Naar inhoud springen

Openbaring 12: verschil tussen versies

544 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
k (Kees Langeveld heeft de pagina Openbaring van Johannes/Hoofdstuk 12 hernoemd naar Openbaring 12 zonder een doorverwijzing achter te laten)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 3:
In de hemel worden een smartelijk barende vrouw gezien. Voor haar staat een grote draak die haar mannelijke boorling (=Jezus) wil verslinden. Het kind wordt weggerukt naar God en zijn troon. Oorlog in de hemel tussen engelen. Satan en zijn engelen ter aarde geworpen. Blijdschap in de hemel, wee de aarde en de zee. De neergeworpen draak vervolgt de vrouw. De vrouw vlucht met vliegmiddelen in de woestijn. Daar wordt ze drie en een halve tijden (= 3 ½ jaar, of 1260 dagen) gevoed. De draak gaat de andere heiligen vervolgen. Hij gaat op het zand van de zee staan.
 
== 1 ==
== Opb. 12:1. Teken van de vrouw ==
Opb 12:1 En er werd een groot teken gezien in de hemel: een vrouw, bekleed met de zon en de maan onder haar voeten en op haar hoofd een kroon van twaalf sterren. (TELOS)
'''Een groot teken.''' Een symbolische voorstelling.
[[Bestand:Vierge-apocalypse.jpg|alt=|miniatuur|369x369px368x368px]]
'''In de hemel'''. Merkwaardig is dat de vrouw in de hemel is; daar, niet op aarde, wordt zij gezien. Later blijkt zij op aarde te leven, want daar wordt zij vervolgd.
 
[[Bestand:Vierge-apocalypse.jpg|alt=|miniatuur|369x369px]]
'''Een vrouw'''. Over haar betekenis, zie verderop.
 
'''Bekleed met zon en de maan onder haar voeten.''' Verheerlijkt. Opvallend is dat hier allemaal hemellichamen worden genoemd: zon, maan en sterren.
'''Bekleed met zon en de maan onder haar voeten.''' Vergelijk de bruid in [[Hooglied]]. <blockquote>''Hoo 6:10  Wie is zij, die er uitziet als de dageraad, schoon, gelijk de maan, zuiver als de zon, schrikkelijk als [slagorden] met banieren?'' (SV)</blockquote>'''Twaalf sterren''' (12:1). Wellicht symbolen van de twaalf stammen van Israël. Zie [[Openbaring van Johannes/Onderwerpen#Twaalf|Twaalf]] in het boek Openbaring.
 
Vergelijk de bruid in [[Hooglied]]. <blockquote>''Hoo 6:10  Wie is zij, die er uitziet als de dageraad, schoon, gelijk de maan, zuiver als de zon, schrikkelijk als [slagorden] met banieren?'' (SV)</blockquote>Vergelijk ook deze droom van Jozef:<blockquote>''Ge 37:9  En hij droomde nog een anderen droom, en verhaalde dien aan zijn broederen; en hij zeide: Ziet, ik heb nog een droom gedroomd, en ziet, de zon, en de maan, en elf sterren bogen zich voor mij neder. Ge 37:10  En als hij het aan zijn vader en aan zijn broederen verhaalde, bestrafte hem zijn vader, en zeide tot hem: Wat is dit voor een droom, dien gij gedroomd hebt; zullen wij dan ganselijk komen, ik, en uw moeder, en uw broeders, om ons voor u ter aarde te buigen?'' (SV)</blockquote>'''Twaalf sterren''' (12:1). Wellicht symbolen van de twaalf stammen van Israël. Zie [[Openbaring van Johannes/Onderwerpen#Twaalf|Twaalf]] in het boek Openbaring.
 
== Opb. 12:2 Haar barensnood ==
Regel 141 ⟶ 145:
'''Een tijd, tijden en een halve tijd'''. Een alternatieve aanduiding van 3,5 jaren. De aanduiding komt ook voor in Dan. 7:25 en 12:7.<blockquote>''Da 7:25 Woorden tegen de Allerhoogste zal hij spreken, de heiligen van de Allerhoogste zal hij te gronde richten. Hij zal erop uit zijn bepaalde tijden en de wet te veranderen, en zij zullen in zijn hand worden overgegeven voor een tijd, tijden en een halve tijd. (HSV)''</blockquote>Een tijd, tijden en een halve tijd zijn gelijk aan 1260 dagen ofwel 3,5 jaar. Dit bewijst Opb. 12:6: <blockquote>''Opb 12:6 En de vrouw vluchtte de woestijn in, waar zij een plaats heeft, door God bereid, opdat men haar twaalfhonderdenzestig dagen voedde. (TELOS)''</blockquote>Israël trok 40 jaren in de woestijn rond, zo lange tijd als gevolg van zijn ongeloof. De vrouw is een veel kortere tijd in de woestijn.
 
== Opb. 12:15. Duivelse aanval met een rivier ==
Opb 12:15 En de slang wierp achter de vrouw water uit zijn mond als een rivier, om haar door de rivier te laten meesleuren. (TELOS)
'''Slang'''. Dat is 'de oude slang', de draak, de duivel, de satan.
Regel 157 ⟶ 161:
Israël werd bij zijn vlucht uit Egypte in het nauw gedreven bij de Schelfzee, maar de wateren kwamen over de Egyptenaren.
 
== 16 ==
== Opb. 12:16. De aarde verzwelgt de rivier ==
Opb 12:16 En de aarde kwam de vrouw te hulp, en de aarde opende haar mond en verzwolg de rivier die de draak uit zijn mond geworpen had. (TELOS)
De aarde scheurde open en verzwolg de oproerige Korach, Dathan en Abiram in de woestijn.
Regel 163 ⟶ 167:
'''De rivier'''. Zie het vorige vers.
 
== 17 ==
== Opb. 12:17. De draak gaat oorlog voeren tegen de overigen ==
Opb 12:17 En de draak werd toornig op de vrouw en hij ging weg om oorlog te voeren tegen de overigen van haar nageslacht, hen die de geboden van God bewaren en het getuigenis van Jezus hebben;
'''Toornig op de vrouw'''. De duivel was neergekomen met grote grimmigheid, vers 12; zijn nederwerping maakte hem zeer grimmig. Nu wordt zijn toorn opgewekt door de vrouw. Frustratie om zijn mislukte poging haar te verzwelgen door de rivier zal mede een oorzaak van zijn toorn zijn.
Regel 169 ⟶ 173:
'''Oorlog te voeren'''. Hij heeft in de hemel oorlog gevoerd (en verloren, verzen 7-8), nu doet hij het op aarde.
 
== Opb. 12:18 De draak bij de zee ==
Opb. 12:18 en hij ging op het zand van de zee staan.
'''De zee'''. Een symbool van de woelige volkerenmassa. Uit de zee zal een beest verrijzen, dat door de draak bezield wordt.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.