Naar inhoud springen

1 Petrus 1: verschil tussen versies

755 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
Regel 5:
Over de geadresseerden en de genoemde streken, zie [[Eerste brief van Petrus]].
 
'''Vreemdelingen.''' Misschien bedoeld in de zin van 'vreemdelingen en bijwoners'. Vgl. vers 17: "de tijd van uw bijwoning". <blockquote>''1Pe 2:11  Geliefden, ik vermaan u dat u zich als bijwoners en vreemdelingen onthoudt van de vleselijke begeerten die strijd voeren tegen uw ziel,'' (Telos) </blockquote>'''In de verstrooiing.''' Vergelijk het begin van de brief van Jakobus:<blockquote>''Jak 1:1 Jakobus, slaaf van God en van de Heer Jezus Christus, aan de twaalf stammen in de verstrooiing: gegroet!'' (Telos)</blockquote>
 
''1Pe 2:11  Geliefden, ik vermaan u dat u zich als bijwoners en vreemdelingen onthoudt van de vleselijke begeerten die strijd voeren tegen uw ziel,'' (Telos)
 
'''In de verstrooiing.''' Vergelijk het begin van de brief van Jakobus:
 
''Jak 1:1 Jakobus, slaaf van God en van de Heer Jezus Christus, aan de twaalf stammen in de verstrooiing: gegroet!'' (Telos)
 
==2==
1Pe 1:2 uitverkorenen naar de voorkennis van God de Vader, door heiliging van de Geest, tot gehoorzaamheid en besprenkeling met het bloed van Jezus Christus; genade en vrede zij u vermenigvuldigd. (Telos)
 
'''Uitverkorenen naar de voorkennis'''. Niet: naar de voorbeschikking. De voorkennis gaat vooraf aan de voorbeschikking. God wist tevoren wie in Zijn Zoon zouden geloven en die mensen heeft Hij uitgekozen. <blockquote>''1Pe 2:9  U echter bent een uitverkoren geslacht, een koninklijk priesterdom, een heilige natie, een volk tot een eigendom, opdat u de deugden verkondigt van Hem die u uit de duisternis heeft geroepen tot zijn wonderbaar licht,'' (Telos) </blockquote><blockquote>''1Pe 5:13 U groet de medeuitverkorene in Babylon, en mijn zoon Markus.'' (Telos) </blockquote>De medeuitverkorene is wellicht de vrouw van Petrus, die met hem meereisde.  
 
''1Pe 2:9  U echter bent een uitverkoren geslacht, een koninklijk priesterdom, een heilige natie, een volk tot een eigendom, opdat u de deugden verkondigt van Hem die u uit de duisternis heeft geroepen tot zijn wonderbaar licht,'' (Telos)
 
''1Pe 5:13 U groet de medeuitverkorene in Babylon, en mijn zoon Markus.'' (Telos)
 
De medeuitverkorene is wellicht de vrouw van Petrus, die met hem meereisde.  
 
Christus Zelf is "voorgekend voor de grondlegging van de wereld" (20).
Regel 35 ⟶ 23:
1Pe 1:3 Gezegend zij de God en Vader van onze Heer Jezus Christus, die naar zijn grote barmhartigheid ons heeft wedergeboren doen worden tot een levende hoop door de opstanding van Jezus Christus uit de doden, (Telos)
 
'''Gezegend zij de God en Vader ...''' God zegenen is Hem met woorden het goede toewensen. Voorbeeld van Petrus zelf, waarin hij van God schrijft:<blockquote>''1Pe 5:11 Hem zij de heerlijkheid en de kracht tot in alle eeuwigheid! Amen.''</blockquote>'''Naar zijn grote barmhartigheid.''' God kent onze ellendige staat ten gevolge van de zonde en wil ons bevrijden en herstellen en gelukkig maken. <blockquote>''1Pe 2:10  u die vroeger geen volk was, maar nu Gods volk bent, die aan geen barmhartigheid deel had, maar nu barmhartigheid hebt verkregen.'' (Telos) </blockquote>'''Ons heeft wedergeboren doen worden.''' Door de wedergeboorte zijn we kinderen van God geworden. Zie vs. 23: wij zijn wedergeboren door Gods woord. Vgl. 2:2 "pasgeboren kinderen".
'''Gezegend zij de God en Vader ...''' God zegenen is Hem met woorden het goede toewensen. Voorbeeld van Petrus zelf, waarin hij van God schrijft:
 
'''Levende hoop.''' De hoop leeft in ons. <blockquote>''1Pe 3:15  maar heiligt Christus als Heer in uw harten, altijd bereid tot verantwoording aan ieder die u rekenschap vraagt van de hoop die in u is, maar met zachtmoedigheid en vrees,'' (Telos)</blockquote>We hebben een levende hoop omdat Jezus leeft. Onze hoop is gegrond op het ontwijfelbare feit van Jezus' opstanding uit de doden, van Zijn opwekking ten leven. "Omdat Hij leeft, ben ik niet bang voor morgen." Als kinderen van God hebben wij de hoop op de opstanding. De lijdende christenen wordt de levende hoop voorgesteld. Wanneer je in een donkere tunnel bent, kun je volharding putten uit het licht dat aan het eind van de tunnel wenkt.
''1Pe 5:11 Hem zij de heerlijkheid en de kracht tot in alle eeuwigheid! Amen.''
 
Zie vs. 21.<blockquote>''1Pe 3:5  Want zo versierden zich vroeger ook de heilige vrouwen die hun hoop op God stelden, terwijl zij aan hun eigen mannen onderdanig waren;'' (Telos)</blockquote>'''Door de opstanding van Jezus Christus uit de doden.''' Zie vs. 21.
'''Naar zijn grote barmhartigheid.''' God kent onze ellendige staat ten gevolge van de zonde en wil ons bevrijden en herstellen en gelukkig maken.
 
''1Pe 2:10  u die vroeger geen volk was, maar nu Gods volk bent, die aan geen barmhartigheid deel had, maar nu barmhartigheid hebt verkregen.'' (Telos)
 
'''Ons heeft wedergeboren doen worden.''' Door de wedergeboorte zijn we kinderen van God geworden. Zie vs. 23: wij zijn wedergeboren door Gods woord. Vgl. 2:2 "pasgeboren kinderen".
 
'''Levende hoop.''' De hoop leeft in ons.
 
''1Pe 3:15  maar heiligt Christus als Heer in uw harten, altijd bereid tot verantwoording aan ieder die u rekenschap vraagt van de hoop die in u is, maar met zachtmoedigheid en vrees,'' (Telos)
 
We hebben een levende hoop omdat Jezus leeft. Onze hoop is gegrond op het ontwijfelbare feit van Jezus' opstanding uit de doden, van Zijn opwekking ten leven. "Omdat Hij leeft, ben ik niet bang voor morgen." Als kinderen van God hebben wij de hoop op de opstanding. De lijdende christenen wordt de levende hoop voorgesteld. Wanneer je in een donkere tunnel bent, kun je volharding putten uit het licht dat aan het eind van de tunnel wenkt.
 
Zie vs. 21.
 
''1Pe 3:5  Want zo versierden zich vroeger ook de heilige vrouwen die hun hoop op God stelden, terwijl zij aan hun eigen mannen onderdanig waren;'' (Telos)
 
'''Door de opstanding van Jezus Christus uit de doden.''' Zie vs. 21.
 
== 4 ==
Regel 73 ⟶ 45:
'''Bewaard wordt.''' In en doorheen de druk worden we bewaard.
 
'''Tot de behoudenis.''' Zie vs. 9; 2:2 "opgroeit tot de behoudenis". <blockquote>''1Pe 2:2 Verlangt als pasgeboren kinderen naar de redelijke, onvervalste melk, opdat u daardoor opgroeit tot behoudenis;'' (Telos) </blockquote><blockquote>''Heb 9:28 zo zal ook Christus, eenmaal geofferd om de zonden van velen te dragen, de tweede keer zonder zonde verschijnen tot behoudenis aan hen die Hem verwachten.'' (Telos) </blockquote>'''Geopenbaard te worden.''' Zie ook verzen 7 en 13, die spreken van "de openbaring van Jezus Christus".
'''Tot de behoudenis.''' Zie vs. 9; 2:2 "opgroeit tot de behoudenis".
 
''1Pe 2:2 Verlangt als pasgeboren kinderen naar de redelijke, onvervalste melk, opdat u daardoor opgroeit tot behoudenis;'' (Telos)
 
''Heb 9:28 zo zal ook Christus, eenmaal geofferd om de zonden van velen te dragen, de tweede keer zonder zonde verschijnen tot behoudenis aan hen die Hem verwachten.'' (Telos)
 
'''Geopenbaard te worden.''' Zie ook verzen 7 en 13, die spreken van "de openbaring van Jezus Christus".
 
== 6 ==
Regel 93 ⟶ 59:
'''De beproefdheid van uw geloof, veel kostbaarder dan die van goud.''' De beproefdheid van uw geloof is voor God kostbaarder dan de beproefdheid van het edelmetaal goud.
 
In zijn tweede brief spreekt Petrus van ons "kostbaar geloof" en van "de kostbare en zeer grote beloften" van God aan ons. <blockquote>''2Pe 1:1 Simon Petrus, slaaf en apostel van Jezus Christus, aan hen die een even <u>kostbaar geloof</u> als wij verkregen hebben door de gerechtigheid van onze God en Heiland Jezus Christus: 2Pe 1:2 genade en vrede zij u vermenigvuldigd in de kennis van God en van Jezus, onze Heer. 2Pe 1:3 Zijn Goddelijke kracht heeft ons immers alles geschonken betreffende het leven en de godsvrucht door de kennis van Hem die ons heeft geroepen door zijn eigen heerlijkheid en deugd, 2Pe 1:4 waardoor Hij ons <u>de kostbare en zeer grote beloften</u> geschonken heeft, opdat u daardoor deelgenoten van de Goddelijke natuur zou worden, ontkomen aan het verderf dat door de begeerte in de wereld is.'' (Telos) </blockquote>'''Tot lof en heerlijkheid en eer.''' Voor de gelovige. Zijn volharding in het geloof zal geloofd worden. Hij zal om zijn beproefd geloof met heerlijkheid bekleed worden. En Hij zal waardering (eer) van de Heer Jezus, van God de Vader en misschien ook van engelen ontvangen. Iedere gelovige zal zijn of haar lof ontvangen van God (1 Cor. 4:5).<blockquote>''1Co 4:5  Oordeelt daarom niets voor de tijd, totdat de Heer komt, die ook wat in de duisternis verborgen is, aan het licht zal brengen en de raadslagen van de harten openbaar zal maken; en dan zal ieder zijn lof ontvangen van God.'' (Telos)</blockquote>'''Bij de openbaring van Jezus Christus.''' Zie vs. 13. Bij de opname van de gemeente en/of bij wederkomst op aarde. <blockquote>''Col 3:4  Wanneer Christus, uw leven, geopenbaard wordt, dan zult ook u met Hem geopenbaard worden in heerlijkheid.'' (Telos)</blockquote>
In zijn tweede brief spreekt Petrus van ons "kostbaar geloof" en van "de kostbare en zeer grote beloften" van God aan ons.
 
''2Pe 1:1 Simon Petrus, slaaf en apostel van Jezus Christus, aan hen die een even <u>kostbaar geloof</u> als wij verkregen hebben door de gerechtigheid van onze God en Heiland Jezus Christus: 2Pe 1:2 genade en vrede zij u vermenigvuldigd in de kennis van God en van Jezus, onze Heer. 2Pe 1:3 Zijn Goddelijke kracht heeft ons immers alles geschonken betreffende het leven en de godsvrucht door de kennis van Hem die ons heeft geroepen door zijn eigen heerlijkheid en deugd, 2Pe 1:4 waardoor Hij ons <u>de kostbare en zeer grote beloften</u> geschonken heeft, opdat u daardoor deelgenoten van de Goddelijke natuur zou worden, ontkomen aan het verderf dat door de begeerte in de wereld is.'' (Telos)
 
'''Tot lof en heerlijkheid en eer.''' Voor de gelovige. Zijn volharding in het geloof zal geloofd worden. Hij zal om zijn beproefd geloof met heerlijkheid bekleed worden. En Hij zal waardering (eer) van de Heer Jezus, van God de Vader en misschien ook van engelen ontvangen. Iedere gelovige zal zijn of haar lof ontvangen van God (1 Cor. 4:5).
 
''1Co 4:5  Oordeelt daarom niets voor de tijd, totdat de Heer komt, die ook wat in de duisternis verborgen is, aan het licht zal brengen en de raadslagen van de harten openbaar zal maken; en dan zal ieder zijn lof ontvangen van God.'' (Telos)
 
'''Bij de openbaring van Jezus Christus.''' Zie vs. 13. Bij de opname van de gemeente en/of bij wederkomst op aarde.
 
''Col 3:4  Wanneer Christus, uw leven, geopenbaard wordt, dan zult ook u met Hem geopenbaard worden in heerlijkheid.'' (Telos)
 
== 8 ==
1Pe 1:8  Hoewel u Hem niet gezien hebt, hebt u Hem lief; hoewel u Hem nu niet ziet, maar gelooft, verheugt u zich in Hem met een onuitsprekelijke en verheerlijkte vreugde, (Telos)
'''Niet gezien hebt ... nu niet ziet, maar gelooft.'''<blockquote>''2Co 5:7  (want wij wandelen door geloof, niet door aanschouwen);'' (Telos)</blockquote>'''Hebt u Hem lief.'''<blockquote>''Joh 14:21  Wie mijn geboden heeft en ze bewaart, die is het die Mij liefheeft; en wie Mij liefheeft, zal door mijn Vader worden geliefd; en Ik zal hem liefhebben en Mijzelf aan hem openbaren. (...) Joh 14:24  Wie Mij niet liefheeft, bewaart mijn woorden niet; en het woord dat u hoort, is niet van Mij, maar van de Vader die Mij heeft gezonden.'' (Telos)</blockquote>'''Maar gelooft.''' Zie ook vs 9.
'''Niet gezien hebt ... nu niet ziet, maar gelooft.'''
 
''2Co 5:7  (want wij wandelen door geloof, niet door aanschouwen);'' (Telos)
 
'''Hebt u Hem lief.'''
 
''Joh 14:21  Wie mijn geboden heeft en ze bewaart, die is het die Mij liefheeft; en wie Mij liefheeft, zal door mijn Vader worden geliefd; en Ik zal hem liefhebben en Mijzelf aan hem openbaren. (...) Joh 14:24  Wie Mij niet liefheeft, bewaart mijn woorden niet; en het woord dat u hoort, is niet van Mij, maar van de Vader die Mij heeft gezonden.'' (Telos)
 
'''Maar gelooft.''' Zie ook vs 9.
 
== 9 ==
Regel 147 ⟶ 95:
'''Uw verstand.''' Staat in tegenstelling tot de vroegere onwetendheid, zie vs. 14.
 
'''Omgordt daarom de lendenen van uw verstand.''' Weest bezonnen. <blockquote>''1Pe 4:7 Het einde van alles nu is nabij, weest dus bezonnen en nuchter tot gebeden.'' (Telos) </blockquote>'''Weest nuchter.'''<blockquote>''1Pe 4:7 Het einde van alles nu is nabij, weest dus bezonnen en nuchter tot gebeden.'' (Telos)</blockquote>'''Hoopt.''' Zie ook vs. 21.
'''Omgordt daarom de lendenen van uw verstand.''' Weest bezonnen.
 
'''De genade die u gebracht wordt.''' Zie vs. 10. "De genade van het leven" (3:7), waarvan wij erfgenamen zijn. <blockquote>''1Pe 3:7  Mannen, evenzo, woont bij hen met verstand als bij een zwakker vat, het vrouwelijke, en bewijst hun eer, omdat zij ook medeërfgenamen van de genade van het leven zijn, opdat uw gebeden niet verhinderd worden.'' (Telos)</blockquote>'''Bij de openbaring van Jezus Christus.''' Zie vs. 5. In vs. 20 wordt verwezen naar Christus' eerste openbaring, zijn eerste komst "in [het] laatst van de tijden".
''1Pe 4:7 Het einde van alles nu is nabij, weest dus bezonnen en nuchter tot gebeden.'' (Telos)
 
'''Weest nuchter.'''
 
''1Pe 4:7 Het einde van alles nu is nabij, weest dus bezonnen en nuchter tot gebeden.'' (Telos)
 
'''Hoopt.''' Zie ook vs. 21.
 
'''De genade die u gebracht wordt.''' Zie vs. 10. "De genade van het leven" (3:7), waarvan wij erfgenamen zijn.
 
''1Pe 3:7  Mannen, evenzo, woont bij hen met verstand als bij een zwakker vat, het vrouwelijke, en bewijst hun eer, omdat zij ook medeërfgenamen van de genade van het leven zijn, opdat uw gebeden niet verhinderd worden.'' (Telos)
 
'''Bij de openbaring van Jezus Christus.''' Zie vs. 5. In vs. 20 wordt verwezen naar Christus' eerste openbaring, zijn eerste komst "in [het] laatst van de tijden".
 
== 14 ==
Regel 177 ⟶ 113:
'''Wandelt dan.''' Zie vs. 15.
 
'''In vrees.'''<blockquote>''1Pe 3:2  wanneer zij uw kuise wandel in vrees hebben opgemerkt.'' (Telos)</blockquote><blockquote>''1Pe 3:15  maar heiligt Christus als Heer in uw harten, altijd bereid tot verantwoording aan ieder die u rekenschap vraagt van de hoop die in u is, maar met zachtmoedigheid en vrees,'' (Telos)</blockquote>'''Uw bijwoning.''' Misschien houdt "vreemdelingen" in vs. 1 hiermee verband, daar wij vreemdelingen en bijwoners zijn in deze wereld.
'''In vrees.'''
 
''1Pe 3:2  wanneer zij uw kuise wandel in vrees hebben opgemerkt.'' (Telos)
 
''1Pe 3:15  maar heiligt Christus als Heer in uw harten, altijd bereid tot verantwoording aan ieder die u rekenschap vraagt van de hoop die in u is, maar met zachtmoedigheid en vrees,'' (Telos)
 
'''Uw bijwoning.''' Misschien houdt "vreemdelingen" in vs. 1 hiermee verband, daar wij vreemdelingen en bijwoners zijn in deze wereld.
 
== 18 ==
Regel 209 ⟶ 139:
'''Die Hem heeft opgewekt uit de doden.''' Zie vs. 3.
 
'''Hoop op God.''' Zie vs. 3 "levende hoop" en ook vs. 13. <blockquote>''1Pe 3:5  Want zo versierden zich vroeger ook de heilige vrouwen die hun hoop op God stelden, terwijl zij aan hun eigen mannen onderdanig waren;'' (Telos) </blockquote><blockquote>''1Pe 3:15  maar heiligt Christus als Heer in uw harten, altijd bereid tot verantwoording aan ieder die u rekenschap vraagt van de hoop die in u is, maar met zachtmoedigheid en vrees,'' (Telos) </blockquote>
'''Hoop op God.''' Zie vs. 3 "levende hoop" en ook vs. 13.
 
''1Pe 3:5  Want zo versierden zich vroeger ook de heilige vrouwen die hun hoop op God stelden, terwijl zij aan hun eigen mannen onderdanig waren;'' (Telos)
 
''1Pe 3:15  maar heiligt Christus als Heer in uw harten, altijd bereid tot verantwoording aan ieder die u rekenschap vraagt van de hoop die in u is, maar met zachtmoedigheid en vrees,'' (Telos)
 
== 22 ==
1Pe 1:22  Daar u uw zielen hebt gereinigd door de gehoorzaamheid aan de waarheid, tot ongeveinsde broederliefde, hebt elkaar vurig lief uit een rein hart, (Telos)
'''Gereinigd.''' Vgl. vs. 2: "heiliging", "besprenkelijking". <blockquote>''Hnd 15:9  en Hij heeft geen enkel onderscheid gemaakt tussen ons en hen, daar Hij door het geloof hun harten heeft gereinigd.'' (Telos) </blockquote>'''Gehoorzaamheid.''' Vgl. vs. 2: "tot gehoorzaamheid"; 14: "kinderen van de gehoorzaamheid".
'''Gereinigd.''' Vgl. vs. 2: "heiliging", "besprenkelijking".
 
'''Gehoorzaamheid.''' Vgl. vs. 2: "tot gehoorzaamheid"; 14: "kinderen van de gehoorzaamheid".
 
'''De waarheid.''' "Gods levend en blijvend woord" (23). "Dit nu is het woord dat u verkondigd is" (vs. 25).
Regel 226 ⟶ 150:
1Pe 1:23  u die wedergeboren bent, niet uit vergankelijk maar uit onvergankelijk zaad, door Gods levend en blijvend woord. (Telos)
'''Wedergeboren.''' Zie vs. 3. Vgl. 2:2 "pasgeboren kinderen".
 
'''Zaad.''' Ook de Heer Jezus gebruikt het zinnebeeld van zaad voor het woord van God, in de gelijkenis van de zaaier.
 
'''Levend.''' Zie vs. 3: "levende hoop".
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.