Naar inhoud springen

Openbaring 12: verschil tussen versies

1.813 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
{{Openbaring van Johannes commentaar}}
 
== Samenvatting ==
1-6 In de hemel worden twee tekenen gezien: een smartelijk barende vrouw gezien. Voor haar staaten een grote draak die het derde deel van de sterren op de aarde werpt. De draak wil haar mannelijke boorling (=Jezus) wilde Messias) verslinden. Het kind wordt echter weggerukt naar God en zijn troon. De vrouw vlucht naar de woestijn, waar zij 1260 dagen (3 ½ jaar) wordt gevoed. 7v. Oorlog in de hemel tussen engelen. Satan en zijn engelen ter aarde geworpen. Blijdschap in de hemel, wee de aarde en de zee. De neergeworpen draak vervolgt de vrouw. De vrouw vlucht met vliegmiddelen in de woestijn. Daar wordt ze drie en een halve tijden (= 3 ½ jaar, of 1260 dagen) gevoed. De draak gaat de andere heiligen vervolgen. Hij gaat op het zand van de zee staan.
 
== 1 ==
Regel 25 ⟶ 26:
== 3 ==
Opb 12:3 En er werd een ander teken gezien in de hemel; en zie, een grote, vuurrode draak met zeven koppen en tien horens en op zijn koppen zeven diademen. (TELOS)
[[Bestand:Biserica de lemn din Dobricu Lăpusului II-interioare 20.JPG|miniatuur|399x399px]]
'''Een ander teken.''' Het vorige teken, dat groot was, was een vrouw (1).
 
'''In de hemel.''' Ook dit volgende teken wordt gezien in de hemel.
 
'''Grote, vuurrode draak'''. Ook in vs. 9 wordt hij een grote draak genoemd. De draak stelt de duivel voor. De draak is groot, d.i. machtig. Hij is vuurrood. Ook het Beest uit de zee heeft een rode kleur: scharlakenrood (17:3).[[Bestand:Biserica de lemn din Dobricu Lăpusului II-interioare 20.JPG|miniatuur|399x399px]]'''Met zeven koppen en tien horens'''. De draak heeft dezelfde hoeveelheid koppen en horens als het Beest uit de zee, dat later zal opkomen (13:1). Dit Beest met zijn koppen en horens zijn door de draak, d.i. de duivel begeesterd. De zeven koppen zijn zeven bergen en zeven opeenvolgende koningen. De tien horens zijn tien gelijktijdig regerende koningen.
 
'''Met zeven koppen en tien horens'''. De draak heeft dezelfde hoeveelheid koppen en horens als het Beest uit de zee, dat later zal opkomen (13:1). Dit Beest met zijn koppen en horens zijn door de draak, d.i. de duivel begeesterd. De zeven koppen zijn zeven bergen en zeven opeenvolgende koningen. De tien horens zijn tien gelijktijdig regerende koningen.
 
== 4 ==
Opb 12:4 En zijn staart sleepte het derde deel van de sterren van de hemel mee en wierp ze op de aarde. En de draak stond voor de vrouw die zou baren, om zodra zij haar kind zou baren, het te verslinden. (TELOS)
'''Een derde deel van de sterren''' (12:4). Zie ook vs. 9. Vermoedelijk een derde deel van de engelen; deze zijn van God afgevallen. In vs. 4 gaat het over wat de satan doet (meeslepen en neerwerpen), in vs. 9 wat hem en zijn engelen overkomt (neergeworpen worden).
 
'''Wierp ze op de aarde''' (12:4). De boze geesten zullen op de aarde rondwaren en veel kwaad doen.
 
'''Verslinden''' (12:4). De duivel wil niet dat Christus gaat heersen. Ook Herodes wilde de pasgeboren koning der Joden uit de weg ruimen. De apostel [[Petrus]] schreef: <blockquote>''1Pe 5:8  Weest nuchter, waakt; uw tegenpartij, de duivel, gaat rond als een brullende leeuw, op zoek wie hij zou kunnen verslinden.'' (Telos) </blockquote>
 
''1Pe 5:8  Weest nuchter, waakt; uw tegenpartij, de duivel, gaat rond als een brullende leeuw, op zoek wie hij zou kunnen verslinden.'' (Telos)
 
== 5 ==
Regel 94 ⟶ 90:
== 9 ==
Opb 12:9 En de grote draak werd neergeworpen, de oude slang, die genoemd wordt duivel en de satan, die het hele aardrijk misleidt; hij werd neergeworpen op de aarde en zijn engelen werden met hem neergeworpen. (TELOS)
'''De grote draak.''' Zie vs. 3, waar hij ook een grote draak wordt genoemd.
 
'''De oude slang'''. De duivel bediende zich oudtijds in het paradijs van een slang om de mens te misleiden. Daarom is de slang een passend symbool van de duivel.
 
'''Die het hele aardrijk misleidt'''. Onder meer door de twee beesten. Maar ook vandaag werkt zijn misleiding in de wereld. Voorbeelden van duivelse misleiding zijn: de gedachte dat de mens uit het dierenrijk is opgekomen een geval van duivelse misleiding; de verhindering om in wetenschappelijke beschrijvingen en verklaringen de naam van God, de Schepper en Onderhouder van de wereld, te noemen; tarot-kaarten; raadpleging van doden via mediums.
 
'''Hij werd neergeworpen op de aarde enz.''' Zie vs. 4, dat op Satans aandeel in de neerwerping van de engelen wijst. In de hemel verheugt men zich over deze neerwerping (10, 12).
 
== 10 ==
Opb 12:10 En ik hoorde een luide stem in de hemel zeggen: Nu is de behoudenis gekomen en de kracht en het koninkrijk van onze God en het gezag van zijn Christus; want de aanklager van onze broeders, die hen dag en nacht voor onze God aanklaagde, is neergeworpen. (TELOS)
'''Een luide stem in de hemel.''' Meermalen is in dit Bijbelboek sprake van 'een luide stem' (1:10; 11:12, 15; 16:1, 17; 19:1; 21:3) Waarschijnlijk is de stem hier van een mens, gezien de woorden "onze broeders". Is deze mens een van de twee getuigen die in de hemel zijn opgenomen? Of is het de stem van een engel, bijvoorbeeld van Michaël, die gelovigen op aarde beschouwt als 'broeders' en zojuist de overwinning op de draak heeft behaald? Van wie de stem is, wordt ons niet meegedeeld.
 
'''Aanklager'''. De duivel klaagt anderen dag en nacht aan, terwijl hijzelf aldoor zondigt en anderen tot zonde verleidt. Hypocrisie ten top!
 
'''Onze broeders.''' De ontelbare menigte, de martelaren uit de grote verdrukking? <blockquote>''Opb 7:14  En ik zei tot hem: Mijn heer, u weet het. En hij zei tot mij: Dezen zijn het die uit de grote verdrukking komen; en zij hebben hun lange kleren gewassen en ze wit gemaakt in het bloed van het Lam.'' (Telos) </blockquote>'''Neergeworpen.''' Op de aarde (9).
 
== 11 ==
Opb 12:11 En zijzelf hebben hem overwonnen door het bloed van het Lam en door het woord van hun getuigenis, en zij hebben hun leven niet liefgehad tot de dood toe. (TELOS)
'''Door het bloed van het Lam'''. Dat ons reinigt van alle ongerechtigheid.<blockquote>''Opb 7:14  En ik zei tot hem: Mijn heer, u weet het. En hij zei tot mij: Dezen zijn het die uit de grote verdrukking komen; en zij hebben hun lange kleren gewassen en ze wit gemaakt in het bloed van het Lam.'' (Telos)</blockquote>'''Door het woord van hun getuigenis'''. Dat Jezus voor hen is gestorven, hun zonden heeft gedragen en hen met God heeft verzoend.
'''Door het bloed van het Lam'''. Dat ons reinigt van alle ongerechtigheid.
 
'''Door het woord van hun getuigenis'''. Dat Jezus voor hen is gestorven, hun zonden heeft gedragen en hen met God heeft verzoend.
 
'''Tot de dood toe'''. Zijn zij trouw aan hun Heer gebleven. Velen zullen als martelaren sterven. Nadat de vrouw gevlucht is in de woestijn, zal de draak oorlog voeren tegen de overigen van haar nageslacht (17).
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.