen verbrandde, en al het groene gras verbrandde. (Telos)
'''Hagel en vuur.''' Het onheil komt van boven. Gevolgen van een plasmawolk, vloeibaar vuur gelijk?<ref name=":0">[https://www.youtube.com/watch?v=7IOr7NWVNrw Brend Miller, Sr.: Decoding the Future - Part 2]. Youtube.com: Prophecy in the News, 4 maart 2016.</ref><ref name=":1">[https://www.youtube.com/watch?v=PC6rKJvdD5g Brent Miller: The Coming Pole Shift]. Youtube.com Prophecy Watchers, 1 sept. 2015. Duur: 28 min. 30 sec.</ref> Als een vurige plasmawolk de zon verlaat heeft hij een temperatuur van ruim 1 miljoen graden Celsius. Bereikt hij de aarde, dan is de temperatuur van de wolk minstens nog zo'n 3300 graden Celsius<ref name=":1" />. Bij het binnendringen van de wolk, die massa heeft, in onze dampkring wordt de barre koude uit de lagen boven de stratosfeer in de stratosfeer gebracht en ontstaan er mede door de druk hagel, brokken ijs.
Regel 31 ⟶ 46:
''Ge 1:11  En God zeide: Dat de aarde uitschiete grasscheutjes, kruid zaadzaaiende, vruchtbaar geboomte, dragende vrucht naar zijn aard, welks zaad daarin zij op de aarde! En het was alzo.  Ge 1:12  En de aarde bracht voort grasscheutjes, kruid zaadzaaiende naar zijn aard, en vruchtdragend geboomte, welks zaad daarin was, naar zijn aard. En God zag, dat het goed was. (SV)''
 
== 8 ==
=== Opb. 8:8-9. Tweede bazuin: derde deel van de zee getroffen. ===
Opb 8:8 En de tweede engel bazuinde, en iets als een grote berg, brandend van vuur, werd in de zee geworpen; en het derde deel van de zee werd bloed,
Ook bij de tweede bazuin lijkt het onheil van boven te komen. Het altaarvuur was van boven uit de hemel neergeworpen op aarde.
Opb 8:9 en het derde deel van de schepselen in de zee, die zielen hadden, stierf, en het derde deel van de schepen verging.(TELOS)
Ook bij de tweede bazuin lijkt het onheil van boven te komen. Het altaarvuur was van boven uit de hemel neergeworpen op aarde.
 
'''Iets als een grote berg.''' Een grote vulkaan in de oceaan, die uit de oceaanbodem oprijst en als een lavaspuwende berg in de zee neerstort?<ref name=":0" /> Puin uit het heelal? Inslag van een meteoriet? Dit laatste is minder waarschijnlijk dan een vulkaanuitbarsting. Een inslag van een kolossale meteoriet zou een geweldige tsunami veroorzaken die het leven op het droge voor een groot deel zou vernietigen. Het is evenwel het leven in (schepselen) en op de ''zee'' (schepen) dat wordt getroffen.
Regel 46 ⟶ 60:
'''Werd bloed.''' Dit doet denken aan een van de plagen die Egypte trof; daarbij veranderde water in bloed. Wat toen in het land Egypte gebeurde, gebeurt nu op wereldschaal.
 
== 9 ==
'''Zielen.''' Niet alleen de mens heeft een ziel, ook dieren hebben een ziel.
Opb 8:9 en het derde deel van de schepselen in de zee, die zielen hadden, stierf, en het derde deel van de schepen verging.(TELOS)
'''Zielen.''' Niet alleen de mens heeft een ziel, ook dieren hebben een ziel.
 
'''Stierf.''' Als het milieu van de zee dermate wordt aangetast, moet dat de dood van veel zeedieren tot gevolg hebben.
Regel 56 ⟶ 73:
Vergelijk: <blockquote>''Lu 21:25 En er zullen tekenen zijn aan zon, maan en sterren, en op de aarde benauwdheid onder de volken, in radeloosheid door het bruisen van zee en watergolven, (TELOS)''</blockquote>
 
=== Opb. 8:10-11. Derde bazuin: derde deel van de wateren bitter. ===
Opb 8:10 En de derde engel bazuinde, en er viel uit de hemel een grote ster, brandend als een fakkel, en zij viel op het derde deel van de rivieren en op de bronnen van de wateren. Opb 8:11 En de naam van de ster wordt Alsem genoemd. En het derde deel van de wateren werd alsem, en velen van de mensen stierven door de wateren, omdat zij bitter waren gemaakt. (TELOS)
'''Uit de hemel'''. Weer iets uit de hemel. Het begon met het altaarvuur dat uit de hemel werd neergeworpen. Bij de eerste bazuin werd hagel en vuur vermengd met bloed neergeworpen. Bij de tweede bazuin werd 'iets als een grote berg' neergeworpen, hoewel dit ''uit'' de hemel hoeft te zijn.
Regel 78 ⟶ 95:
Op de zesde dag werd de mens geschapen, na de vegetatie (3e dag) en de zeedieren (5e dag). Bij de eerste bazuin is de vegetatie getroffen, bij de tweede bazuin de zeedieren, bij derde bazuin wordt de mens een levensvoorwaarde (water) getroffen.
 
== 12 ==
=== Opb. 8:12. Vierde bazuin: derde deel van de hemellichten verduisterd. ===
Opb 8:12 En de vierde engel bazuinde, en het derde deel van de zon en het derde deel van de maan en het derde deel van de sterren werd getroffen, opdat het derde deel daarvan verduisterd zou worden en de dag voor een derde deel daarvan niet zou lichten en de nacht eveneens. (TELOS)
'''Zon, maan, sterren.''' Ditmaal wordt het natuurlijke "milieu" bóven de mensheid getroffen. Zon, maan en sterren zijn op de vierde scheppingsdag geschapen. Zon, maan en sterren worden ook genoemd door de Heer Jezus wanneer hij spreekt over de eindtijd.
Regel 88 ⟶ 105:
Vergelijk: <blockquote>''Mt 24:29 Terstond nu na de verdrukking van die dagen zal de zon verduisterd worden en de maan zal haar schijnsel niet geven, en de sterren zullen van de hemel vallen en de krachten van de hemelen zullen wankelen. (TELOS)''</blockquote><blockquote>''Mr 13:25 en de sterren zullen uit de hemel vallen en de krachten die in de hemelen zijn, zullen wankelen. (TELOS)''</blockquote>
 
== 13 ==
== Opb. 8:13 Aankondiging van de laatste drie bazuinen: drie weeën. ==
Opb 8:13 En ik zag en ik hoorde een arend in het midden van de hemel, die met luider stem zei: Wee, wee, wee hun die op de aarde wonen, vanwege de overige stemmen van de bazuin van de drie engelen die gaan bazuinen. (TELOS)
'''Arend.''' Het vierde levende wezen bij de troon van God "was een vliegende arend gelijk" (Opb. 4:7). Misschien is de arend die de weeën aankondigt hetzelfde wezen. Gronden voor deze gedachte zijn: 1) beide zijn redelijke wezens, 2) beide kondigen straf aan, 3) beide zijn "in het midden", resp. van de troon en van de hemel.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.